嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆 cat_tam 的帖子

以前嘛! 愈細個愈需要瞓, 愈大"電容量"愈強
手指的確難戒, 加上我小朋友有G6PD, 咩藥呀油呀, 全部唔用得.... 試過用WASABI, 起初唔鐘意, 後來, 食左都好似無事咁...所以到而家都食手

如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

大宅

回覆 pyjess 的帖子

報告下 progress 先, 基本上佢係可以自行入睡, 不過去唔到下一個 sleep cycle.
用左 control crying 兩曰, 未可以話成功, 因為隻衰豬玩緊飄忽. 通常上午比較好 d, 下午可以叫做完全失控.
下午佢會變身做個 wild baby .....如果佢喊果陣我地偷偷裝佢由佢喊唔拍佢, 佢都有機會自己瞓番. 如果開始拍/抱佢, 佢會收聲, 但係拍/抱完兩分鐘, 佢就會喊得勁過之前, 越喊越醒

我估隻衰豬貪玩唔想繼續瞓......佢有幾覺瞓左 30-60 分鐘醒左就喊到下一餐奶

為左次次都見到佢夠瞓而笑住醒我地會繼續努力加油

侯爵府

回覆 LaineyLan 的帖子

O個兩分鐘安慰時間, 試下只望佢肚仔(唔望眼), 連拍都唔拍
另外, 而家天氣熱左, 可能要開冷氣
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

大宅

好吖, 我今日試下唔拍佢, dry 望
我地住喺澳洲架, 冷氣暫時用唔著 :)

侯爵府

dry 望

哦~ 香港而家天氣好熱

大宅

Dry 望俾爸爸 ban 左, 佢話見到隻衰豬喊冇得抱已經好慘....仲要 dry 望嘅話佢會心痛喎 講真, 呢隻豬仔有時扭計果樣真係好搞笑, 我地安撫佢果時忍笑都忍得幾辛苦

我地講掂數, 淨係 dry 拍, 如果隻豬仔喊得勁/耐得濟至抱 (有時佢會喊到扯晒蝦, 同埋佢試過喊左兩個鐘)

Touch wood 用左 control crying 6 日, 隻豬仔今日叫做瞓得最好 , 醒左 e e er er 左兩聲就瞓番. 希望佢可以繼續啦!

侯爵府

無論點做, 最緊要你地兩夫婦溝通, 有共識, 咁就無問題O架喇~

睇黎, 你地隻豬仔開始習慣唔洗人氹, 可以入下一個睡眠CYCLE喇

大宅

多謝你嘅鼓勵加支持
我隻曳豬好小氣架, 一 d 都唔讚得, 一讚佢今日下午有小小打回原型

不過今朝個小睡呢隻曳豬醒左自己喺床仔眼碌碌就算, 我見夠鐘諗住叫醒佢食奶佢仲俾個甜美笑容我 我實在太開心喇, 所以明知佢小氣都要讚下佢 當然隻孤寒豬下午就冇再咁樣.

我唔貪心希望隻豬仔次次起身都係咁, 但係最少俾爸爸見一次等佢冧下都好.

侯爵府

衰豬仔吖!

不過佢尋日做得到, 今日又做得到... 即係佢習慣緊喇~ On the right track!

大宅

哎呀, 呢隻小氣豬真係唔讚得架, 竟然連續兩晚唔瞓覺, 每兩個鐘自己喺度𠵱𠵱哦哦, 瞓唔番就發脾氣喊 好在拍一次就瞓番
希望唔會晚晚都係咁啦, 媽媽就話可以補覺, 但係爸爸要番工越黎越似熊貓

侯爵府

補覺

會打亂時間表喎!

咁拍1次搞掂, 即係其餘6次佢自己瞓返喇, 都好叻呀!

別墅

謝謝姊妹的分享!

pyjess  多謝姊妹收看  發表於 13-5-22 22:23

大宅

係我自己補覺, 通常都係等隻曳豬瞓左就補半個至一個鐘
連續第三晚 lu......隻衰豬都唔知係咪識鐘, 晚晚都咁準時.

琴晚佢就從個 swaddle 拆左隻手出黎啜, 仲要啜到 dark dark 聲. 我以為佢啜一陣會瞓番, 點知佢越啜越嘈, 仲開始同隻手傾偈! 搞到我要起身再 swaddle 番佢至可以瞓番. 跟住兩個鐘後又黎過

其實我應唔應該由得佢啜? 但我覺得啜手係干擾, 佢越啜越醒.

P.s. 今朝冇左甜美笑容了

侯爵府

哦! 原來係你自己補補佢~

佢唔喊, 就唔理嘛, 所以佢啜到 dark dark 聲又好, 同隻手傾計都好, 都唔好理佢, 反而你起身搞搞佢, 會變成佢再入睡o既"指定動作", 就會晚晚準時醒...

通常啜手都唔係干擾, 反而你去幫佢放返手入swandle me, 就係干擾; 當然, 好多人擔心, 啜手會唔會爛手... 不過其實一歲前咩都放入口好正常

大宅

哦~ 明白, 下次 (希望冇) 我會記住架喇 我個妹同我老公個妹細個都有啜手嘅問題, 所以我地想盡量減少小氣豬啜手.....不過, 我都知擺野入口係 bb 嘅正常發育, 只係希望佢唔好變成習慣
隻小氣豬琴晚皇恩浩蕩, 由 10:30 瞓到 06:30 仲要我叫佢起身食奶 見到佢今朝心情咁靚連帶我都唔記得左之前幾晚幾咁辛苦

大宅

哦~ 明白, 下次 (希望冇) 我會記住架喇 我個妹同我老公個妹細個都有啜手嘅問題, 所以我地想盡量減少小氣豬啜手.....不過, 我都知擺野入口係 bb 嘅正常發育, 只係希望佢唔好變成習慣

隻小氣豬琴晚皇恩浩蕩, 由 10:30 瞓到 06:30 仲要我叫佢起身食奶 見到佢今朝心情咁靚連帶我都唔記得左之前幾晚幾咁辛苦

侯爵府

所以呀, 我覺得BB已經好努力學習自己處理瞓覺問題, 只要佢唔覺自己半夜醒過, 佢精神就會好好

個妹同你老公個妹細而家隻指點樣?

大宅

我都 feel 到隻小氣豬努力緊. 我都努力緊聽到佢 d 啜啜聲唔好彈醒.
佢 d 小睡情況都係麻麻, 用緊 control crying 但係第二個 sleep cycle 通常 10 幾分鐘就醒, 再拍佢都係斷斷續續咁瞓下醒下到下一餐. 見佢差唔多三個月大同埋佢每個 nap 瞓到 at least 一個鐘我都唔迫佢要瞓足兩個鐘, 可能佢係一個小睡寶寶

我個妹對手指公畸左型, 指甲位比其他手指短同埋個手指頭向外 R 得多 d.

我冇特別留意我老公個妹 d 手指 , 不過佢介左啜手指但係到依家廿幾歲女都仲要攬住件 t shirt (佢嘅 replacement comfort item) 瞓.

侯爵府

大過一兩歲都啜手, 可能係"感覺統合"其中一種叫"本體覺"不良, 我個仔遺傳左感統不良... 到而家都啜手, 就係令關節受壓, 從而知道身體在哪個位置
至於長大用其他野做COMFORT ITEM...好正常吖, 我大熱天都攬棉被+公仔

大宅

[分享] 自行入睡方法, 不打不罵教孩子 及 夫婦關係與孩子

你好呀!我個女聽日滿100日啦! 我由佢兩個月時開始訓練自行入睡, 到依家已經可以唔駛喊, 自己eeoo就訓着, 係咪已經叫成功? 因為佢係全人奶全埋身, 之前一直都冇set 時間表, 所以佢一直未戒夜奶。佢每晚9點沖涼,之後食最後餐奶, 就放佢落床仔,10點前係床仔訓著。通常3,4點要起身食奶,食完再訓到6,7點。直至上星期先的起心肝幫佢set 時間表, 到星期日晚,奇蹟出現了,佢可以由10pm訓到6am, 食一陣奶再訓到9:30am。但係今朝佢訓到5am就醒咗, 食一陣奶再訓到8am, 咁d時間咪亂咗,我應該點做好? 我set佢第一餐係9:30am嘅。同埋我仲有d咩需要改善嘅地方?請指教,唔該晒

首頁

尾頁

跳至