自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

醒目開學勳章

wcandtt 發表於 17-8-19 14:19
我唔煙唔酒,日日跑步,多數吃自家製早午晚餐,九成蒸烚焗,我都中lung cancer............連我家庭醫生都 ...

點解會無端端照CT?

子爵府

Mrs.Chan 發表於 17-8-31 23:14
可以食到十年嗎?

我睇過一個報導當時話有個案截至刊登日食左7年

男爵府

我唔煙唔酒,日日跑步,多數吃自家製早午晚餐,九成蒸烚焗,我都中lung cancer............連我家庭醫生都 ...

做咩body check?係咪要8,9千個d先有用?

子爵府

回覆 a3a 的帖子

Thanks for sharing. JMs good health!

水晶宮

我朋友都係早睡早起飲食健身。

2016年聖誕節去旅行。 到2017年開始咳, 中西醫都不斷睇, 但睇極都唔好。

我同另1朋友叫佢唔好睇普通醫生, 睇專科啦!佢去左睇專科, 醫生叫佢去化驗所照肺。 但因為要收$5000, 覺得好貴。我就叫佢問保險agent入院照, 可唔可以clsim到, agent答可以, 咁醫生就寫紙佢入住浸會醫院照肺。

但結果係個肺無事, 但d血有好大問題。 嚴重貧血。但朋友係高人肉厚, 絕對唔係瘦弱面青口唇白嗰種。嚴重貧血係絕對無人相信。

而且, 發生佢個脾臟比正常大幾倍。 最後係醫院照核能供震(類似咁名稱), 抽骨髓.......證真係淋巴癌。住左7日私家醫院用左10萬。

再續....
天空之城, 快樂之地

水晶宮

PCCW2319 發表於 18-8-24 21:24
我朋友都係早睡早起飲食健身。

2016年聖誕節去旅行。 到2017年開始咳, 中西醫都不斷睇, 但睇極都唔好。

然後去左政府醫院排期做手術切割左個脾臟。因為私家醫生收14萬做呢個手術。

然後係政府醫生打化療針+標吧針.......現在又打化療/標吧針黎穩固(每4個月打1支, 要打2年打)。

朋友前前後後要用差不多70萬醫病。
天空之城, 快樂之地

大宅

回覆樓主

我爸爸朋友昨天還很開心和孫仔玩,玩玩下突然暈左,今早就過身了

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

麟媽媽 發表於 17-8-31 23:20
醫生話可能心臟問題,亦可能先天血管比較幼嘅問題,好可惜當時我妹夫送咗佢去將軍澳醫院,錯過左黃金8小時 ...

衷心祝福你的妹妹早日康復!

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

LoveRilakkuma 發表於 17-9-1 08:12
我上年都確診第一期腎癌,醫生話完全冇先兆,好多人發現嘅時候已經係晚期啦,我好幸運了,最終割了一個腎, ...

衷心祝你身體健康!

珍珠宮

2024年龍年勳章

Maggie519 發表於 17-8-19 22:06
我心內既諗法同你一樣,反正有時自己如果有cancer 吾知吾驗可能可以好長命,驗左知道用左成副身家去醫,刺 ...

我諗法同你一樣 一知感覺好快死,唔知仲長命

大宅

回覆樓主

好感觸!

我作息定時,工作唔算辛苦,但六月中右上腹痛,第一次睇醫生話肋骨發炎,食止痛藥,一個禮拜後睇第二次醫生,話懷疑膽石,第三次睇醫生,醫生話似係膽石,但安全起見都係照一照肝、膽超聲波確定是否膽石,再安排手術(割膽),點知結果膽只係瘜肉,唔係石⋯⋯

但無意中見到肺積水,當晩即時入院打抗生素,再搵肺積水嘅原因,後來抽左千幾cc積水
,輾轉做左好多檢查,最後係肺癆、肺炎、肺積水。

曾經有一刻閃過會唔會係肺癌,又係無明顯病徵,咳嗽、發燒、消瘦之類。雖然手尾好長,但慶幸及早發現,肺積水、肺炎遲發現結果可以好嚴重!

五年前嘅今日,我爸爸也是肺炎突然離開,五年後嘅今日,我就因為肺炎差d出事,好大感觸!

大宅

natjosejim 發表於 18-8-24 21:46
衷心祝你身體健康!

謝謝你,我宜家有咗BB,29週,一切安好!

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

LoveRilakkuma 發表於 18-8-24 23:09

恭喜

水晶宮

空巢媽媽 發表於 18-8-24 14:43
照肺定做咩檢查?

CT, 照肺見唔到的

大宅

LoveRilakkuma 發表於 18-8-24 23:09

恭喜你,無限祝福!

水晶宮

fundfund 發表於 18-8-24 19:52
點解會無端端照CT?

手突然麻痺,以為中風,立即去睇醫生,寫紙入c+照,但下午手已冇痺,我照去照,就咁發現

水晶宮

fukuoka_saga 發表於 18-8-24 20:09
做咩body check?係咪要8,9千個d先有用?

冇做body check, 睇樓上解釋

珍珠宮

畀面勳章

a3a 發表於 17-8-19 00:08
睇完呢篇新聞,自己都宜家30有幾...都覺得做人唔好太執著,食得幾多就去食

https://news.mingpao.com/pns/da ...

我中學同學,不煙不酒仲有運動,工作穩定,屋企亦冇人食煙拜神,佢一樣三十幾歲中肺癌走左。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Ytfc 發表於 17-8-19 11:23
唔使驚,通常呢啲唔煙唔酒生活健康正常嘅中,真係唔驚得咁多,我反而開始覺得有乜想做就做,活在當下:waha ...

認同

唔知點解唔煙唔酒生活習慣好反而好易中

珍珠宮

2024年龍年勳章

cindyhl 發表於 18-8-24 21:36
我爸爸朋友昨天還很開心和孫仔玩,玩玩下突然暈左,今早就過身了
...

唔好意思,雖然難過,但與其要死,你爸爸朋友咁樣死都算快樂地走,好過被病魔折磨幾年先死

首頁

尾頁

跳至