自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由 swkmc 於 15-11-09 發表但其

原帖由 Joball 於 15-11-09 發表
我不是老師
但感覺差不多
×2

大宅

回覆:係咪一間幼稚園老師同副校長應有既態度?

再者老師都幾慘,一班30人,個個家長都寫紙仔,帶口罩,著外套,幫手洗乜乜。。。老師做得邊樣。老師返學教知識唔係照顧啲公主王子。

lyl    發表於 15-11-10 09:58

男爵府

樓主,其實老師唔係淨係照顧你個女一個,少少野嘈到入校長室,你都係麻煩果d人

子爵府

校長咁嘅款,老師質素真係好難講

大宅

既然咁唔開心,轉校罷!

公爵府

轉校啦

所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

男爵府

其實單從字面睇, 我覺得你係一個講野會令人感覺幾Chur既人
口罩既事, 其實只係小事, 帶左亦無害, 我覺得無需要再甘樣講
畢竟要求老師既係你, 事後又突然甘樣講
我係老師都會覺得: 你究竟想點?
畢竟老師唔只睇一個學生,
你覺得你友善, 人地態度唔好,
同樣, 人地都可以覺得係你態度唔好在先,
呢d無得爭辯, 係個人感覺問題

而副校望你條疤, 其實係你好在意人地望,
可能人地只係望住, 無任何感覺
(我有時都會望住一個方向而無任何意思)
而如果你唔想人望, 你應該選擇自己放開心思/唔好俾人望
而唔係要求別人唔好望, 道理上甘樣講唔通

而隔離同學肚痾, 你都認為要通知, 我就覺得不可思議左
你話傳染病都話...肚痾...有時食油膩左都會
甘就要通知其他家長...要求我覺得真係過份要求左d

至於打架, 我都認同應該通知家長, 只不過在錯誤時間講,
增加左誤解, 感覺好似要黎一次過秋後算帳,
反而點解你覺有問題唔當下知道時就向學校了解?
而係果一刻先爆出黎?

不過我認同, 關係搞成甘, 留下去都無意思,
都係轉校罷啦...

男爵府

幼稚園唔係私人托兒,樓主係好麻煩嘅家長,成日寫紙仔唔係叫溝通係吩咐人做野要點點點。。。我代入老師角度,都想罵爆你,同超想你即日退學

珍珠宮

回覆:sinyeechu 的帖子

轉校吧

地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

伯爵府

引用:幼稚園唔係私人托兒,樓主係好麻煩嘅家長,

原帖由 EliseElise 於 15-11-10 發表
幼稚園唔係私人托兒,樓主係好麻煩嘅家長,成日寫紙仔唔係叫溝通係吩咐人做野要點點點。。。我代入老師角度 ...

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由 Sumyeema1 於 15-11-10 發表

原帖由 rm11 於 15-11-10 發表
我仔讀緊,我吾學校老師,副校有問題喎,仲讀得幾開心教得幾好,李老師係位好老師有愛心的

...
家長唔改變心態……去邊間學校都唔會開心

複式洋房

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

第一點有D 唔明, 又係樓主寫紙叫老師幫手帶口罩先
咁帶左, 又同人講應該唔洗幫佢帶
但你之前寫左紙麻... 老師當然會依紙仔為準
你又無另外通知佢由幾時開始唔洗帶, 咁真係唔關老師事
同埋就算平淡語氣都好啦, 個句野真係幾寸囉, 好似話老師做多餘好ON居咁

仲有疤痕個度又係唔明
又係樓主你自己講介意人地望住, 咁校長咪提議你遮住佢
好正常既回應, 唔明有咩好嬲
同埋洗杯個度又係多餘, 咁樓主個幾日係咪完全無o係屋企洗過手?沖過涼?用過水??
個老師態度係唔好架啦, 但我深信樓主都唔係省油的燈
雙方都對大家累積左好多不滿

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

sinyeechu 發表於 15-11-9 21:22
真係好嬲今次
我係一個有乜就講乜既人!所以唔好成日以為我想嘈交。
你可能要求太高,上幼稚園,好少老師會好似姐姐咁照顧小朋友,佢地肯幫你,其實經已做多左。
我記得我女上幼稚園,佢地要準備茶點袋,放手巾、水杯,我囡三歲未夠係細女,我禮貌請班主任幫幫佢,佢都禮貌和我講:媽媽請準備比較易收放的茶點袋,讓佢自己可以收好,老師好小會幫小朋友收毛巾等,太多學生好難兼顧。

我女病要帶口罩,佢唔識自己換,老師以為我冇為佢準備多個口罩,打比我請我準備,我話我已經放了兩個新口罩在書包,老師就請我要教小朋友自己攞,自己換。

我都係慢慢去教導小朋友,去配合學校,做媽媽都要理解學校、老師難處,有些事不是理所當然。

我囡幼稚園係出晒名有愛心,但自理佢地會堅持小朋友自己去做。事實小朋友係得益的。

水晶宮

引用:Quote:原帖由 sinyeechu 於 15-11-09 發表

原帖由 rainbow_ME 於 15-11-09 發表
洗水杯同濕毛巾
唔係廚房洗咪廁所洗囉!
咁你都要寫紙叫姐姐做?
樓主令我大開眼界!

呢一代的家長,當幼稚園的嬸嬸是自家外傭?
屋企廚房冇水,洗唔到水杯、毛巾仔,咁一家沖唔沖到涼?沖到涼、洗到面,但洗唔到水杯?

留字叫學校姐姐洗水杯,不覺自己不合理,仲話埋比人知,果下夠厚颜兼冇腦!

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

sinyeechu 發表於 15-11-9 23:25
我果下真係冇話佢,呢句係佢自己講,我只不過好聲好氣同佢講返,如果果日我冇幫個女帶你地都可以唔使帶有我 ...
甘你都幾煩, 要老師跟你ORDER, 不如叫工人跟返學啦今日A家長話返學無帶就唔洗帶, B家長又話咳多過幾聲就要帶, 聽日C家長又話班有人咳就要帶, 人地係教書, 唔係工人呀!

公爵府

引用:從字面看,口罩事件樓主好無呢頭。 咁都嘈

原帖由 口水包包 於 15-11-09 發表
從字面看,口罩事件樓主好無呢頭。 咁都嘈, 有咳就最好帶啦。咩叫少咳唔帶丫? 小咳就無菌架

...
無錯啦,人地肚痾佢咁緊張人地惹唔惹個女.自己個女咳少咗就唔戴,咁別人又唔可以擔心你女會傳染人?戴咗咪大家安心,老師可能盡番保護大家既責任囉. 你放學見到唔高興咪除,使唔使同個老師講呢?

你唔滿意佢無通知你女被咬,當時有無提出呢?你積埋先處理都唔好啦.另外,將啲三姑六婆講既野當真,對人批評就公平嗎?

利申:我不是教書

唔該唔好同我打招呼,不要點評!

公爵府

引用:Quote:原帖由 sinyeechu 於 15-11-09 發表

原帖由 rainbow_ME 於 15-11-09 發表
洗水杯同濕毛巾
唔係廚房洗咪廁所洗囉!
咁你都要寫紙叫姐姐做?
再唔係,返到學校借pantry自己洗,或改用幾日即棄杯、濕紙巾

唔該唔好同我打招呼,不要點評!

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

EliseElise 發表於 15-11-10 09:23
幼稚園唔係私人托兒,樓主係好麻煩嘅家長,成日寫紙仔唔係叫溝通係吩咐人做野要點點點。。。我代入老師角度 ...

same feeling
睇完樓主寫既野, 我係老師都想爆佢 ...
樓主女女都係轉學算, 講真老師以後一定唔會鐘意你個女
唔怪得人地話幼稚園INTERVIEW 係睇家長唔係睇小朋友
家長打橫哩老師真係好惡撈...

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

太小事了。學校有口罩,老師亦會根據小朋友情况同距戴(無論家長有無寫紙或戴)。打交果度,家長既然甘緊張,點解唔系第一時間了解?幾個月後先嘈就晤系果回事了。

首頁

尾頁

跳至