自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

小曳人 發表於 18-7-19 07:04
我同老公兩邊都係得兩名,都覺得好難移民,放唔低

我朋友係獨女,成50歲都唔去旅行。

因為佢父太倚懶,而佢亦唔放心。

佢話要等父母百年歸老先可以去玩。

大宅

回覆樓主

唔知大家有冇咁嘅情形,佢哋係女會比較照顧兩老,啲仔娶左老婆就好似冷淡左!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

fongfonglover 發表於 18-7-19 13:44
我問過d老友記,平均排左4,5年就排到,不過依家老人家愈黎愈多,相信幾廿年後排嘅時間一定會愈黎愈長,只 ...
我爸爸八十幾,佢係行得走得,唔能夠自己買餸煮飯,行兩行就氣促,好多老人病及糖尿要打針食藥,有時會黎唔切去廁所,有唔嚴重既認知障礙,都唔合資格排政府院舍

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

魚兒小寶貝 發表於 18-7-19 15:11
我爸爸八十幾,佢係行得走得,唔能夠自己買餸煮飯,行兩行就氣促,好多老人病及糖尿要打針食藥,有時會黎唔 ...

我就唔清楚佢申請嘅準則係點,眼見住開私營院舍嘅都會排政府院舍,到咁上下排到就轉政府院舍,但亦有老人家係等唔到政府院舍就走左,我只係想講,住到政府院舍都唔係一件壞事

男爵府

amalee 發表於 18-7-19 14:36
是否60歲可以排,thx

申請資格係點我唔係好清楚,唔好意思

禁止訪問

大宅

lovececing 發表於 18-7-19 09:27
我自己生一個就算,亦都冇諗過養兒防老,佢自己搞得掂自己已經好好,但老一輩有老一輩嘅思想
...

同意

伯爵府

回覆樓主:

雖然我兄弟姊妹眾多,但係得我一個照顧老媽,確實辛苦,冇計喎,我唔理又過唔倒自己,其他人唔理我都迫唔黎,頂硬上囉

禁止訪問

大宅

回覆樓主

和尚擔水的道理。多個一個小朋友,最後就會你推我讓。

生得越多,機率越大

珍珠宮

fongfonglover 發表於 18-7-19 15:17
我就唔清楚佢申請嘅準則係點,眼見住開私營院舍嘅都會排政府院舍,到咁上下排到就轉政府院舍,但亦有老人 ...
其實我地都係想排住先,因為我地相信5,6 年後爸爸如果未過身,健康狀況應該都好惡劣,佢呢兩年已多次出入醫院,醫護社工話佢自理到所以唔合資格,但佢自己都唔能夠買同煮,咁都叫自理到!?依家請左工人,係最驚遲少少佢再差d 冇工人肯做,排都唔比排真無耐!
係呢想請教吓你知唔知西貢區d 政府院舍o 唔 ok架?

侯爵府

mandy952 發表於 18-7-19 05:30
以前嗰代鍾意生幾個,但到最後都係得一個半個肯理下父母。見過實例係阿媽九十幾係老人院,而家已經行唔到, ...

我朋友2子1女, 朋友有旺舖一間. 2子已移民, 得女兒照顧. 死後, 旺舖由2子承继, 女甚么也沒有. 父母就是太傳统, 不公平.

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

hellomiki 發表於 18-7-19 08:15
所以唔好咁長命

係!
長命……在外人睇係褔氣,但致身其中,個個長者都話:千祈未祝我長命百歲

仲有~最緊要好C,唔好累人累物

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我果個年代同班同學既亞媽生左8個,女既嫁晒(3個),仔既係屋企唔做野,所以生多未必好

男爵府

魚兒小寶貝 發表於 18-7-19 15:36
其實我地都係想排住先,因為我地相信5,6 年後爸爸如果未過身,健康狀況應該都好惡劣,佢呢兩年已多次出入醫 ...

你爸爸依家嘅狀況,其實可以安排d福利機構上門服務,例如送飯提食藥執藥清潔都有,詳細可以問下你屋企附近嘅福利機構。大吉講句遲下你爸爸身體狀況轉差,可能就易d排到政府院舍啦,不過眼見政府院舍都唔係所有老友記都訓床,都有行得走得,所以真係唔知佢個準則係點,什至乎我見過有老人家排到政府院舍但因為住唔慣退住(佢係行得走得嘅)~我相信所有政府院舍質數都差唔多,始終佢地護士同護理員人數會多好多

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

babychat 發表於 18-7-19 13:52
D 人為插而插,真心覺得好無聊

擺明係針對人

珍珠宮

fongfonglover 發表於 18-7-19 16:18

你爸爸依家嘅狀況,其實可以安排d福利機構上門服務, ...
依家有工人唔駛社福上門。
就係驚轉差先排5 年都等唔到了,冇工人肯做的話貴既私營都要啦!唔該晒你!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

babychat 發表於 18-7-19 13:52
D 人為插而插,真心覺得好無聊

這些人性格,不會有運的~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

元朗73 發表於 18-7-19 10:58
有錢有孝子

你呢句就對的。好似我62,仔女知道錢系99道。62有病(急性血癌)仔女就睇阿媽意思做人,醫生話出院,阿媽話唔接,要送去療養院,直至病死。99有病(3高)覆診,爭住帶,的士出、的士入。有錢就有仔女。

翡翠宮

畀面勳章

nsychristy 發表於 18-7-19 14:26
今鋪啊大力叔唔抵俾人話囉

大力特別惹火,講咩都俾人插。佢講下同呀媽住三十年,講下自己事又冇得罪人,唔知有咩問題要俾人插。
日日是好日

首頁

尾頁

跳至