自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實要平靜地同小朋友傾下。有時唔係家長冇要求,佢就無事。好多時是係佢自己都會忍唔住同其他同學比較,然後發現自己比其他同學仔弱,甚至是自己努力完之後都冇改善,就會覺得自卑,產生好多負面的情緒。除了見專業人士以外,家長亦可多灌輸孩子一些想法,就是每個人有各自的才能,記性差,不代表其他方面都差。發掘自己的才能再加以發揮,例如繪畫體育音樂,甚至態度上的如認真堅持善良有禮,讓孩子感到有自我獨特的價值,才可以有面對挫折的力量。

大宅

多謝各位留言,佢記性吾好又吾願意讀書,每天都知我會叫佢温書,或者有默書就要去温。但佢就係咩都吾願意去做,寧可迷摸到瞓覺時間,一個鍾又好幾個鍾又好,佢都寧可卑我們催都要扮做這樣嗰樣的事。有時面對佢咁我自己都想癲........但我都要忍佢,嗰晚簽默書名卑我駡佢冇一次合格佢就喊,喊左一陣我叫佢去吹頭髮一路吹一路咁樣講.我依家還要每晚忍住吾叫佢,見佢日日開心的同妹妹玩。吾通真係吾理佢由佢

大宅

maggie_devilkin 發表於 18-11-21 18:45
其實要平靜地同小朋友傾下。有時唔係家長冇要求,佢就無事。好多時是係佢自己都會忍唔住同其他同學比較,然 ...

佢一點自卑都吾會有。佢只係驚我駡佢。就算考十兩分返來我吾問佢佢都照樣有講有笑。我一問先會細細聲講

大宅

菜宝宝 發表於 18-11-22 11:58
佢一點自卑都吾會有。佢只係驚我駡佢。就算考十兩分返來我吾問佢佢都照樣有講有笑。我一問先會細細聲講
...

佢係咩情況下?咩語氣下講?
比你罵, 衝口而出一句?
之後重有無講?

大宅

菜宝宝 發表於 18-11-22 11:56
多謝各位留言,佢記性吾好又吾願意讀書,每天都知我會叫佢温書,或者有默書就要去温。但佢就係咩都吾願意去 ...

我之前試過以下方法,你睇下有無參考價值。
時間:1-2小時
地點:安靜無人中間打擾的地方
物資:白紙,筆,顏色筆
方法:開宗名義同佢講要傾下佢最近的表現。如默書唔合格,用左幾耐溫,溫時表現如何。用簡單因果關係圖畫低(記得,只要陳述事實,不好嬲同鬧)。跟著問下佢對自己有乜期望,覺得自己有甚麼責任。(幫佢簡單寫一張紙),再同佢分別討論老師,家長同同學對佢的期望同責任(一樣要寫低)。最後叫佢綜合邊D行為是可以達到大家的期望,邊D唔得。再討論一下佢的困難同需要咩幫助。重點是要平靜,俾佢自己反思一下情況同困難,媽媽亦會明白他同提供協助。

伯爵府

回覆 菜宝宝 的帖子

只就晒佢,都唔係辦法。搵到真正原因,症下藥好點。
祝早日解決!

伯爵府

多謝各位留言,佢記性吾好又吾願意讀書,每天都知我會叫佢温書,或者有默書就要去温。但佢就係咩都吾願意去 ...

可能讀書有壓力,分數唔代表一切,不要因為分數破壞你地關係!加油(emoji)

子爵府

每次默書前你有無幫佢默一次?定係由得佢自己溫習?

子爵府

其實佢咁低分, 唔合格, 你覺得佢想架咩? 佢會好開心咩?

又比亞媽哦, 又比老師話, 又比同學笑. 佢心理都好大壓力.

佢似乎係溫完唔入腦,
溫黎又係唔合格,
覺得冇用.
咪唔溫囉.!!

佢讀書唔入腦, 默書唔合格. 你有冇諗下點幫下佢?

記性唔好. 睇多D. 記多D. 寫多D. 睇多D.[乜書好, 漫畫, 卡通書, 乜都好啦, 有字得

你唔好旨意叫佢做, 佢就會去做, 要家長配合, 大家一齊去做.!!

.

PS. 我個仔小一起就發覺佢記性真係. =.=. ,, 文盲咁.. [font="MingLiU","serif"]我都[font="MingLiU","serif"]做書僮成年. . 日日係度讀漫畫書,
IRON MAN,
蜘蛛俠丫~ 有字就讀. 想佢認多D, 識多D. 頭頭係好辛苦架..!! 但係真係用架, 但唔係話幾日既事. 要起碼半年先見效. 而家佢日日都好自覺咁去睇書~

加油啦~

禁止訪問

侯爵府

我仔一樣,一提返學又唉唉聲,之前話英文老師針對佢,又喊唔想返學,又話死,唉,係咪有啲小朋友真係好討厭返學?佢默書冇一次合格我都由佢喇唉同佢溫完都係咁

翡翠宮

回覆樓主:

要先知道原因

子爵府

susi1024169 發表於 18-11-21 15:53
樓主,學校d社工好hea,最緊要自己睇緊,靠社工幫唔到好多

我都有同感 當年都搵過社工 ,明白社工都係打份工

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆 菜宝宝 的帖子

希望你小朋友只是一時意氣講嘅説話,不過都要重視,如果只是講吓,未有其他情況轉變,例如變得沈默,依個係一個訊號,做父母要多陪伴,打好関係,等小朋友係父母面前無咁大壓力,可以講吓自己感受同想法。照計依家嘅老師一聽到學生有自殺想法就好緊張,尤其原因同學業有関;樓主可以主動聯絡教育心理學家做評估,(正常係學校轉介,紀然老師唔理,你做主動) https://www.edb.gov.hk/tc/contact-us/hotline.html,亦可以聯絡學童保健作初歩評估和轉介 https://www.studenthealth.gov.hk/cindex.html

照你形容,小朋友要做吓學習評估先;其次要「讚」,一齊訂下目標,只要有進歩,例如默書進歩5-10分;又或者做功課時間快5-10分鐘,就要讚,合唔合格唔重要,一歩一歩;參加課外活動,找出喜歡的活動或事情和專長,做得好又讚。阿甘運動好好架,唔係一定要讀書名列前芧 https://en.wikipedia.org/wiki/Forrest_Gump

首頁

尾頁

跳至