自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

明白樓主, 我十年前都同你一樣, 返親工對住上司都好大壓力, 但又要供樓+養仔女/父母, 加上4字頭好難搵返同樣人工, 所以一直忍, 結果忍出個大病黎, 最後被迫辭工做FTM, 依家諗返身體先係最緊要, 一家人開開心心, 咸魚青菜又有乜所謂

子爵府

樓主:心理健康緊要過金錢!我支持你離開!我2個星期前都遞左辭職信了!份人工$16000!做咗16年!2月尾俾公司調咗另一間分店!同同team既唔夾!玩埋堆小圈子!經理又唔鐘意我!呢8個月冇乜點開心过!收工返屋企成日想喊!頂唔順選擇離開!我仲倒數緊日子

大宅

ilovematthew 發表於 20-10-25 21:03
上司太無理取鬧,已經忍夠,如果而家唔做,係咪好衝動。差不多入5,有個青春期仔,要供樓,我唔會介意做咩 ...

我覺得佢係情緒勒索

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%83%85%E7%B7%92%E5%8B%92%E7%B4%A2

絕對明白你現時嘅感受,唔好影響咗自己嘅身心健康,遠離呢啲人你會即時覺得輕鬆好多,JM加油(emoji)(emoji) 

珍珠宮

2024年龍年勳章

大姑娘 發表於 20-10-26 13:32
你錯喇! 男人衰起上嚟,會畀女人有過之而無不及!

唔好一味話女人冇結婚係變態老姑婆。

認同,我個女上司離婚,佢前夫留低筆債比佢!

佢最憎下屬有錢過佢,全世界佢最叻

PS:樓主心態要調整,佢話你你當耳邊風,適時串下佢,始終出面搵工難。

聽過有份保安工作,一出廣告好快有30位求職者查詢。

除左讀保安牌,可以考慮讀病人服務助理/護理員,可以入職醫院或安老院,工作性質要體力勞動。

公爵府

ilovematthew 發表於 20-10-25 21:20
真係忍夠佢,呢d更年期,無結婚的老姑婆真係好變態,做野連過程都要理,出一個電郵要好似佢咁,劃公仔要劃 ...

你揾開咩人工先?

伯爵府

ilovematthew 發表於 20-10-25 21:20
真係忍夠佢,呢d更年期,無結婚的老姑婆真係好變態,做野連過程都要理,出一個電郵要好似佢咁,劃公仔要劃 ...

如果我係你
我會返工做嘢
微調到返工玩嘢
專玩佢一個

大前題你預咗唔撈 !

伯爵府

20162016 發表於 20-10-25 22:31
對住呢啲人係咁忍,只會忍到自己抑鬱症

依d衰人應該要有報應

大宅

ilovematthew 發表於 20-10-25 21:46
多謝,有時會諗,錢係咪咁重要,做到個人無信心,佢直頭係雞蛋裡挑骨頭,有時返到屋企心情又唔好,其中個 ...

我支持你的想法,有時做到自己覺得好似違反了3觀,失去自我.....值得嗎..!!

不要後悔,同時量度下你忍定你放棄了工後那個影響大...另一半能支撑多久这些現實問題。

若然是都確認了,便尊重自己的良心去行動吧....

支持.....加油

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

flowerbabe 發表於 20-10-27 22:17
依d衰人應該要有報應

有呀,佢自己唔知啫,有精神病,控制狂

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

eor 發表於 20-10-28 06:36
我支持你的想法,有時做到自己覺得好似違反了3觀,失去自我.....值得嗎..!!

不要後悔,同時量度下你忍 ...

係,我已失去自我,呢句已好到肉,因為對呢個人太耐了,我真係迷失了自己,多謝你,我老公都支持我決定既,佢話做咩都唔緊要,夠洗咪得囉,真係好攰了

男爵府

brother4 發表於 20-10-26 16:08
如女人去超市執貨要收銀,上次話做理貨佢要連收銀,我話0K,佢話要有經驗收銀員才請,最後放棄!如果可 ...

0700-1500有好多選擇嗎?

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

為$ 頂住

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

諗清楚先決定

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

ilovematthew 發表於 20-10-28 06:49
係,我已失去自我,呢句已好到肉,因為對呢個人太耐了,我真係迷失了自己,多謝你,我老公都支持我決定既 ...

有老公支持就無問題啦
相處時需要包容    爭吵時需要溝通
孤獨時需要陪伴    難過時需要安慰
生氣時需要冷靜    快樂時需要分享

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

ilovematthew 發表於 20-10-26 15:27
多謝,我會下個月上埋保安課程再諗,希望捱到1月出埋雙糧

首先完全明白你的辛苦, 但可能失業後揾工都唔易, 我建議你報讀医管局都病房助理, 好似最盡可以去到2萬一個月, 仲可以做到60 -65歲, 你讀左先.......基本係學抽血, 量血壓, 同扶抱.....

努力加油.

以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

大宅

ilovematthew 發表於 20-10-25 21:03
上司太無理取鬧,已經忍夠,如果而家唔做,係咪好衝動。差不多入5,有個青春期仔,要供樓,我唔會介意做咩 ...

冷靜D!諗清楚, 而家搵工真係唔易, 何況你重要供樓, 搵唔到工就大件事啦!
無咗兩成人工都要忍下, 搵到工才走.

大宅

ilovematthew 發表於 20-10-28 06:49
係,我已失去自我,呢句已好到肉,因為對呢個人太耐了,我真係迷失了自己,多謝你,我老公都支持我決定既 ...

加油, 支持你!

公爵府

再忍忍吧, 加油

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

yly2 發表於 20-10-26 22:09
係!絕對係!!!我果件仆街賤格男上司,成個乸型咁,但居然有老婆同仔。但做野成日執埋曬d 格式,但又無內 ...

我都試過比人執格式,而明明個格式已用咗好多年,上頭亦唔會在意格式,反而係啲無所事事半紅不黑嘅無謂人最鍾意捉人呢啲,平時懶係環保,捉埋啲無謂野咪又浪費紙張重印

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

mariefish 發表於 20-10-28 10:47
我都試過比人執格式,而明明個格式已用咗好多年,上頭亦唔會在意格式,反而係啲無所事事半紅不黑嘅無謂人 ...

講中曬。就係呢種人最麻煩

首頁

尾頁

跳至