自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

yantung2010 發表於 23-11-19 17:00
回覆 chingnc 的帖子

幾多帖問邊間學校入大學率高,大學邊科對搵食好,邊科會乞食,就知咩制度落係呢啲家 ...

正是
明明band 1b 叫人博band 1a
入到去個個都尖子追到氣喘

伯爵府

但發生咁多學童學生輕生,
教育局就近期發生咁多呢d 事件,還穿著校服,
還發生在校園,
竟然一句幫助、勉勵的説話也沒有,
好像視而不見,
感覺態度冷漠。

公爵府

yantung2010 發表於 23-11-19 17:00

幾多帖問邊間學校入大學率高,大學邊科對搵食好,邊科會乞食,就知咩制度落係呢啲家 ...

正是

公爵府

Skytree1000 發表於 23-11-19 17:49
但發生咁多學童學生輕生,
教育局就近期發生咁多呢d 事件,
還發生在校園,

其實有建議學校搞咩精神健康日
但看似唔受老師及家長歡迎

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Ol0314 發表於 23-11-19 16:24
你咁睇只係隔離飯香
外國更多欺負更階級更貴族
只係移左民根本同人地無得比

香港讀band 3 咪受盡人白眼,成世抬唔起頭做地底泥墊底囉。
呢個係現實,響香港讀得書就係要跟呢個遊戲規則玩。 只有新移民/非土生土長/仔女或家長都有問題日日三餐不繼到生存有呼吸就好了、咪覺得讀band 3無所謂。
不過更多話讀band 3無所謂都係不在乎仔女前途,仔女無得救,自己仔女讀band 1果啲咪下巴輕輕話band 3無所謂囉

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Ol0314 發表於 23-11-19 17:33
或者正係因為疫情之後
同學由唔洗點上堂變日日追課程
未能完全適應

香港既學習課程其實好緊湊,累積知識,學完A就根據A的理論再學B =C, 再按照C 去再學DEF…. miss 左一課再上就已經一舊雲,再落就退下來,但又唔能夠唔返學。坐在班房人人知老師講乜自己唔明已經夠可笑。

學如逆水行舟 不進則退:

正正zoom 更顯出有家長睇住(或你口中的催谷)同無家長理,由得小朋友自由發展既差距。

珍珠宮

玩具勳章

Ol0314 發表於 23-11-19 18:14
其實有建議學校搞咩精神健康日
但看似唔受老師及家長歡迎

有鬼用,做show甘

子爵府

回覆樓主:

未必全部個案都關讀書事,可能係欺淩、家庭、父母、感情,好真係唔希望再有咁多個案發生

公爵府

littlefunpig 發表於 23-11-19 18:26
香港讀band 3 咪受盡人白眼,成世抬唔起頭做地底泥墊底囉。
呢個係現實,響香港讀得書就係要跟呢個遊戲規 ...

我唔認同係外國讀野雞就唔會被人唔白眼
HR 一望就知你間學校係乜料
係外國你讀貴族學校比公立有幾唔同
你不如去體驗下再講

係某部份無見識的香港人係香港
先覺得浸完咸水就高人一等
讀乜學校都比香港的學生好
因佢地眼中覺得「識講英文就乜都係好」
的井底見識

歧視邊度都有
唔只係香港

翡翠宮

Ol0314 發表於 23-11-19 19:27
我唔認同係外國讀野雞就唔會被人唔白眼
HR 一望就知你間學校係乜料
係外國你讀貴族學校比公立有幾唔同

你都仲係唔明
去外國讀就係離開如閣下果堆白眼人
甚麼HR睇、野雞大學、band 3 , 貴族學校、一大堆階級功利主義名詞~
人地離開左學校果堆親戚朋友 仲會在乎堆唔識既人點睇咩?
好似堆南亞/新移民,band 3 寶校都照讀,你睇佢地讀的band 3 寶校唔起,但人地唔會在乎當地人,大家唔同種族,又唔係邊位貴親理得你。 將來做藍領又點,外國本來職業無分貴賤,香港比完讀band 1-3,又比邊間名校、神校,逐間逐科去比邊科最多5**, 又比邊間最多3大offer, 三大又要比神科,神科又邊科畢業會搵咩工賺幾多⋯沒完沒了。

大宅

poodlema 發表於 23-11-18 12:03
減功課啦!幾線都咁谷!放學可否俾人輕鬆下?唔補習唔玩都做不完。

我有個親戚話直資冇津小咁谷,我充滿懷疑

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

跟本做SHOW, 有時仲要啲學生幫手搞攤位, 果時仲要應付功課加搞攤位, 我個細路話搞個攤位幫人解決精神問題前佢自己先出精神問題。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Ol0314 發表於 23-11-19 17:43
正是
係 1c 要入 1a
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

jesski 發表於 23-11-19 22:07
我有個親戚話直資冇津小咁谷,我充滿懷疑

某程度上係,大家教法真係唔同,我自己讀私小,功課唔會成日抄寫,重理解,印象之中課程係好有條理又易明,反而普通津小,真係好多背默,連英文句子都背默,不只沉悶,亦會減退小朋友嘅學習興趣⋯⋯

伯爵府

Ol0314 發表於 23-11-17 21:52
我的出發點 係告誡各位家長
唔好再迫班小朋友

可惜好多家長唔覺得自己有問題,而將責任推畀學校。學校唔係完全無責任,但相對家長責任最大,迫仔女、唔關心仔女,甚至對自己仔女呼呼喝喝,激發佢哋反叛或者自卑心態,變成社會問題。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊