嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆 FebLoLo 的帖子

多刺激, 多新奇事物, 會令BB不願睡, 也令他們更早覺得攰
所以, 出街反而要在時間到前就午睡, 而且要睡得稍長一點
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

侯爵府

回覆 kit418 的帖子

我發覺每個BB都有一段時間喜歡爬轉睡; 其實滿了6個月已經不用太擔心, 因為BB已經有力轉頭轉身呼吸, 而且會自我檢查, 覺得不舒服會轉到較舒服的位置
而這個爬轉睡的喜好, 大約幾個月會消失

話雖如此, 做媽媽的又怎會不擔心, 所以他爬轉睡時, 可以多注意他口鼻有沒有掩著, 睡得久一點才幫他轉回來吧
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

侯爵府

回覆 kit418 的帖子

來個"睡前指定活動", 例如說故事, 唱歌, 聊天之類靜態活動, 每次睡前也一樣, 做相同的事, 亦要提醒他, XX分鐘後要上床睡喇, 30分鐘, 15分鐘, 10分鐘, 5分鐘, 3分鐘, 1分鐘都提一次
小朋友是一種不能接受突然轉變的動物..不過當你習慣了COUNT DOWN, 任何事也可以COUNT DOWN, 有心理預備, 他們會很聽話

侯爵府

回覆 kiki899 的帖子

也多謝你無私分享
不能否認, 家人可能是最大阻力, 也是令我們最難過的, 但看到孩子安睡, 不會驚醒, 也不會很累睡不到, 就是我們最大安慰

複式洋房

回覆:[分享] 自行入睡方法, 不打不罵教孩子 及 夫婦關係與孩子

thx for sharing

複式洋房

pyjess 發表於 13-3-9 19:45
突然哭醒怎麼辦?
摩洛反射初生BB有摩洛反射, 與生俱來的神經反射動作, 像失去身體的支撐,他會張開雙手,很 ...

你好呀,pyjess! 我 BB 而家岩岩 4 個月大,我睇到你自行睡覺的分享,而家岩岩嘗試跟你方法訓練 BB 自行睡覺。
首先我BB 暫時未戒夜奶同未 set 時間表,但係我想教佢自己訓床仔。
我有問題想請你指教下,我 BB 四個月大,岩岩學識自己反身,但未識自己反番轉頭。我一放佢係床佢就自己反轉,要我幫佢反番轉頭,點都唔肯訓覺。
如果肯訓,每次都係訓 20-40 分鐘就會醒,不會超過一個鐘。這個時候,又未到食一餐,我係咪應該唔好抱佢離開床?如果佢喊超過 30 分鐘,我係咪要入去安撫佢?
我曾經嘗試用安撫奶咀做安撫物,不過唔成功。佢成日扯開奶咀,食手仔。暫時佢對公仔或毛巾仔未有興趣,如果咁樣,我可以用咩做安撫物呢?

唔該哂你先!

民房

回覆:[分享] 自行入睡方法, 不打不罵教孩子 及 夫婦關係與孩子

姊妹謝謝你的分享,不論是經文的分享或是文字或是你的個人經歷,真的獲益良多!你從13年回應到16年,真的幫助了不少媽媽和孩子,為主做了很好的見證!
我之前在其他文章中也學習過這睡眠方法,但訓練成效只到一半,當時由奶睡訓練到可以清醒落床,由喊足一小時到20分鐘左右就入睡,但每次入睡都是我在身旁的‘2分鐘’。我當時心想,陪伴孩子入睡也是好事吧!於是沒有堅持讓她自己入睡,久而久之變成一定要陪伴才能入睡,而且陪睡的時間也愈拖愈長。到現在識轉身,會爬,再也不能讓她好好安睡了。因此想重新訓練,但同樣遇到相同問題,她要我在場時才願意睡,一離開又喊到下一次我再入房的時間,她很有毅力,可以喊成個鐘唔停。請問,有何方法可以處理?
另外我從3個月開始給她定時間表,現在的飲食時間是:8:00(奶)、12:00(粥)、16:00(奶)、18:00(果泥)、20:00(粥)、10~12(睡前奶)2~4(夜奶視乎她幾點起身)
睡眠時間很不穩定:11~12(小睡,通常半小時)、14~15(小睡,通常半小時至1小時)、18(小睡,半小時)、21~23(晚睡,時間很不穩定,通常要喊1小時以上,有時陪2小時才睡)
這看似有時間表,但好多時候因為睡眠問題而打亂。
若可以,請給予改善建議,謝謝。

複式洋房

回覆樓主:

想請教
1. 2個半月BB, 7點沖完涼食飽放落床包實佢會自己入睡,好間唔中醒咗拍幾拍都會瞓返。平時4個鐘食1次奶,有時會11:30喊醒食,有時唔醒我都會照11:30叫醒佢食...其實應唔應該叫?

2. 食完佢好快會瞓返,有時7點醒,咁就岩岩好係佢時間表,有時6點、6點半、5點半,日日醒都唔同..如果5點半醒我一定會拖到6點先餵..過咗6點起身我都會照餵,食飽佢又會再瞓到10點左右食下餐
咁嘅時間係唔係唔係好岩?應該點改?

洋房

你好呀我果妹豬5個幾星期大
每天1900-2200一定扭計一次
要人抱住到下一餐奶先肯訓
已排除餓濕熱之問題
想問係咪一定要有一個stable 既食奶schedule
先可以開始control crying
還是我可以開始用呢

謝謝你

子爵府

我好想好想多謝樓主的分享,因為訓練到BB自行入睡真的有重生的感覺。我想分享一下自己的過程。

我第一個小朋友是失敗的經驗,當時我已經知道此類方法,但當時與6299同住,我62非常緊張BB,BB一喊他便立即抱起,加上我不想BB嘈著家人,所以每一次訓覺也是抱著+行來行去+唱歌,最少半小時才熟睡可以放低,結果工人姐姐真的抱訓直到我小朋友3歲!!!

到第2胎我當了FTM,起初BB沒有訓覺問題,食完奶抱一會兒便會入睡,但隨著月齡越大,6個月,BB開始需要抱很長時間才入睡,有時抱著也喊,我們便給她奶咀,但每半小時又再喊醒,又要重新再抱,過了一段時間我上半身肌肉開始非常痛。於是我重新找回這個方法。

第一天第二天也非常難過,沒有奶咀沒有音樂,只有陪睡公仔,BB喊到拆天,而且喊到下一餐奶! 我看其他人分享BB只是喊1-2個小時,是不是我的BB不適合呢? 我在房外都喊,而且自責自己怕辛苦而要BB如此受苦.....我也只能祈禱,如果方法不合適便停止,我給了自己一星期的期限....一方面不斷重看再重看指示,看看是否攪錯方法。

到了第三天,情況有改善,只是喊了一小時,而且聲音不再是拆天。

第四天是半小時,而且只是EERR,但只睡了一小時左右便醒。

之後EERR時間不斷縮減,直至第一次完全沒有喊便睡了,而且睡的時間越來越長--- 算是成功了!!! 我C6也不斷說我做得好

其實現在BB都不是100%日日做到,一星期偶爾1 / 2 次會不肯訓,不過好像樓主分享,有了這個方法會更容易分辨到BB的需要

希望其他媽媽加油~

複式洋房

回覆樓主:

想問下小朋友兩個月大,但日頭瞓親都幾個字至45分鐘就醒要人氹先可以再瞓,有時唔瞓添,夜晚11:30左右落床,要人氹瞓而且瞓3-4嗰鐘就醒又要人氹先瞓,之後又係瞓下醒下到6:30食早奶,已戒夜奶但晚晚都醒幾次,點解呢? 作息其實set 左0630, 1030,
1430, 1830, 2230食奶,1430同1830嗰餐食完會玩再小睡,但每次都做唔到自行入睡,要氹,氹完都係瞓一陣,control crying 都試過但可以搞成個鐘都唔瞓,咁可以點做?

複式洋房

BB而家剛8星期大,想請求幫忙bb入睡問題 佢問題有兩個:
1. 未戒夜奶及未有固定作息時間表
我地每晚會係12點左右餵佢食最後一支奶,係佢6星期時,曾經連續一星期訓到第二朝7點幾甚至9點。
開頭以為佢戒左夜奶,點知一星期後又係4、5點醒返。
我睇過你介紹既方法係先要定下一個固定作息時間表,但我就有點問題。
我bb早上7點幾食完奶可以訓到1、2點先醒,而食完1、2點餐奶後,就訓到5、6點,即係佢週期大約5、6時,所以一日淨係食到4餐,每次5至6安。
請問而家做個時間表,可唔可以唔用4小時為週期,如 2330-0700-1230-1800?

2. 一定要抱訓
如果唔抱訓,佢試過喊兩個鐘都唔自己訓,奶咀、音樂都用晒。

希望你可以俾的意見 唔該!

首頁

尾頁

跳至