親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

熱血金章 hashtag旅遊勳章

cskm71 發表於 17-9-25 00:02
我地2 家人,lum 住27/12-1/1 六日。
看完你的行程,lum 緊甘樣玩。
day 1 - sheep farm (如果around 中午 ...

兩個小朋友都細,去水上樂園都唔係玩到好多設施,其實可以CN或ramayana 二選一,除非你地大人都好鍾意玩水上樂園就另作別論

同埋之前提及泰國12月的天氣較涼爽,如25-26度都未必適合全日玩水,仲要玩兩日,可能多左d,小朋友細,有太陽曬住的時間玩兩三鐘應該已經好夠

你地諗住book邊間酒店呀?會唔會考慮留一日在酒店泳池/kids club玩呀?再唔係harborland亦都應該啱佢地年紀玩

大宅

BK Milk勳章

HippoHippo 發表於 17-9-25 02:12
兩個小朋友都細,去水上樂園都唔係玩到好多設施,其實可以CN或ramayana 二選一,除非你地大人都好鍾意玩水 ...

謝謝你建議。harborland 都好。我地flexible,lum 住hea吓。未知邊間酒店,你住個間centera mirage 好似好正,有自己小型水上樂園。但我地又想試試pool villa,又有類似你個間的設施。有無好介紹?

男爵府

cskm71 發表於 17-9-25 07:00
謝謝你建議。harborland 都好。我地flexible,lum 住hea吓。未知邊間酒店,你住個間centera mirage 好似好 ...

CGMB個小型水上樂園好適合你地小朋友的年紀玩,除左玩水,酒店內亦有其他活動適合小朋友,值得推介
Pool villa我就冇研究呀,可睇下其他jm的推介

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆 HippoHippo 的帖子

我想問下你住Centara Grand Mirage Beach Resort, 點解可以咁平既,我而家搵復活節,住3晚都要5千幾。我想問下你訂邊種房?

侯爵府

MommyPanel勳章

HippoHippo 發表於 17-5-24 21:47
Day 2 - AT Residence -> Pattaya Sheep Farm (包車)

食完早餐,我地就出發去第一個景點啦

請問你有冇去過KK Open Zoo呀?

我考慮緊去你那個還是呢個呀?

但好頭痛諗唔掂,如果第一天下午2:05到曼谷機場後包車入去會太晏嗎?我見Klook有得買飛,寫開放時間9-6

因為5日4夜都會在芭堤雅,最後一天走是3:20飛機

我扒文話Zoo在曼谷與芭堤雅之間,唔想之後入了芭堤雅再出來,一來浪費時間二來包車車費不平

大宅

BK Milk勳章

HippoHippo 發表於 17-9-26 02:30
CGMB個小型水上樂園好適合你地小朋友的年紀玩,除左玩水,酒店內亦有其他活動適合小朋友,值得推介
...

甘有無jm 有正的pool villa 介紹?

男爵府

stepchk 發表於 17-9-27 12:06

我想問下你住Centara Grand Mirage Beach Resort, 點解可以咁平既,我而家搵復活節 ...

我訂Deluxe Family Ocean Facing Room呀
佢好似係每年4月中至10月尾都有2+1的promo我之前都係上bk見jm介紹先知可以咁平,好彩我在其他酒店網只訂了可free cancel的CGMB房,知道有2+1即刻cancel booking 再經travel agent訂

另外我訂的日子不是復活節紅日那幾天,是過左紅日但仍然是學校假期的日子,冇紅日咁貴

出年復活節在3月尾4月頭,可能未必有這個優惠了,但你亦可以10-11月留意下sun travel的FB(或其他travel agent)出2+1 promo period未,因我睇facebook, 見佢上年11月已post今年的promo period

侯爵府

stepchk 發表於 17-9-27 12:06

我想問下你住Centara Grand Mirage Beach Resort, 點解可以咁平既,我而家搵復活節 ...

點解咁貴既?我都係出年3月尾,係復活節前幾日,訂左28/3-29/3 $2319包早餐2大2小 Deluxe Family Ocean Facing

男爵府

vevenuc 發表於 17-9-27 22:41
請問你有冇去過KK Open Zoo呀?

睇黎你未睇晒我個遊記喎click here -> post #37

我Day3去玩Flight of the Gibbon時已包暢遊KK open zoo啦~~

你下午兩點先到機場,可能都要三點幾四點先出到黎,由機場去KK open zoo要一小時,佢收6pm,都唔玩得幾耐就要走....反而回程那天的早上去會好d,玩完出機場時間剛剛好

至於pattaya sheep farm,佢收7pm架, 去程如果3:30pm前可離開機場都可以考慮去埋,玩到天黑前走....再唔係可以搵半日去都得,因為由芭堤雅酒店call車去都係20min左右,近過去KK open zoo

侯爵府

HippoHippo 發表於 17-9-28 00:00
睇黎你未睇晒我個遊記喎click here -> post #37
我Day3去玩Flight of the Gibbon時已包暢 ...

我有睇晒架,仲bookmark 左添

我頭先睇番,知點解了,因為你開始時係講 : Day 3 - Flight of the Gibbon (including tram ride in KK open zoo),我仲入左去睇你介紹玩乜,不過我小朋友細,冇打算玩咁刺激,可能係咁,唔記得左你去埋KK open Zoo添

請問你記得CGMB幾點開始食早餐嗎?我應該預幾點叫包車來接我地?9-10點?3:20回程返香港

你覺得兩個都值得去還是二選一已足夠呢?

男爵府

vevenuc 發表於 17-9-28 00:35

我頭先睇番,知點解了,因為你開始時係講 : Day 3 - Flight of the ...

Hi, CGMB早餐6am已開始架啦
回程包車我一般預鬆少少時間,大約2.5至3小時前到機場,以免有意外或塞車,所以如果我坐你班機,我會預12點半至1pm到機場

如你那天早上去pattaya sheep farm或kk zoo,咁要最遲11:30am離開嗰度出發去機場,因為兩個地方去機場的車程都要約1小時15分鐘

所以如果包車9am接你,去到farm約9:30,大約玩到2小時;zoo就遠d, 去到都約10am, 只玩到1.5小時
想玩耐d就要再早點起身

男爵府

vevenuc 發表於 17-9-28 00:35

我頭先睇番,知點解了,因為你開始時係講 : Day 3 - Flight of the ...

如要pattaya sheep farm同kk open zoo二揀一,咁我會揀pattaya sheep farm, 因為多元化d, 海陸空動物都有得餵餵魚/羊/馬/鸚鵡等,更可騎馬仔,又有得玩水上單車 仲有景點影相
至於Kk open zoo,之前見有jm話唔多掂,所以在有心理準備的情況下,反而覺得唔係太差但一定要坐車遊覽,舒服好多如果有時間又冇乜嘢做,其實去下都無妨,可豐富整個旅程

侯爵府

HippoHippo 發表於 17-9-30 10:51
如要pattaya sheep farm同kk open zoo二揀一,咁我會揀pattaya sheep farm, 因為多元化d, 海陸空動物都有 ...

咁如果farm唔係頭尾2日,㨂中間日子去係咪唔順路及浪費車錢?

男爵府

vevenuc 發表於 17-9-30 19:47
咁如果farm唔係頭尾2日,㨂中間日子去係咪唔順路及浪費車錢?

揀中間日子去其實我覺得ok喎,彈性大d, 想早d走或玩耐d都得,唔駛限住d時間
由芭堤雅酒店call車去都係20分鐘左右,車費估計約2xx baht,慢慢玩應該可以玩到兩三個鐘,回程可call車或叫farm幫手call的士

侯爵府

HippoHippo 發表於 17-10-1 00:26
揀中間日子去其實我覺得ok喎,彈性大d, 想早d走或玩耐d都得,唔駛限住d時間
由芭堤雅酒店call車去都 ...

因為之前扒文話KK Zoo及Farm在曼谷與芭堤雅中間,話不放在頭或尾去,就要特登去及浪費車錢

侯爵府

HippoHippo 發表於 17-10-1 00:26
由芭堤雅酒店call車去都 ...

其實仲有點唔明白!想再問清楚你

我爬文話KK zoo或farm在曼谷及芭堤雅中間,所以啲人會在曼谷落機時順便去埋先再去芭堤雅,如果我中間日子去,點解可以20分鐘就到既?

男爵府

vevenuc 發表於 17-10-7 00:55
其實仲有點唔明白!想再問清楚你

我爬文話KK zoo或farm在曼谷及芭堤雅中間,所以啲人會在曼谷落機 ...

睇地圖就明架啦
圖一就係由曼谷bkk機場出發,一直南下到:
A點就係KK zoo, 再落去
B點就係Pattaya sheep farm
C點就係CGMB, 咁你話係咪好順路先

而圖二係由CGMB去Pattaya sheep farm, 20分鐘車程就到

圖三係由CGMB去central festival, 方向是再向南下,那邊較為多景點
而farm那個方向冇乜其他景點,如果能夠夾到去芭堤雅/回曼谷那程車去埋,咁咪連20分車程都慳埋囉

侯爵府

HippoHippo 發表於 17-10-7 01:46
睇地圖就明架啦
圖一就係由曼谷bkk機場出發,一直南下到:
A點就係KK zoo, 再落去

多謝你咁詳細解釋我知呀,現在明白了!

我又學識多樣野了,就係原來可以在google map加多幾個地點,見你幅圖後試左,好好玩,之前完全唔識架

我記得你分享行程時寫話司機等你們2小時要加多600B,3小時就700B,如果我們選擇中間日子去,call Crab taxi來回大約600-700B,咁其實咪係同一條數,但時間仲彈性左

聽完你咁好既分析,我打算咁喇,Day 3 Mercure Pattaya Ocean Resort 食完早餐中午check out,我地就Call Crab去CGMB放低行李先,跟住再call Crab去farm玩,反正呢段時間未可以check in

唔知點解我幅圖同你相差2分鐘咁攪笑,地點一樣

侯爵府

kwokka 發表於 17-8-15 13:56
用到promote code : BEACH70 平70b

Hi, 請問你promote code在那裡可以找到呀?我見新裝Crab APP話有首次免費最多THB50, thanks

大宅

vevenuc 發表於 17-10-7 11:26
Hi, 請問你promote code在那裡可以找到呀?我見新裝Crab APP話有首次免費最多THB50, thanks
...

可能這是暑假的code

首頁

尾頁

跳至