自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

引用:新鴻基出咗通告,入柏麗灣嘅巴士可以唔收起

原帖由 chingcging 於 15-05-05 發表
新鴻基出咗通告,入柏麗灣嘅巴士可以唔收起BB車,但根據 公共巴士安全條例第三章十段六節C段︰「嬰兒車要摺 ...
好多住嗰度嘅人聯署逼間管理公司就範。決定同讚同嘅人有冇腦

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:sumbaby2011 發表於 15-5-5 12:56 佢

原帖由 dyl 於 15-05-05 發表
話如果 bb 瞓左, 咁無可能係架巴士度收到 bb 車, 但又吾可以叫 醒 bb 之類

...
個B瞓咗唔想整醒佢收車,咁咪唔好上車,等個B瞓醒先囉!唔好累人呀!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

jannlly 發表於 15-5-5 23:52
的士24小時。

馬灣係管制區有許可便可入。不是柏麗灣,係因為柏麗灣係馬灣入面。
有許可證當然可入, 但應該要有特別理由, 如搬屋.

但的士不是24小時可入. 我曾經中午搭的士入去, 個的士司機又唔知唔入得, 結果入到去個司機俾人記低資料,最後唔知駛唔駛罰.

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:jannlly 發表於 15-5-5 23:52 的士24

原帖由 newcomer550 於 15-05-06 發表

但的士不是24小時可入. 我曾經中午搭的士入去, 個的士司 ...
的士可24小時入馬灣路

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:jannlly 發表於 15-5-5 23:52 的士24

但的士不是24小時可入. 我曾經中午搭的士入去, 個的士司 ...
柏麗正正係馬灣路和柏林路處。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

jannlly 發表於 15-5-6 10:33
柏麗正正係馬灣路和柏林路處。
咁即係話的士可以24小時係迴旋處上落車?

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:jannlly 發表於 15-5-6 10:33 柏麗正

咁即係話的士可以24小時係迴旋處上落車?
仲有整條馬灣路

子爵府

cy_winny 發表於 15-5-6 05:00
個B瞓咗唔想整醒佢收車,咁咪唔好上車,等個B瞓醒先囉!唔好累人呀!
呢d BB 大個左, 咪可以帶住架輪椅, 瞓住覺上車囉, 呢D父母記得要推D仔女返工返學喎. 到時新紅A應該會應呢D村民要求, 增開好多比輪椅坐既巴士

TingTing    發表於 15-5-6 16:16

大宅

回覆:新鴻基公然犯法???漠視法紀???

自私居民打低大集團

侯爵府

雖然而家出通告勸人摺b車,但好多人都冇理,照打開b車上車,話雖然整架巴士既人向佢地怒目而现,但佢地吾理其他人点睇,自私得佢地

珍珠宮

引用:新鴻基出咗通告,入柏麗灣嘅巴士可以唔收起

原帖由 chingcging 於 15-05-05 發表
新鴻基出咗通告,入柏麗灣嘅巴士可以唔收起BB車,但根據 公共巴士安全條例第三章十段六節C段︰「嬰兒車要摺 ...

伯爵府

我都唔明,我都有3個仔,但我真係未諗過為左放便自己而漠視法紀,如果自知無可能自己帶b又帶bb車,咪唔好去咁遠囉。。真係攪唔掂要帶,咪搵人幫下手,再唔係有人陪先帶囉。。。我自己帶3寶出街,真係唔雖要帶車架喎。。一條babysling揹住最細果個,拖2個就出街。。。有d野叫量力而為~

大b駿逸細b駿晞

水晶宮

回覆:藍藍 的帖子

以佢地咁惡連大集團都要跪低、真係touchwood到時咪又係用惡...
不如開班專車俾佢地啦,其他人安全至上既無理由受影響啫

水晶宮

2018復活節勳章 15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Y理當真理!

子爵府

d 的士司機要有心理準備, 入去馬灣接蛓呢d村民的話, 可能要成架bb車連bb放在車尾箱 ... 因為個bb瞓左係唔可以叫醒架

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

一㗎巴士上得幾多㗎bb車?

如果bb車一早上晒,個個家長都想坐路邊位睇住自己㗎BB車,BB車塞晒係走廊到,就算入面有空位,其他人都上唔到車喇,唔通跨過D BB車咩?

唔好講安全,成本效益都係問題

珍珠宮

牛年勳章 開心吸收勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

首頁

尾頁

跳至