跳至

首頁

尾頁

子爵府

原文章由 三月媽咪 於 07-10-20 13:54 發表

係啊,住阜仔係甘加啦。我同屋企人都係住埋同一間屋不過我同BB住一樓距地就住二樓。呢到好小親戚,大部分都係加拿大,都唔知點解我地會移民來美國~~~~~ ...

埠仔真係無咁方便架~
前幾年我地呢邊開左間韓亞龍, 買餸就好d啦~
不過d價錢就越來越貴囉~

啊~ 你d 親人係芝加哥一齊住, 幾好丫~
第時bb大個d , 都唔驚佢唔識講廣東話, 因為多人同佢講丫嘛~
好似我家姐個大女咁, 廣東話講得幾好架,
但佢細仔就麻麻地, 因為個時佢地都唔係成日黎我媽屋企,
咁少講, 就講得無咁好囉~
你其他親戚係加拿大邊度呀~
我有個姨媽同d表兄弟姊妹係溫哥華呀~
而我有個契媽就係多倫多囉~

別墅

原文章由 rubytang 於 10/20/07 05:24 AM 發表

埠仔真係無咁方便架~
前幾年我地呢邊開左間韓亞龍, 買餸就好d啦~
不過d價錢就越來越貴囉~

啊~ 你d 親人係芝加哥一齊住, 幾好丫~
第時bb大個d , 都唔驚佢唔識講廣東話, 因為多人同佢講丫嘛~
好似我家姐個大女 ...

我個妹去過溫哥華,話個到好似香港,我都好想去下。。。

我真係好驚BB大個會好似其他D "竹星" 甘--〉真係有樣睇。。。呆呆地。。。成口英文(但係又唔顯得聰明)仲好唔nice添!覺得D新移民影衰距地又唔肯幫人。。。我見得太多呢D人啦,就算距阿爸阿媽唔識英文都好距地都唔會遷就講返中文。

所以我成日係到念好唔送BB去第二到讀幾年書先比距返來美國呢??!

最緊要既係怕BB係呢到生活得太幸福,寵壞曬,自己冇咩信心教好BB。。。

子爵府

原文章由 三月媽咪 於 07-10-28 04:00 發表

我個妹去過溫哥華,話個到好似香港,我都好想去下。。。

我真係好驚BB大個會好似其他D "竹星" 甘--〉真係有樣睇。。。呆呆地。。。成口英文(但係又唔顯得聰明)仲好唔nice添!覺得D新移民影衰距地又唔肯幫人。。。我見得 ...

唉~ 真係家家有本難唸的經~
我就係覺得hk 既教育唔好, 所以, 我就想帶埋佢地黎美國,
等佢地有d 開心d既童年, 唔洗係hk 日日都被迫讀書,
hk 填鴨式既教育, 真係令到我好頭痕~
我大仔因為有d學障問題, 佢成日抄野都抄唔到返黎架,
讀極都好似唔入腦咁, 所以, 我唔想成日為左呢d野,
搞到大家都唔開心, 先至諗住過黎讀書會好d囉~

別墅

原文章由 rubytang 於 10/28/07 10:00 AM 發表

唉~ 真係家家有本難唸的經~
我就係覺得hk 既教育唔好, 所以, 我就想帶埋佢地黎美國,
等佢地有d 開心d既童年, 唔洗係hk 日日都被迫讀書,
hk 填鴨式既教育, 真係令到我好頭痕~
我大仔因為有d學障問題, 佢成日抄野都 ...

係香港,大陸讀書真係壓力好大同美國好唔同,但係我又好想BB學中文。。。所以我不停掙扎~~~~ 呢排我家姐成日話去Taxes,話個邊教育係最好既。。。。唉,BB而家先8個幾月我就開始擔心啦,做人父母真係什艱難。。。

子爵府

原文章由 三月媽咪 於 07-10-29 03:44 發表

係香港,大陸讀書真係壓力好大同美國好唔同,但係我又好想BB學中文。。。所以我不停掙扎~~~~ 呢排我家姐成日話去Taxes,話個邊教育係最好既。。。。唉,BB而家先8個幾月我就開始擔心啦,做人父母真係什艱難。。。 ...

咦~ 去taxes 邊樹呀~
我大家姐都係果邊喎~
果度d學校又真係好好架喎~
我家姐係 Austin , 你家姐又諗住去邊呀~
我家姐話佢果邊就無芝加哥既唐人街咁多咁大,
但佢地有間好大間既教會, 好多人架, 講緊係成幾百人咁多,
佢地大部份都係hk or 有d大陸人, 仲有d台灣人,
總之見到既都係中國人, 佢地好團結好好架,
我家姐兩個仔女依家逢星期五就係教會果度學中文,
仲學得幾好添呀~

別墅

原文章由 rubytang 於 10/29/07 03:50 AM 發表

咦~ 去taxes 邊樹呀~
我大家姐都係果邊喎~
果度d學校又真係好好架喎~
我家姐係 Austin , 你家姐又諗住去邊呀~
我家姐話佢果邊就無芝加哥既唐人街咁多咁大,
但佢地有間好大間既教會, 好多人架, 講緊係成幾百人咁多, ...

sounds not bad at all!!

我家姐既男朋友而加去咗austin做野,但係我家姐仲有半年先畢業,so, i think she will be moved to taxes as soon as she finish school。

我就仲有幾年要讀,真係想快D讀完就去個邊溫份工安定落來~~~

子爵府

原文章由 三月媽咪 於 07-11-3 07:01 發表

sounds not bad at all!!

我家姐既男朋友而加去咗austin做野,但係我家姐仲有半年先畢業,so, i think she will be moved to taxes as soon as she finish school。

我就仲有幾年要讀,真係想快D讀完就去個邊溫份工 ...

啊~ 咁你係咪都會同埋你家姐一樣去 AUSTIN呀~
我去過我家姐果度3次, 我覺得幾好呀~
d學校又好, 最衰得我帶兩個仔過黎,
如果唔係我都想去我家姐果邊呀~

洋房

原文章由 garfield0923 於 07-8-30 23:00 發表
Hello.. Rubytang , Cjmama

我就係剛剛來chicago 住. 有2個月la..現在等生bb. 係到真係好好悶ka... 而且我現在又大肚, 邊度有人會找我工作ar..其實我有少少後悔來美國ka..因為我係香港都有份好工作. 但因為我老公係 ...

hi garfield0923,

how are you and your baby? long time no talk.
where are you live now?

複式洋房

Hi, littlecow

你好嗎?? 我bb現在已經9個月大啦!!!你小朋友好嗎?

我現在返了來香港,我真係抵唔住我個咁好99。 而且人地都唔like我。早走早好啦!!不過現在擔心我老公要同爭我囡囡lor.我唔可以冇了我囡囡lor... .如果唔係我可以當d人透明死晒都得ka!!!

如果我同老公離婚,我想問係美國係唔多數d小朋友會比小朋友跟亞媽???有冇知!!

首頁

尾頁

跳至