婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

畀面勳章

嘉德莉澳 發表於 17-6-18 13:51
唔係喎, 我記憶係, 不能發生再之後,仍然要孝順99, 我地就離婚, 所以杯葛99飯局呀, 99入醫院做小手術, 我地都冇探,另似啦, 冇你咁打到咁正面仍然會孝順喎,
其實佢就係針對仍然要孝順就離婚,其實我睇到都想回應架, 不過見有人話左樓主, 我冇出聲咋, 講真樓主都del左,口同鼻拗,• 人地都道左歉, 你仲想人點? 反而你地無限提人要人話佢,刺激李jm反駁, 就話人低死煩, 你地先恐怖過人

我的原文是:

「我係第一個回覆呢個post,當時我的理解係:
樓主因為生cancer入院,老公叫到幫手煲下湯俾老婆飲,99唔理,不聞不問,櫢主失望,出院後回想結婚時叫99幫手拎婚紗都係一樣拒絕,於是覺得99事無大小都不會幫忙自己,所以不能原諒,同老公講不能發生呢d事後仍然孝順99,於是杯葛所有飯局

樓主一開始可能對某些人黎講寫得唔係太清楚,對99可能亦有錯誤期望,但我唔明之後點解會變成另一個版本

其實樓主最傻係俾某人追擊後delete原文,令人有野執住黎講」

我不明白為甚麼你可以理解為: 「冇你咁打到咁正面仍然會孝順喎」

「不能」變成「仍然會」,簡直就係扭橫折曲,斷章取義,歪理至極。

你可以有你的看法,但如果你要引用別人的發言,麻煩你看清看楚,唔好隨便扭曲別人的發言。

日日是好日

禁止訪問

大宅

mother904 發表於 17-6-18 18:53
我的原文是:
樓主因為生cancer入院,老公叫到幫手煲下湯俾 ...

唉!你想點呢?就係我打多左個(會)字?你咁講頭文唔係講攞婚紗啦,提都冇提婚紗兩個字啦~樓主係講結婚)又唔幫,大家都係 你話我段章取義,咁你呢?段一個字都嘈啦~ 根本我講過李jm可能針對依段仍要孝順就離婚,我都講另似原文提過啦! 你都冇打 我真係我覺冇你打得咁正面喎, 不如咁啦原文又冇左你再攞出黎再捉人啦, 你好煩呀扇

男爵府

mother904 發表於 17-6-18 10:32
我係第一個回覆呢個post,當時我的理解係:
樓主因為生cancer入院,老公叫到幫手煲下湯俾老婆飲,99唔理, ...

我有睇原post,有覆過樓主,其實我嘅理解同你寫嘅都係一樣,老實我又唔覺原post有幾難明,一句講哂就係「99喺我生cancer時同之後都零表示零關心,我從此唔想同佢見面」。
我唔知樓主病前唔知同99關係實際係點,但病時會希望99現下身,即係其實關係未至於太差,正常人唔會想一個佢憎嘅人黎探病比機會仇人黎落井下石,咁佢心淡想疏遠都幾合理。

翡翠宮

畀面勳章

李家新抱 發表於 17-6-18 19:29
我本來真係唔想再出聲,忍冇可忍,我睇左樓主係其他Post回應,樓主話佢奶奶答應幫手攪婚禮,原來係期望奶 ...
你係咪思覺失調?我邊個post 話想同99拉好關係?
日日是好日

禁止訪問

翡翠宮

畀面勳章

嘉德莉澳 發表於 17-6-18 19:34
唉!你想點呢?就係我打多左個(會)字?你咁講頭文唔係講攞婚紗啦,提都冇提婚紗兩個字啦~樓主係講結婚)又唔 ...
講煩,煩得過你亂引用我既留言又扭橫折曲?!
我冇興趣同你斟酌樓主本來講乜,人人都有自己的記憶,但你扭曲我既說話,我就要發聲!!!!
日日是好日

禁止訪問

大宅

mother904 發表於 17-6-18 18:53
我的原文是:
樓主因為生cancer入院,老公叫到幫手煲下湯俾 ...

我又打左個扇字ok,不如咁啦, 樓主太得唔好你都無限次提出要人包容, 我打多一個會字, 就嘈, 你知我打多一字就扭曲哂成件事咩?,咁你又打返樓主成段野?出黎, 你又唔驚d人點睇李jm點咩?只在乎我冇del樓主有del?樓主戈段你同我都靠記,講咩都得啦~你搵到原文再嘈我啦~

翡翠宮

畀面勳章

嘉德莉澳 發表於 17-6-18 19:53
我又打左個扇字ok,不如咁啦, 樓主太得唔好你都無限次提出要人包容, 我打多一個會字, 就嘈, 你知我打 ...
你的理解力是否有問題?我已講過,冇興趣斟酌樓主講過乜,我只著眼你扭曲我的說話
我沒有deleted過任何回覆,你要嘈,自己睇清楚我講過乜先,我理得你包唔包容樓主,我而家講到明唔會包容你扭曲我的說話!!!
日日是好日

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

mother904 發表於 17-6-18 19:57
你的理解力是否有問題?我已講過,冇興趣斟酌樓主講過乜,我只著眼你扭曲我的說話
我沒有deleted過任何回覆 ...

你理解能力差定我?
咁算我直接d,帶打多一個字就扭曲你?ok如果我扭曲到你咁點? 我都唔駛你包容, 邊個要你包容我,啫

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

翡翠宮

畀面勳章

嘉德莉澳 發表於 17-6-18 20:21
你理解能力差定我?
咁算我直接d,帶打多一個字就扭曲你?ok如果我扭曲到你咁點? 我都唔駛你包容, ...

我的原文是:

樓主因為生cancer入院,老公叫到幫手煲下湯俾老婆飲,99唔理,不聞不問,櫢主失望,出院後回想結婚時叫99幫手拎婚紗都係一樣拒絕,於是覺得99事無大小都不會幫忙自己,所以不能原諒,同老公講不能發生呢d事後仍然孝順99,於是杯葛所有飯局

樓主一開始可能對某些人黎講寫得唔係太清楚,對99可能亦有錯誤期望,但我唔明之後點解會變成另一個版本

其實樓主最傻係俾某人追擊後delete原文,令人有野執住黎講」

我不明白為甚麼你可以理解為: 「冇你咁打到咁正面仍然會孝順喎」

「不能」變成「仍然會」,簡直就係扭橫折曲,斷章取義,歪理至極。

你可以有你的看法,但如果你要引用別人的發言,麻煩你看清看楚,唔好隨便扭曲別人的發言。

你不是打多一個字,係將我的說話「不能」扭曲「仍然會」

ok如果我扭曲到你咁點?==冇乜點,你自己知道就得。我不會同你糾纏,不會再覆你,你有你做人處事的方式,關我咩事

日日是好日

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

版主示:

請討論時保持禮貌及理性,
敬請大家合作,謝謝

此話題已引起罵戰,現關閉本帖

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

首頁

尾頁

跳至