自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆:同朋友一齊整野食到底要點夾錢

你咁計較,就應該除返2,但唔該問埋你朋友水,電,煤,清潔 幾錢喎。仲有人地去買野都要付出時間,又要拎,可能要搭車來回,咁車費你都記住夾返份喎。

別墅

你咁計較,要比雙份電費,清潔費囉

珍珠宮

回覆:Tmdgd 的帖子

甘煤氣費水費點計

伯爵府

其實....我覺得你諗得呢條問題,都唔係好當人地係朋友,因為朋友之間唔會咁計較

大宅

朋友既野唔會咁計攞... 如果要計到足就唔好整野食, 或者租出面D 廚房整攞...

珍珠宮

真係各有立場, 大前題係最緊要你享受一起整野食的樂趣就好了

珍珠宮

我寧願出錢唔好搞到自己屋企囉

公爵府

除左計返水電煤,你朋友買個焗爐要3000蚊,攪拌機1000蚊,仲有鑊呀煲呀呢d,俾你用一次又會折舊,所以應該收返錢先公平

珍珠宮

引用:我寧願出錢唔好搞到自己屋企囉

原帖由 winifredwin 於 16-01-04 發表
我寧願出錢唔好搞到自己屋企囉
agree

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

你又要諗下,雖然你有份夾錢,有份整,但你去人屋企,食一餐hehe haha...人地出間屋,你地走左佢都要執一餐啦,由買野,開火,食完之後,仲有好多野做架,如果你咁計就一人一次去大家屋企整啦,咁你就明白,做得朋友又下下計,咁不如shop左呢d聚會啦.

我一向都好鍾意係屋企攪party,由開始準備,早幾日訂食材,醃野,抬飲品,安排d枱椅,至到朋友來飲飲食食,為左怕人地夜返屋企,都會諗埋搵車,車佢地轉地鐵,佢地走左之後,又係洗呀,掃呀,都只敢收人一百幾十,唔會計足哂,次次執完洗完都半夜,之後聽過有人講咁都收一百蚊....我就決定唔再攪,玩到有怨言就最好一拍兩散,咩都唔好做就最好啦.
<br><br>

複式洋房

我啲朋友都成日上我屋企開大食會 攪party, 次次都係除人頭 。講真我次次都要煮又要洗 有時都好攰,但一班朋友開Party 聚下又真係好開心, 而且啲朋友都好識做 ,知我會帶飯返工,係未食前就叫我留餸pack 定lunch 。又會得閒買酒買小食上黎
有時我地一齊去買材料 佢地都叫我買大pack 抵啲 又可以留下次用

首頁

尾頁

跳至