自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

ashlia 發表於 19-11-14 15:06
八點半開門,可以的話早D去。我九點入到場,行左唔夠一個鐘,太和殿個邊已經人山人海,人多到唔想影相。

...

收到,依家睇,明天已賣出約19000張門票。

後日去試吓,由朝到晚,成9小時行程。

男爵府

回覆樓主:

我現身在北京,出trip中,好太平,係呢兩日開始凍,零下4至下晏5、6度,不過點都自在過喺香港

大宅

SandyKL 發表於 19-11-14 17:20
收到,依家睇,明天已賣出約19000張門票。

後日去試吓,由朝到晚,成9小時行程。

咁真係算好少,我兩日前買星期二嘅票,個陣已經去到5萬幾。限額係8萬。

大宅

Beebee0311 發表於 19-10-14 23:28
打算11月出發 頭4日有朋友一齊去
之後朋友走後,我想自己留多兩日
但屋企人有些微言 話自己留底好危險

2日使乜驚? 仲要係北京
我剛在歐洲一個人去行山都係咁
注意個人財物安全就可以

琥珀宮

ashlia 發表於 19-11-14 17:42
咁真係算好少,我兩日前買星期二嘅票,個陣已經去到5萬幾。限額係8萬。
...

剛又入去睇,賣咗21652門票,不過分上下晝。想問,買上午票可否留係故宮到下午3、4點至離開?

大宅

SandyKL 發表於 19-11-14 19:59
剛又入去睇,賣咗21652門票,不過分上下晝。想問,買上午票可否留係故宮到下午3、4點至離開?
...

可以。四點半關門。到時個天應該都相當暗架喇。近年故宮出左好多文創精品,都好靚。如果見到岩心水,就唔好臨走至買。我就係唔想拎住行,四點幾至去,點知人頭湧湧到根本行唔入,結果空手而回。

另外,出口神武門未離場個度有個類似城樓嘅建築可以上去。我三點幾行過時冇上去,到四點零就已經唔俾人入。

琥珀宮

ashlia 發表於 19-11-14 20:31
可以。四點半關門。到時個天應該都相當暗架喇。近年故宮出左好多文創精品,都好靚。如果見到岩心水,就唔 ...

非常謝謝資訊!已記下來

明朝6時起身,預8點半入場,喜聽歷史,不想放過任何角落。去睡了!

琥珀宮

回覆樓主:

昨天9點抵達故宮門口,已人山人海,但入宮快速,內地人用身份證掃一掃可入所以快。用20塊人仔租個粵語講解機幾方便。延禧宮火燭,後企劃改建一座兩層樓,地庳外注水成水晶宮,可惜後來資金缺乏而停工。鐘錶與珍寶館好值得参觀。

行咗6個鐘,冇點休息,太多野睇,歷史資訊好豐富。總之,非常迎合到我呢個歷史求知者,正正正

今日到京郊的水鎮與長城,已在大巴士途上。

子爵府

牛年勳章

Beebee0311 發表於 19-10-14 23:28
打算11月出發 頭4日有朋友一齊去
之後朋友走後,我想自己留多兩日
但屋企人有些微言 話自己留底好危險

最危險係香港。 我9月頭喺上海自己一條友周圍去, 如果北京都話危險, 我諗邊度都唔使去啦。

大宅

SandyKL 發表於 19-11-16 08:55
昨天9點抵達故宮門口,已人山人海,但入宮快速,內地人用身份證掃一掃可入所以快。用20塊人仔租個粵語講解 ...

我都好喜歡歷史同文物。如果有時間,可以行下國家博物館同首都博物館。前者大到無倫,淨係睇佢"古代中國"展,已經嘆為觀止,D青銅器靚到暈。重有好多細個時書本上睇過嘅文物,都響呢度可以見到原物,特別興奮。首博面積相對細,但係設計都好先靚同先進,集中北京歷史,另外亦有特展。我唔係好夠時間,行唔哂。記住大部分博物館都係星期一休館㗎。
期待你水鎮的報道。

大宅

carcar0909 發表於 19-11-16 09:05

最危險係香港。 我9月頭喺上海自己一條友周圍去, 如果 ...

年頭我都一個人去左上海蘇州一星期。論食物精細程度,真係勝過北京好多。而且地方相對冇咁大,行路搭車嘅時間都短好多。

別墅

其實北京好乾淨

侯爵府

回覆樓主:

睇完大家嘅留言,好想即刻出發去北京

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我覺得安全

翡翠宮

2018復活節勳章

Beebee0311 發表於 19-11-13 21:33
岩岩落機番黎
去完之後覺得好開心 同時好欣賞!
附上幾張相

好靚

男爵府

2024年龍年勳章

我前年去完北京,真係好整潔,對中國改觀晒

琥珀宮

ashlia 發表於 19-11-16 11:04
我都好喜歡歷史同文物。如果有時間,可以行下國家博物館同首都博物館。前者大到無倫,淨係睇佢"古代中國" ...

今次行程未有再預去博物館囉,留返下次去。

明天想去恭王府,再想去煙袋斜街咁,後日返番嚟香港,真係唔多想。

琥珀宮

ashlia 發表於 19-11-16 11:04
我都好喜歡歷史同文物。如果有時間,可以行下國家博物館同首都博物館。前者大到無倫,淨係睇佢"古代中國" ...

今日的司馬台長城並不太辛苦,因為另買咗纜車飛,慳咗一大段上山路。

古水鎮似海洋公園的宋城,晚上有無人飛機樣嘅孔明燈騷,幾好睇。地方企理乾淨,不過太長時間,由早8點50分集合出發,11點到,再晚7點50分集合返市區,要搭2個鐘車,來回4個鐘。

琥珀宮

回覆樓主:

竟然影視中嘅震遠鏢局真有呢間鏢局,係古水鎮,我以為虛構㗎啫。成立個人叫張震遠。

無人駕駛機與砌出圖案。

男爵府

SandyKL 發表於 19-11-16 20:25
今日的司馬台長城並不太辛苦,因為另買咗纜車飛,慳咗一大段上山路。

古水鎮似海洋公園的宋城,晚上有無 ...

jm 你跟邊個團?我十二月去北京看話劇,八達嶺去過,想行下這個
:-D :-D :-D :-D

首頁

尾頁

跳至