烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 回覆:yanyvonne的帖子

綠茶提子飽,不過出爐時個頂俾我整到好核突

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 jackymum 於 12-04-06 發表個

原帖由 yanyvonne 於 12-04-07 發表
K仔機酵母最小用5g如麥包要用6g先發得ok
明白哂,我會記低佢架啦,tks

大宅

回覆:KENWOOD BM366 麵包機 ~ 新手分享

我想大家用左麵包機之後,D電費有冇多左,擔心D電費會貴呀!thx

珍珠宮

我剛買了KENWOOD BM250 BREAD MAKER, 試過整改良版北海道牛乳提子/小紅莓白麵包,而家想試下用機學整香蕉蛋糕.
請問有冇人整過,可以教路呀???

我有個寶貝仔仔,人人都話佢靚仔! 仔仔好奀皮,除了食,睡和返學,日日由早到晚都要玩過不停! 我老公,仔仔和我一家3口,非常幸福!!!

侯爵府

yanyvonne 發表於 12-4-7 12:59
K仔機酵母最小用5g如麥包要用6g先發得ok
姐係人地個D recipe如果少過5, 我地自己都加番5g, 對嗎?

子爵府

stephenietam 發表於 12-4-9 14:07
姐係人地個D recipe如果少過5, 我地自己都加番5g, 對嗎?

系呀, 因為人地未必系用K 仔, K 仔機最小5-6G 先發得最靚D 包包, !

同埋系用375G 粉以上呀 , !

侯爵府

引用:Quote:stephenietam+發表於+12-4-9+14:07+

原帖由 yanyvonne 於 12-04-09 發表
系呀, 因為人地未必系用K 仔, K 仔機最小5-6G 先發得最靚D 包包, !

Thank you very much

子爵府

wai001 發表於 12-4-9 10:20
我剛買了KENWOOD BM250 BREAD MAKER, 試過整改良版北海道牛乳提子/小紅莓白麵包,而家想試下用機學整香蕉蛋 ...
整CAKE , K仔機唔太OK , 但你可試下, 最好用自發粉代替低粉+泡打粉一O廿會好D , ! 

男爵府

今日係吉豬島買咗,聽日送來,期待!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:stephenietam 發表於 12-4-9 14:07

原帖由 yanyvonne 於 12-04-09 發表

我想問下setting,係咪400g以下既粉,就用500g, 750g既粉,就用750g既制呀?

禁止訪問

畀面勳章

別墅

我想問你們整甜包鹹包是否用同一種酵母?還是買兩種酵母?如果可共用一種酵母,買金色或紅色?

別墅

引用:Quote:yancw+發表於+12-4-3+23:12+你們買那

原帖由 happylamily 於 12-04-03 發表
我係烘焙店買。用左幾個月都仲可以,不過我就等麵包出爐後數小時先切的。覺得好切好多。 ...
喺邊間烘焙店買?二德惠?陳支記介紹要$108,made in Japan.

子爵府

引用:Quote:原帖由+happylamily+於+12-04-03+發

原帖由 yancw 於 12-04-10 發表
喺邊間烘焙店買?二德惠?陳支記介紹要$108,made in Japan.
銅鑼灣呀,好似三十幾蚊咋,用左幾個月,無問題。

侯爵府

我呢個麥包recipe試過兩次都好矮仔呀... 第一次程式(3), 今日用程式(1), 都係得11cm高.... 係咪我個recipe有問題呢? 請各位高手教下路呀~

水220g
糖 25g
鹽 1/2茶匙
高粉200g
全麥粉 150g
酵母 6g
Olive Oil 20g

珍珠宮

yanyvonne 發表於 12-4-9 16:09
整CAKE , K仔機唔太OK , 但你可試下, 最好用自發粉代替低粉+泡打粉一O廿會好D , !  ...
Hi yanyvonne,
請問係用自發粉代替低粉and泡打粉, 定係用自發粉代替了低粉另加泡打粉???I want to make sure, thx!!!
我有個寶貝仔仔,人人都話佢靚仔! 仔仔好奀皮,除了食,睡和返學,日日由早到晚都要玩過不停! 我老公,仔仔和我一家3口,非常幸福!!!

別墅

自發粉代替低粉and泡打粉

男爵府

我係新手,剛買了呢部機一個星期,整咗兩次,一次白吐司麵包,老公話質地唔似包又唔似蛋糕;第二次整甜吐司,質地好d,但皮好厚,有冇計改良下?

男爵府

見大家整得甘開心,我係復活節的時候,趁有假期,都整左兩轉,好好味呀!

分享煮食的樂趣, 是減壓的一種好方法!

男爵府

引用:見大家整得甘開心,我係復活節的時候,趁有

原帖由 hellokitty1011 於 12-04-21 發表
見大家整得甘開心,我係復活節的時候,趁有假期,都整左兩轉,好好味呀!

...
點解唔見左張相?

分享煮食的樂趣, 是減壓的一種好方法!

首頁

尾頁

跳至