跳至

首頁

尾頁

大宅

tcm1018 發表於 16-10-21 00:13
我覺得拎讀私校既錢去出面學野仲有用,我仔雅麗斯扣左學卷係吾駛交學費,我就拎d錢俾佢出面學普通話 ,英 ...

多謝你既資料呀,好詳細,咁你仔都有係出面學英文同普通話嗎?thx

別墅

tcm1018 發表於 16-10-21 00:13
我覺得拎讀私校既錢去出面學野仲有用,我仔雅麗斯扣左學卷係吾駛交學費,我就拎d錢俾佢出面學普通話 ,英 ...

其實好難咁樣比較,我大果個學卷幼稚園,外面學英文都幾千per month,5-7 hrs per week. 細果個私幼,全英語,每天英文已經5-7 hrs. 如果你問我佢哋英文程度,我可以話好唔同囉

複式洋房

Jobrena 發表於 16-10-21 12:22
其實好難咁樣比較,我大果個學卷幼稚園,外面學英文都幾千per month,5-7 hrs per week. 細果個私幼,全英 ...

無錯,讀英文幼稚園係有d優勢,我小朋友都係讀直資,普通話幼稚園d小朋友真係追得好辛苦,上堂全英話同普通話,要
花d時間適應。

大宅

回覆 QBeiBeiQ 的帖子

但學校都係選過學生嫁喎, 圓玄仲讀明英文程度唔得既唔會收我見今年都有好多學卷幼稚園生考入, 反而某英普幼稚園大部份人都考唔入

別墅

bobo_2014 發表於 16-10-21 14:18
回覆 QBeiBeiQ 的帖子

但學校都係選過學生嫁喎, 圓玄仲讀明英文程度唔得既唔會收我見今年都有好多學卷幼稚 ...

有幾個問題值得思考一下:

(1) 全部私幼學生都比全部學卷學生優勝?當然不是
(2) 私幼學生是否只能考圓玄?當然不是
(3) 就算考入圓玄,全部圓玄學生都比其他津小學生優秀?當然不是
(4) 學生英普勁,圓玄就一定收?當然不是

以上問題答案也沒絕對,只係比例多少的問題。沒有絕對好的學校,只有適唔適自己小朋友。

大宅

我女都係學卷KG,但係是英KG,同埋教得深,已教小一書架

大宅

Queeniebaby 發表於 16-10-21 18:16
我女都係學卷KG,但係是英KG,同埋教得深,已教小一書架

可以pm 我邊間嗎?
幫細仔考慮(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

lu_man 發表於 16-10-22 14:41
可以pm 我邊間嗎?
幫細仔考慮(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
係kln架,你唔會去咁遠架啦

大宅

Queeniebaby 發表於 16-10-22 19:50
係kln架,你唔會去咁遠架啦

Hm 係呀
謝謝^^

男爵府

我小朋友讀私幼英普,考嗰時講就誇啦啦,認字超屎,幸運入咗。到考分班試係全級中下位置,但開學之後適應得好好,聽得明哂老師講野。到第一次考試就考前列,所以我覺得私幼幫我小朋友打好語文基礎+鼓勵發問係好重要,當然圓小教得好

大宅

bbeasy25 發表於 16-10-27 09:09
我小朋友讀私幼英普,考嗰時講就誇啦啦,認字超屎,幸運入咗。到考分班試係全級中下位置,但開學之後適應得 ...

考分班試會知道小朋友成績架?又會知道係全級中下既?

男爵府

回覆 tcm1018 的帖子

分班試會返成績, 有全級排名以作參考.

大宅

bbeasy25 發表於 16-10-27 11:43

分班試會返成績, 有全級排名以作參考.

你小朋友讀緊幾年級呀?

複式洋房

我想知圓小一收幾多人?

洋房

kwan_0128 發表於 16-10-18 00:50

我都超開心, 我同你一樣唔係讀英普幼稚園, 估唔到都考到 ...

請問你地小朋友讀邊間幼稚園架??(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

Ckiwong 發表於 16-11-8 06:23
我想知圓小一收幾多人?

4班,total收132人

大宅

yathei1009 發表於 16-11-8 08:38
請問你地小朋友讀邊間幼稚園架??(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

我個仔讀雅麗斯英文幼稚園,係學卷幼稚園黎,我地收左個班,我而家大約識到80人,雖然大部份係讀私幼,但都有20幾人係讀學卷幼稚園

洋房

tcm1018 發表於 16-11-8 09:11
我個仔讀雅麗斯英文幼稚園,係學卷幼稚園黎,我地收左個班,我而家大約識到80人,雖然大部份係讀私幼,但 ...

唔該你呀!因爲其實我新搬嚟都唔係好識啲學校,阿仔岩岩in k1, 我地報左新一代, 兆彼,宏廣3間,target都係讀直私小學,宏廣收左,其他未知,但宏廣又冇咩reference上咩小學~所以入嚟攞下意見~我見兆彼喺屯門好hit 不過local學校唔知夠唔夠考直私...所以好迷茫

大宅

yathei1009 發表於 16-11-8 09:15
唔該你呀!因爲其實我新搬嚟都唔係好識啲學校,阿仔岩岩in k1, 我地報左新一代, 兆彼,宏廣3間,target都 ...

兆彼都有人升圓玄,其實睇下你自己會吾會同佢外補,如果俾到錢既,當然讀私幼會更好,因接觸英文時間應該係比較多!
另入吾入到直私,都要睇小朋友性格,當日面試表現先係最重要,有d小朋友好叻,但性格慢熱怕羞,都會影響入讀機會,你睇下EK,好多讀名幼既,考小學考10幾間都可能冇offer!
我自己就選擇讀學卷幼稚園,因為覺得私幼學校好名利,d家長又可能好比較(未必全部既),呢個係個人感覺!所以寧願慳返學費錢,拎去出面外補,找一對一外藉老師學英文同上門學普通話,平時陪佢多閱讀,我覺得都有幫助!呢個係個人意見

洋房

tcm1018 發表於 16-11-8 09:38
兆彼都有人升圓玄,其實睇下你自己會吾會同佢外補,如果俾到錢既,當然讀私幼會更好,因接觸英文時間應該 ...

多謝你嘅意見呀!好有用!!唔該晒你呀!!

首頁

尾頁

跳至