自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

healtheworld 發表於 23-4-17 06:24
係每日4:30-5:30先訓,6:30起身返學,痴線架,3年都係咁,精神病,仲要駁我全校都係咁
...

我個女有D廿同學係咁,所以上堂就是訓覺時間,佢地IG有個訓覺群組,影曬D訓覺同學嘅相。

子爵府

我琴日嬲到叫佢直接番學等學校記佢遲到算把,當然佢唔肯,最後佢爸打俾學校請假,我打死都唔同佢打電話俾學校,真係佛都有火!琴日放工買咗個警鐘比佢,今朝响到走廊都聽到⋯⋯
今朝佢臨出門打俾我問我條呔係邊度琴日全日係屋企自己都唔執定,可能我照顧得佢太好

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 23-4-17 16:01
多架,小學到中學到高中,功課越來越多,仲要溫書,有某科係每個星期測驗,另外仲有projects做,交功課多 ...

我女係夜鬼,成日唔知幾時瞓幾時醒,最慘係零晨落嚟同我練琴,真係midnight sonata⋯⋯有時佢哋啲文係11:59pm交上去,個個同學都係趕係deadline前交⋯⋯佢今年真係好多嘢做,下個月頭考完AP就會好啲,但又要開始預備college app….

我仔早瞓,宜家11點幾就瞓,7點9先醒。如果係marching band season,就10點就瞓,5:45am要醒。下年功課更忙唔知點算⋯⋯

珍珠宮

回覆樓主:

年輕好精力呀ma!
我後生時都係咁,年紀大左就唔得la!

伯爵府

我女得架, 半夜4點幾瞓,7點起身返學, 但晚飯沖涼後佢會瞓45分鐘

已刪除用户

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我屋企果位2-2:30瞓, 不過佢放學回家會瞓1.5小時, 放假又補眠.

我初時都催佢早瞓, 但佢話夜深人靜才溫到書.

子爵府

熱血勳章

我對仔女中學之後。放學返屋企就訓。。訓到半夜起身先食飯做功課。然之後就抖下返覺。。直到中三都係咁。今年復課後有課外活動。反而正常返。。不過好彩佢哋成績都可以。。係怕佢哋身體唔好多啲。
大喇。有時真係管唔到咁多。。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆 healtheworld 的帖子

仲有精神返學

子爵府

其實最衰個疫情,初初停課上zoom,唔使返學,佢就開始習慣左夜瞓,攪到宜家佢話早瞓瞓唔倒仲同我講邊有人咁早瞓,佢話啲同學都係咁!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ivyscyip 發表於 23-4-17 17:30
我女係夜鬼,成日唔知幾時瞓幾時醒,最慘係零晨落嚟同我練琴,真係midnight sonata⋯⋯有時佢哋啲文係11:5 ...

係啦,就係好多功課都係夜晚11:59pm最後限期,我仔有時嘈過upload好慢,應該係字多圖多,佢個AP都係下月初,而家日日老師都測驗,所以周末都話唔出街溫書,上星期我踢佢陪妹妹去櫻花節玩幾個鐘,等佢休息下。以前係星期五六至夜瞓,疫情在家學習,唔駛早起身準備返學,變成越來越夜瞓,咁啱佢遇著D老師又係多功課,出年佢話報兩科AP,希望搞得掂。

個妹就唔同,細細個已經早瞓,要瞓好多個鐘,但佢會自己醒,而家返學會執下個樣,於是自動早起身,我老公最煩佢畫下眼都搞十幾廿分鐘,之後換衫又十分鐘,我話如果個女唔貪靚就死啦,唔過份就得。出年個女都話報一至兩科AP,佢想11年級讀pre-cal,然後12年級再決定讀cal AB定stat。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

其實佢功課跟吾跟得上都吾健康,身體係要還架,宜家吾夠瞓,年紀大就會出問題,所以吾應該俾佢以溫書做理由等佢吾瞓覺,當然,小朋友咁大個你又管佢吾到,唯有同佢傾多d
.........................................

男爵府

mrs雨過天晴 發表於 23-4-18 07:35
我個女有D廿同學係咁,所以上堂就是訓覺時間,佢地IG有個訓覺群組,影曬D訓覺同學嘅相。
...

上堂就是訓覺時間,請問學校校風良好嗎?會唔會都係唔乖同學定唔關事?
老師唔理?

伯爵府

每個人需要既睡眠時間唔同,我仔好鐘意瞓覺,中學都係12點多就瞓,到而家大學都仲好鐘意瞓下晏覺,瞓覺係佢嗜好

我女由幼稚園開始已經唔洗瞓晏覺,而家仲有3日考DSE,尋晚4:30am我見佢仲未瞓,見到佢操緊卷,温柔地叫佢去瞓,佢話我操到好有動力,唔想停,結果5:30am至上床,但佢9am鬧鐘响又起身操過,佢真係唔係好需要瞓覺既

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 23-4-18 14:32
係啦,就係好多功課都係夜晚11:59pm最後限期,我仔有時嘈過upload好慢,應該係字多圖多,佢個AP都係下月初 ...

我女今年5科AP,但係聽日又出外比賽4日,星期日返到嚟應該大昏迷,我都唔知佢幾時溫⋯⋯阿仔今年2科啫,佢反而開始咗溫書,不過今個weekend又band trip出走3日⋯⋯其實外國高中係好好好忙的⋯⋯

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ivyscyip 發表於 23-4-18 22:12
我女今年5科AP,但係聽日又出外比賽4日,星期日返到嚟應該大昏迷,我都唔知佢幾時溫⋯⋯阿仔今年2科啫,佢 ...

我地學校唔批多過3科AP,仔女唔係科科有興趣,老師亦唔係科科好,由佢地自已同輔導老師傾。我女話想多少少時間讀書冇玩band,而家放多咗時間跳舞,呢兩年多咗表演,佢鍾意就得。

好多人有誤解外國讀書輕鬆冇功課,低年級就係嘅,小學時真係少家課,但堂上要做嘅堂課都多,仲有group project, 中學逐漸多功課多project,其實咁先正常,因應能力而漸漸調整,唔係幾歲手都未長好就學寫好多筆劃嘅字,背好深嘅單字,更加唔係要做一睇就知係家長做嘅手工功課。仔女小學時我陪做功課只係講解題目,到中學幾乎完全放手,不過到而家都會全家討論功課題目同新聞議題,引導佢地多角度思考。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 23-4-18 23:01
我地學校唔批多過3科AP,仔女唔係科科有興趣,老師亦唔係科科好,由佢地自已同輔導老師傾。我女話想多少少 ...

外國報大學仲要係睇全人發展,community service、領袖、4年校內成績、公開試、推薦信、essay、面試,缺一不可。美國高中其實好辛苦的,宜家比我廿幾年前辛苦得多。報十幾廿間大學可能得1-2間收。佢哋真係每日可能瞓得3-4小時⋯⋯

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至