自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

魅力王子

Dear all,
please look look here:

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1212958&extra=page%3D1

dont need to jealous have lovely babies"s young mummy.
if you have a good degree or good environment,
i suggest you also try to be a good mami.

if you never to be mami,never understand our feeling ge...

珍珠宮

我諗30幾歲先生小朋友,就算plan好晒,even連性教育都教埋,但佢地都唔可以100%肯定自己既子女唔會早生小朋友掛,甘若果佢地真係早生,唔通叫佢地落左去咩?

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 819mimi 於 07-11-24 21:06 發表

就之前所講,有咗當然要生,
但我講的不是意外有bb的年輕人,
而是有計劃早生bb的年輕人~

有幾多個係計劃早生bb既年輕人??? 我相信唔多囉...
你都識講正常呢個年齡都係讀緊書....有幾多人讀緊書都計劃生bb??

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 819mimi 於 07-11-24 20:59 發表
觀點一直是,個人裝備做得好,
對bb和自己會更好
裝備包括對事物的判斷能力和道德觀念,

問題又到性教育,十來歲有性行為,可能是安全措施做得不足或是做足了,仍有,妳已是媽咪,不便談論,但記得妳說過「即使我仔女將來做 ...

當然...而家d年輕人,特別係10零歲果d,"可能是安全措施做得不足或是做足了"係有bb既好大原因....個人認為係與家庭or學校對性教育呢方面不足有關....
將來我仔大左,緊係唔想佢好似我咁早有小朋友,相信每個媽媽都想自己仔女先計畫好,裝備好先有小朋友建立家庭.....
性教育好重要,而妳便不需要迫著引他們為榮!(我亦都知道,將來我都會盡量教佢呢方面既知識,多謝你既關心)

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 shah 於 07-11-25 20:30 發表
Dear all,
please look look here:

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1212958&extra=page%3D1

dont need to jealous have lovely babies"s young mummy.
if you have a good degree or good envi ...

我想知819mimi有無小朋友....???

男爵府

依家社會風氣敗壞...20歲都唔算細, 不過現今20歲好多個智商都係14,15歲.....鍾意BB, 無話識愛BB, 同買個玩具一樣 ?-( ?-(

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

同意...16-17歲做媽咪可能真係會唔係太好...但一個人幾時先適合生bb...就真係好睇對父母o既心智&財力...唔通有人會話徐子琪太早生bb咩...我諗唔會掛...大把人都30+依然白白痴痴...唔通哩類又好適合生咩

原文章由 小香香 於 07-11-26 11:25 發表
我覺得唔好拗喇E個話題

大早生的確唔好.(FOR EXAMPLE 得果16-17歲話生)
有冇錢養個BB都成問題唔通攞綜援

年紀大生..都要有經濟能力體力先好話生

我唔用去年齡劃分應唔應該生

應該係用心智...去生一個BB之前有冇 ...

珍珠宮

其實早生遲生各有各好, 我諗住緊要命水好, 我有個朋友佢16YR 大肚結婚,17生仔, 當時冇1個睇好佢,但係佢老公好好,一路都唔洗佢做嘢好錫佢同bb後來過咗幾年又生多個, 宜家1家4口,雖然唔係大富大貴,但全家人年年外遊,有層樓自住,有架日本車, 比上不足比下有餘,生活都ok架, 十幾年啦,老公仲好錫佢, ED咪好命囉!

如果早生就要諗吓, 雖然話物質唔重要,但最低既生活都要應付到,如果一心諗住要政付去養既就真係唔要得啦!
除咗基本需求, 有時唔係話自己生性就得仲要係你身邊個係都要生性, 我見到好多好後生既媽咪,都係一個好媽咪但係個老豆都太年輕啦,都未成熟感情好易出問題,果時又點呢, 好似早排果個4個仔女,3個老豆,同埋5個非人生活既女仔......係咪害咗佢地呢?

年紀大生既話,雖然金錢及心理都成熟但係身體又未必可以應付, 而且同小朋友既距離都好大,未必明白小朋友既心理,所以都未必係一件好事.

我覺得如果可以我都好想早生!

原文章由 小香香 於 07-11-26 11:25 發表
我覺得唔好拗喇E個話題

大早生的確唔好.(FOR EXAMPLE 得果16-17歲話生)
有冇錢養個BB都成問題唔通攞綜援

年紀大生..都要有經濟能力體力先好話生

我唔用去年齡劃分應唔應該生

應該係用心智...去生一個BB之前有冇 ...

大宅

唉!!越年輕就越衝動!!

洋房

相信妳們每一位都是好媽媽,疼愛自己的bb,
亦沒有質疑妳們的責任感,因妳們已做到~

給計劃有bb的年輕女孩:
有一天,若眼光放大一點,妳會看到大學程度已不算是什麼一回事,街上比比皆是,
邊湊邊進修,真是那麼兩全其美?
事實在身邊,放棄的,多的是,
世事不是我們眼光內的那麼簡單~

追求優質生活與個人素質,
亦是給bb一個責任的表現,
相信,在最近的家暴新聞中,亦能看到端倪,
家庭系統環環相扣,
父母便是bb最貼身的一個榜樣~

人各有志,想給予bb更豐足的生活與心靈培育,
似乎,Master Degree在普及化~

別墅

原文章由 819mimi 於 07-11-26 21:18 發表
相信妳們每一位都是好媽媽,疼愛自己的bb,
亦沒有質疑妳們的責任感,因妳們已做到~

給計劃有bb的年輕女孩:
有一天,若眼光放大一點,妳會看到大學程度已不算是什麼一回事,街上比比皆是,
邊湊邊進修,真是那麼兩全其美?
...

I 100% agree with you 819mimi!!!!

We never doubt your LOVE !!! and we all know you're all good mothers who care about your child like any mother would.

BUT.............

What do you want for YOURSELF????
.. baby will grown up one day... so what do you want to do with your Life 5-6 years later????
Cashier at Supermarket??? what else can you do ???
with NO education, I don't think you have a lot of choices..
... husband supporting you now, right? that's nice... but can you guarentee it for the next 30 years ?? ( I'm sorry , but nothing in the world can be gaurenteed, especially relationships)

Having more education doesn't mean MORE love to their babies...

but definately more security in the future...

I don't care how young you are, but let's finish Univeristy 1st then you can have all the babies you want.......
and perhaps University opens you to another view and better judgement .....

[ 本文章最後由 Kalani 於 07-11-27 00:51 編輯 ]

別墅

睇完啲post
覺得各有各立場
無話啱定錯ge:)

男爵府

醒目開學勳章

你地呢. . . 有冇睇過《早熟》呀? 我覺得套戲好寫實, 啱而家d青年睇。

我覺得個女仔就係好似戲入面既fiona sit咁....一味以為咁易生活。 唉. . . 你估真係好似廣告口號咁..."會考冇難度"咩!

男爵府

醒目開學勳章

小香香,

reply原來呢個topic咁多人討論緊, 年紀細唔係一個問題., 問題在於好似樓主所見, 鍾意bb又點? 轉頭又"眈"住口煙...

原文章由 小香香 於 07-11-26 11:14 發表
我係差唔多22生BB....但我個BB係計劃要既..

個個都話我湊得好吖..不過我個樣生得細

D人成日以為我得十八九歲:-(

我諗近一年我老D...個樣冇咁似未婚媽媽掛 ...

禁止訪問

別墅

如果讀書時拍拖實比阿爸阿媽鬧到顛
我阿爸仲會鎖門架....扯斷電話線....
(我家姐就係咁啦)
所以我唔敢行差踏錯

首頁

尾頁

跳至