家事百科

跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

引用:Quote:原帖由+toljai+於+13-10-01+發表想問

大宅

回覆 toljai 的帖子

唔系好似。。。

已刪除用户

回覆:roytai 的帖子

子爵府

好媽媽勳章

回覆:木蝨、臭蟲、床蝨2

我近日都發現有床蝨,唔知源頭喺邊度野返嚟。其實野到床蝨後,大約幾耐會發現佢哋四出咬人?

大宅

好媽媽勳章

急。救命。我家裝修所以送咗全屋物品不倉。點知送返來有現在有蝨。。點算呀。

伯爵府

toljai 發表於 13-10-1 17:08
想問下呢隻係咪蝨?啱啱係啊囡床搵到
睇唔清楚。不過唔係好似

伯爵府

KiKiWitch 發表於 13-10-2 10:53
我近日都發現有床蝨,唔知源頭喺邊度野返嚟。其實野到床蝨後,大約幾耐會發現佢哋四出咬人?

...
即日咬。食飽左大約3日又再出黎吸血。[係一隻計]

大宅

回覆 KiKiWitch 的帖子

我把帶床蚤的木梯买回家后,一星期到,佢地就找到我训边,开始咬

伯爵府

roytai 發表於 13-10-2 17:25
回覆 KiKiWitch 的帖子

我把帶床蚤的木梯买回家后,一星期到,佢地就找到我训边,开始咬

mg:" />

咁大意呀

大宅

回覆 哈哈媽咪 的帖子

唉!若果人生有得重新開始,我只系想回到買木梯前一天,咁!命運就可以改变了。

伯爵府

roytai 發表於 13-10-2 21:34
回覆 哈哈媽咪 的帖子

唉!若果人生有得重新開始,我只系想回到買木梯前一天,咁!命運就可以改变了。 ...
不過E+本蝨響香港好普遍。我早果排話有響巴士坐位見到有木蝨爬。其實可以已經好多地方可以傳染到

伯爵府

de粉係唔會即時見效架。係慢慢先見效會越黎越小。雖然慢但係絕對安全無毒。
木蝨最安全滅佢地只有高熱、de粉。即使殺晒佢地既成蟲。但係最難對付係佢d蛋。有殼保護,即使最毒既殺蟲水都殺唔死佢地。佢地一有適合濕合溫度就會乎出黎。只有用高熱殺佢地,同埋de粉係將佢幼蟲時期未有能力產卵之前殺死佢地先可以慢慢殺絕佢地。
不過只要仲有一粒蛋都會可以繁殖到好多。
所以只有高熱、de粉、同強吸力吸走佢地d蛋先可以對付佢地。[慢,但絕對安全]

民房

如果我番開番間床都未搵到臭蟲,可唔可以叫滅蟲公司去confirm 呢?
我上次係間房周圍用DE粉,出左差十日回來,家人幫我吸好了,但我總是唔放心?

其實點先可以confirm 到有定冇?

日日唸到我就黎人都癲。

大宅

回覆 edirvine 的帖子

1,床單,被套,枕头套,床玉,床板有冇不尋常的黑點?2,个竇9成系床,通常唔會離開食物超過6米。
3,晚上睡覺会不会感覺有東西在身上爬。
4,早上起來,身上有冇紅点,細細粒,2,3粒一排,中间有小紅點, 很痒。如果是在背上,臀上這些蚊咬不到的地方,就好有机会系床上被咬。5,我初初也見不到死虫的,后來放D臭丸在床下,過不久就有隻PK爬上床,這是我第一次見到。

給妳參考

大宅

回覆:roytai 的帖子

我出現左第三同第四點,即刻跟你地指示去搵,但第一二點又冇發現喎,咁點算好?

大宅

回覆 Mitch 的帖子

咁就定D, 4個人得妳一個中,又無黑點,又無竇,又唔見虫,咁!未必系。都三星期了,沒理由沒珠絲马迹,定d定d

民房

roytai 發表於 13-10-4 22:54

1,床單,被套,枕头套,床玉,床板有冇不尋常的黑點?2,个竇9成系床,通常唔會離開食物 ...

1,床單,被套,枕头套,床玉,床板有冇不尋常的黑點? ...........冇,番個張床同櫃,好努力搵,住搵唔到,定佢地真係收得好密?
2,个竇9成系床,通常唔會離開食物超過6米。............番開番,反轉都唔覺有
3,晚上睡覺会不会感覺有東西在身上爬。....其實我係驚訓唔著多
4,早上起來,身上有冇紅点,細細粒,2,3粒一排,中间有小紅點, 很痒。如果是在背上,臀上這些蚊咬不到的地方,就好有机会系床上被咬。.........有紅點啊.....不過我都試過毛囊發炎,發炎其實同佢地冇開系....
5,我初初也見不到死虫的,后來放D臭丸在床下,過不久就有隻PK爬上床,這是我第一次見到。......我放左,等緊死,其實我真係好驚,個驚既情況比,被咬仲驚,一個嚇住自已.........唉

伯爵府

聽大家咁講,我好驚呀!
聽日,係我人生第一次請工人姐姐,仲要係印尼姐姐,我係咪應該佢未入屋,就拎哂佢啲衫去洗?因為街舖有乾衣機可高溫焗乾佢啲衫!另外佢個行李喼/袋,係咪唔可以入屋?及用大垃圾袋封好,放於屋外?咁佢著住嘅嗰件衫又點算?

家中有初生bb及老人家,不嬲屋企係好乾淨,好怕惹到,就後患無窮了!

大宅

若是这样,不要自己嚇自己,妳房無事的,安心睡,傻妹

民房

roytai 發表於 13-10-6 11:59

若是这样,不要自己嚇自己,妳房無事的,安心睡,傻妹 ...

Thanks... i will continue to check...

首頁

尾頁

跳至