自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

mini_yan 發表於 21-12-28 08:42
簽文件,飛哂啲頁數佢都簽……….明知佢媽七十幾都唔了解清楚先簽
...

同埋要知道阿媽係老人家 覺得職員同阿媽已經講晒內容 你應該再要職員覆述多我次俾你聽 呢個唔係藉口….實在太牽強

水晶宮

cbeyond 發表於 21-12-28 09:01
快簽都唔只一次, 次次簽, 都無問題, 唔知係乜, 幾年都照簽。
錢唔會1日就消失, 係佢自己無睇啫

仲話見個佘生辭職,先去睇吓個戶口,兩母女真係忙到咁

男爵府

回覆樓主:

前兩年一位識了20年的同學叫我買保險,當時用ipad簽,由於我信佢,好多細節真係飛走曬,但我一定會睇清楚保單價值、供款價錢和受保範圍,先會簽,中間有一堆字曾嘗試理解,雖然隻隻字係中文但加埋唔知講乜。行姐可能真係當咗佢係親人,先會唔睇就簽

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

米菲媽媽 發表於 21-12-27 20:00
就咁睇我覺得當時人自己都要負上責任 乜嘢文件都唔睇就全部簽名
...

最大責任是她自己先。

珊瑚宮

Sebastian@ 發表於 21-12-28 10:06
前兩年一位識了20年的同學叫我買保險,當時用ipad簽,由於我信佢,好多細節真係飛走曬,但我一定會睇清楚保 ...

即係佢自己都有責任啦
成年人, 簽乜都唔知
出了事, 就只講他人不對, 其實無人迫佢唔睇就簽名, 仲要簽左幾年, 數不清的次數。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

20162016 發表於 21-12-27 22:00
咁就冇曬啲錢,啲錢買曬空氣

七十幾歲無哂啲錢, 變左空氣, 係慘啦!!!
銀行佘生當然係至大問題啦, 氹個老人家
當事人係有責任, 簽名既行姐都係要負責既, 但要追討應用合法途徑追, 唔係上東張囉...
係咪合法追討唔到呢? 所以要上電視呢!

今晚睇埋下集先得

男爵府

chuiyeebird 發表於 21-12-28 09:45
同埋要知道阿媽係老人家 覺得職員同阿媽已經講晒內容 你應該再要職員覆述多我次俾你聽 呢個唔係藉口….實 ...

以前聽c浩佢地做節目,c浩成日講行媽好精明為行姐打算,行姐係受保護動物,長期所有野係阿媽打點,可能久而久之,行姐覺得阿媽實無決定錯,點會被人呃,無諗過阿媽年老,同埋人總會決定錯,被人呃。行姐令我覺得,細時要教仔囡點保護自己,有必要時受下小教訓,衰過先學到野。

珊瑚宮

USDS81 發表於 21-12-28 11:49
以前聽c浩佢地做節目,c浩成日講行媽好精明為行姐打算,行姐係受保護動物,長期所有野係阿媽打點,可能久 ...

咁真係自己攞嚟啦!佢阿媽就以為自己好醒….又覺得人哋一定會幫佢….點知賴嘢

侯爵府

2024年龍年勳章

今晚睇埋下集先得

珍珠宮

以前聽c浩佢地做節目,c浩成日講行媽好精明為行姐打算,行姐係受保護動物,長期所有野係阿媽打點,可能久 ...

oh! d人係咁話行姐不是,原來行姐背後果個先至係原兇。我一直都覺得行姐係受保護動物,其實一直主導嘅都係佢媽,因為一直都係咁,所以行姐只聽從佢媽指令行事而從沒有質疑,於是就發生今次事件。行姐不問因由係咁簽既謎底終於解開。

別墅

sanjoe 發表於 21-12-28 09:26
用入票機可以嗎

因我住啟德,樓下沒渣x
每個月搭車去一次德福入票,
諗住埋櫃位入票和打簿。
好彩唔係佢地本人埋櫃位,否則一定有排煩……
好快,佢地又要換簿,我一定要陪佢地換,怕咗渣x

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

銀行職員最無良,我估應該系D咩人壽保險,供3年錢,第8年可以有本金加幾厘利息果D,銀行職員夠狼,人地得1000萬幫人地買3000萬,頭2年用果1000萬供,之後無錢供當斷供,渣都無。
我以前去行山銀行買過,當時覺得有5厘息都幾抵,甘最後梗系無所謂既5厘息,8年到頭只系取回本金,第三年自己真系突然有事供唔到,搞到問家姐借錢供款,所以呢D保險只系保障保險公司。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

一有事發生,錯嘅永遠係對方?咁自己有冇責任先。呢件事銀行條友一定係有問題,但佢叫你簽就簽,睇都唔睇簽咗D乜,一樣有問題。

侯爵府

環保接龍勳章

以為有高息.
以為經理係契仔, 唔會呃人.
好多長者去銀行打簿入錢攞錢.
d經理成日同佢傾計,
送月曆利是封等等...
傾傾下咪買埋呢d所謂保險囉.

琥珀宮

呢個教訓太貴了

珍珠宮

happylife28 發表於 21-12-28 04:18
你講呢句說話真係好輕易!

有心人裝冇心人, 千幾萬响一兩年間, 就咁畀銀行職員同保險公司袋袋平安, 成件事 ...
成年人簽文件前係有責任睇清楚,個個都話唔知自己簽過d 咩,之後就反悔,咁就唔需要有合約依樣野。亂簽文件係可以有好大嘅懲罰架!我仔一夠18歲,我就已經教佢每逢簽名前必須睇清內容

珍珠宮

吾識吾熟真係吾好買/吾好投資

琥珀宮

三國1 發表於 21-12-28 12:49
成年人簽文件前係有責任睇清楚,個個都話唔知自己簽過d 咩,之後就反悔,咁就唔需要有合約依樣野。亂簽文件 ...

我個仔未夠18歲都教定佢唔好耳仔軟,佢一夠18歲就一定有人叫佢買保險基金投資之類嘅野
我阿媽就由細到大都話咁好賺佢自己賺晒未仲好,仲咩成日都話幫人介紹好野比人呢

男爵府

cbeyond 發表於 21-12-28 10:49
即係佢自己都有責任啦
成年人, 簽乜都唔知
出了事, 就只講他人不對, 其實無人迫佢唔睇就簽名, 仲要簽 ...

陳小姐當然有責任,人哋填咗乜,你簽名前都要望下,表格本身附有的T&C可以賴字細,老花睇唔到,或都人哋無解釋,但用人手填個幾部分,就算係sales係自己屋企人都要望下啦,而且佢仲咁後生……交幾多錢保費,點都要問下自己確認下

如人哋保監銀監揸正來做,真係好難追得返,除非佘先生承認自己詐騙囉

男爵府

jo2901chan 發表於 21-12-28 02:42
根本銀行係有心裝客人,我唔係話個客對晒,但我唔會幸災樂禍,因為當年家人買雷曼,又係個銀行職員,只講點 ...

我覺得行姐估唔到銀行都會變買保險,佢聯想唔到所以估唔到簽完會無哂D錢,佢以為只係轉下錢收下利息,如果佢有防人之心點會無問就簽名,可以話佢蠢,但銀行職員肯定係呃人,銀行都有好大責任

首頁

尾頁

跳至