自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

coeyapple 發表於 19-4-25 21:28
日本 去京都
台灣 去墾丁、基隆
新加坡 去sentosa

以你呢個答案, 跟住就會有人問, 京都/墾丁/基隆/sentoda, 有乜景點必去? 再然之後問你, 搭乜車去 , 有乜好玩.......。

因為問嗰個係伸手牌心態。
天空之城, 快樂之地

大宅

都有 d 幾好心地回覆 (我自己 d 低智問題感受過), 只係佔少數唔多覺, 一年間去得旅行轉數多點都多些少銀兩晌手, 眼生高 d 氣焰大 d 寸嘴 dd 好合理.

水晶宮

coeyapple 發表於 19-4-25 12:18
其實我本來係唔清楚㗎
我只係轉述我朋友嘅說話
解釋點解我唔選擇搭飛機,

你自己都上網搵到資料啦!係乜情況及潛水“後”幾耐唔可以搭機場。

你又講d唔講d。 就咁講潛水唔可以搭飛機, 係人都覺得無可能既事啦!

唔知個去綠島機多日及邊日潛水, 如果唔係即日來回或唔夠24小時(安全d), 又點解唔可以搭飛機呢?

而且, 你係個post雖然一開始講左“感謝”。 但我唔見你係嗰個podt裡面, 對有比意見你搭火車既jm講話1句謝謝(即使你係呢個post講覺得jm回答火車無問題)。我只見你係別人答左之後又話呢樣唔得, 嗰樣唔得。點解唔問之前比多d資料別人呢。 別人答你都要時間寫。

串係嗰個唔係唔回應你, 可能佢想回應時, 已經被禁言了。
天空之城, 快樂之地

男爵府

回覆樓主:

我都試過啦!住得低級又話不如唔好去

珊瑚宮

PCCW2319 發表於 19-4-26 06:03
以你呢個答案, 跟住就會有人問, 京都/墾丁/基隆/sentoda, 有乜景點必去? 再然之後問你, 搭乜車去 , 有乜好 ...

叫-果位搵路人士-查google map 大把資料(一條路都有5、6、7、8、9方法去),又說吾啱看。
使吾使abcdefg咁教埋左右前后咁行呀,咁不如留港啦,吾好去了。(旅行社導遊都無咁明確教路了)

水晶宮

12312 發表於 19-4-26 08:43
叫-果位搵路人士-查google map 大把資料(一條路都有5、6、7、8、9方法去),又說吾啱看。
使吾使abcdefg ...

錯!!!! 旅行社導遊係“帶”埋你行去景點。只要認住/跟住支旗仔就可以架啦!
天空之城, 快樂之地

珊瑚宮

PCCW2319 發表於 19-4-26 08:49
錯!!!! 旅行社導遊係“帶”埋你行去景點。只要認住/跟住支旗仔就可以架啦!
...

No 吾對得晒。

導遊是:帶一大班人,指住呢度是xx。前x,后x , xx時間準時返黎集合上車去下一景點。(詳細既路線,向前行x分鐘、再向x 行x分鐘就到了-有個x招牌)

水晶宮

12312 發表於 19-4-26 08:58
No 吾對得晒。

導遊是:帶一大班人,指住呢度是xx。前x,后x , xx時間準時返黎集合上車去下一景點。:happy ...

好耐無跟團。現在跟團唔知仲會唔會開“茶會”呢?
天空之城, 快樂之地

珍珠宮

回覆樓主:

問日本嘢我係公海度問, 我試過話d人串, 唔鍾意可以唔答, 佢可能認得我a/c, 有次我答人地嘢, 類似去東京定大阪好, 我答東京, 佢就回覆我shopping shopping shopping shopping....,我答佢話認得你啦分身人, 數比佢東京同大阪科學館同有d咩場地比較, 點解東京好d, 等佢收聲! 之後冇再覆我啦!

最憎人哋問必去推介, 就答必去機場, 廁所,酒店. 必食係早午晚餐! 人哋都係問吓啫! 跌吉d人問嘢夠寫"跪求""雪地跪求""沙插xx", 誇張d等人覆, 唔通又係真?

仲有小學雞到人哋寫大板, 佢又寫一堆同音字

仲有另一位同佢唱雙簧, 堅煩!!

瑪瑙宮

大廚勳章

MsBusy 發表於 19-4-24 22:38
以前有個日本達人,成日比人封,屢敗屢戰,
雖然串,我覺得佢幾好,又真係答到,
有一排無入去,唔知佢仲喺 ...

他常在。。

但有時見呢d問題。。。。人哋叫佢跟團好正常啫。。。唔覺得串
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珊瑚宮

PCCW2319 發表於 19-4-26 09:03

貴價團可能有⋯⋯⋯^_^⋯既

瑪瑙宮

大廚勳章

12312 發表於 19-4-26 09:23
貴價團可能有⋯⋯⋯^_^⋯既

東南亞就冇啦。。。。幾皮野嗰啲東歐北歐。。唔普及嘅國家就有。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珊瑚宮

seaheart88 發表於 19-4-26 09:37
東南亞就冇啦。。。。幾皮野嗰啲東歐北歐。。唔普及嘅國家就有。。

10萬、8萬

子爵府

MommyPanel勳章

showman 發表於 19-4-25 23:14
呢個我都好同意,覺得無聊可以唔回應,但用單單打打既方法回應,想顯出自己既見識,其實更顯其無修養。
...

Agree,呢d人仲會話返你轉頭,伸手黨、唔識問問題點點點....其實唔答,由得呢類posts沉,咪唔洗助長伸手黨囉

子爵府

PCCW2319 發表於 19-4-26 08:14
你自己都上網搵到資料啦!係乜情況及潛水“後”幾耐唔可以搭機場。

你又講d唔講d。 就咁講潛水唔可以搭 ...

下 點解我唔明你講咩既
對於綠島既交通,
我只不過係回應 佢 話我會搭船
!!!並無問意見!!!
之後我答 點解我要搭船
係因為 我朋友! 同我講! 佢潛水所以
我地唔好搭飛機!
我知道呢方面 我冇講某個時數前或某個時數後唔可以搭飛機。

但綠島既話題 係佢帶開 我只不過!係回應一個我將會做既事實!我係表達左呢方面我係唔清楚,只係聽我朋友意見。
另外,
我唔明白你話 佢 俾呢樣唔得個樣又唔得
點解我唔俾多d資料。
我既主題 係
!環島火車既pass!
但該位會員
一開始

中後段
只係不停俾資料
關於 縣與縣 之間既單程車票

子爵府

PCCW2319 發表於 19-4-26 08:14

你又講d唔講d。 就咁講潛水唔可以搭 ...

再者,
佢俾pass既資訊我後,我計錯數,計左要HKD12500,
佢同另一位朋友就已經少少串我
話 可能樓主想時時刻刻係車過。
其實我當時都未load到佢地講咩,
因為未知自己計錯數。
但我已覺得佢地其實好唔friendly
你話我除左開頭講感謝
之後無講,

我真係唔記得左。
可能我果時候冇為意到,
希望你及該位會員唔好介意我一時忘記表達謝意。
對唔住,我忘記再講感謝,可以原諒我?

子爵府

KTKTKT5 發表於 19-4-26 09:04
問日本嘢我係公海度問, 我試過話d人串, 唔鍾意可以唔答, 佢可能認得我a/c, 有次我答人地嘢, 類似去東京定大 ...

我真係覺得佢地好無聊,我以後都唔會再問旅行野唔知點解我覺得而家上bk好辛苦,以後冇乜事都唔上啦

子爵府

ms_maybb 發表於 19-4-26 10:38
Agree,呢d人仲會話返你轉頭,伸手黨、唔識問問題點點點....其實唔答,由得呢類posts沉,咪唔洗助長伸手黨 ...

正解

公爵府

有,我早2個月去北歐,我都有上去開茶會,得我一個後生去聽咋

我父母包團玩果D茶會好正喎,旅行社响酒樓包咗3圍,一邊講解,一邊食。不過羊毛出自羊身上。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

首頁

尾頁

跳至