跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

大家好。
我的兒子明年升小一,是首名子女,沒宗教背景。從他平日在學校的表現看,應不太適合比較多功課及谷的小學。
而我本身是梁小舊生,將會搬到新興居住,因要上班,平時住運頭塘的婆婆可以接放學。
請問,我選那些小學會比較適合我兒子呢?
謝謝。
阿仔7何月大啦,越大越靚仔呢﹗

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 01350854d 的帖子

同樣道理,我亦覺得名校不算甚麼.
我聽太多人話名校的老師其實教學普通,只不過係學生本身勁,家長跟得好,整體成績自然好

非名校不報的家長,可調整一下心態,係學生本身勁,令到名校出來成績好,而非名校教學勁,令到弱的學生變勁

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 suiyung112 的帖子

唔報一些太谷的學校便可,至於報唔報HAPPY SCHOOL,你自行考慮
學校的地理位置會否成為你考慮的關鍵?

如果你話放便婆婆接放學,便蔡小

若婆婆去邊度接都無問題,那就很多選擇了

大宅

mrcheung1987 發表於 16-9-11 11:37

唔報一些太谷的學校便可,至於報唔報HAPPY SCHOOL,你自行考慮

去邊都無所謂,你有咩提議?

阿仔7何月大啦,越大越靚仔呢﹗

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 fikay 的帖子

硬件我覺得寶湖道新D吸引D
接受特殊教育培訓的老師比例舊墟多D

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

去邊都無所謂,咁就睇邊間係較有機會入到了
你得首名子女分,其實一些熱門學校都好難爭

你係梁小舊生,報番梁小相對有優勢,問題在於你會否考慮?

大宅

mrcheung1987 發表於 16-9-11 11:32
回覆 01350854d 的帖子

同樣道理,我亦覺得名校不算甚麼.

贊成

複式洋房

想請教下Mr.Cheung 阮鄭銀同田千,師資質素,愛心同學術方面邊間好d? 謝謝

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 gbbchun 的帖子

2間阮鄭>田千

別墅

我嘅小朋友得15分,循小&賽小兩間我都喜歡,咁自行分配、甲部及乙部嘅一&二志願應該點填較穩陣? 如第三、四填阮銀&黃建常,請你又俾下意見。

別墅

我嘅小朋友得15分,循小&賽小兩間我都喜歡,咁自行分配、甲部及乙部嘅一&二志願應該點填較穩陣? 如第三、四填阮銀&黃建常,請你又俾下意見。

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 bettyclk 的帖子

15分其實都無乜機會....你真係咁堅持都係預左大抽象碰運氣

複式洋房

bettyclk 發表於 16-9-13 01:08
我嘅小朋友得15分,循小&賽小兩間我都喜歡,咁自行分配、甲部及乙部嘅一&二志願應該點填較穩陣? 如第三、四 ...
循小... 開始有父母畢業生,但唔算多。每級有5班。近年都多家長揀。

賽小... 我估未有父母畢業生。每級有3班,一直以來都係大熱小學,必收生都勁多,攪到乙部大抽獎時冇乜位剩。有計劃再加班,但未知趕唔趕得切17/18年度加班。

如果兩間都無所謂,一樣咁鍾意嘅話,自行、甲一、乙一填循小機會應該大啲,甲二鍾意可以填埋賽小,唔填都得,因為冇機會入到。17/18年度多適齡學童,選校可以考慮保守啲,乙二開始要填一啲唔係你心儀,但萬一叩唔到門都仲可以接受嘅小學。之後嘅志願,隨便填都得。

阮銀、黃建常填乙二都有啲難入,填乙三、乙四係冇機會入到。

我當日選校,甲部有3間想入,甲1填最想入果間,甲2、甲3是旦填埋果兩間;乙部選校,乙一填最想入果間,乙二填都可以接受到果間。最最最唔想入果幾間填乙16、乙17、乙18。對上乙7到乙15都係熱門大熱門明知冇可能果幾間,越熱門排越後。乙3到乙6咪係剩返果幾間,是是旦旦啦。為方便叩門時表誠意,我自行、甲1、乙1都選同一間小學。

禁止訪問

伯爵府

其實假設 我中意兩間舊墟
甲一八舊 甲二寶舊
再乙一八舊 乙二寶舊
有冇人咁寫?

大宅

恩庭寶貝 發表於 16-9-13 14:11
賽小今年 16-17開左5班小一,出年開始每年開 四班小一,不久將來會變每級4班
...

兔年咁多人都開四班咋

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 花花b 的帖子

乙一兩舊揀其一
乙二填一個實際D的選擇

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 sonson1234 的帖子

689停雙非後遲早會縮番班,所以唔開咁多班係可理解的
突然收爆突然收縮,會裁很多老師,打擊士氣

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 bettyclk 的帖子

"循小&賽小兩間我都喜歡"

如果你堅持,你可自行派位照填其中一間,但提醒你得15分基本上係入唔到,浪費自行派位機會

甲一二可照填

至於乙一,循小/賽小/阮銀 3揀1
乙二填呢3間我都覺得太紋水,填間穩陣的吧

別墅

花花b 發表於 16-9-13 15:05
其實假設 我中意兩間舊墟
甲一八舊 甲二寶舊
再乙一八舊 乙二寶舊

無人會咁填架,兩間舊墟只能二選一

首頁

尾頁

跳至