自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

pochario 發表於 24-1-29 22:01
生b都計到咁盡,預到啱啱好預產期就攞到身份証 。如果賣下慘又俾佢走到數真係無天理,10幾萬唔 ...

根本係唔想畀,幾十歲人連17萬都冇根本連老婆都唔應該娶啦

侯爵府

9157 發表於 24-1-29 21:00
照計唔係帽事,如果足月就唔洗住一個月icu 啦。不過數還數,自己計錯數都要找咗條數 ...

面皮要幾厚至可以咁樣抓爛塊面賣慘呢?咁大個人,自己計算錯誤失預算指望有人幫佢埋單??

侯爵府

LekGirl 發表於 24-1-29 21:44
上幾個禮拜我睇WB見到有個大陸女人話喺香港生女欠公家醫院100萬,佢好似宜家都冇找數,佢仲多謝香港政府冇 ...

哇,如果個個部門好似房署咁會查就好啦

珍珠宮

錯重點
好耐無聽過七星囡
其實呢啲咁緊急,17萬買到母女平安真係抵到爛

男爵府

Adiezz 發表於 24-1-29 17:12
差咗一個多月,要住ICU,加埋仲貴過私家醫院生

https://std.stheadline.com/realtime/article/1978153/即 ...

一早返大陸生就冇問題啦。嗰阿媽都係大陸人,喺大陸生有咩問題啫。擁抱大灣區呀嘛。

男爵府

ninachu 發表於 24-1-29 17:56
如果連17萬都俾唔起,佢要養個小朋友都有啲窄窄哋
未必係畀唔起 可能唔想畀 條氣唔順

男爵府

baby668 發表於 24-1-29 17:31
明知另一半未攞到身份證,梗係選擇私家醫院啦,因為公立仲貴過私家,只可以怪自己蠢
...

無法支付咪破產囉 個個話畀唔起就唔使畀 仲得了嘅

珍珠宮

好媽媽勳章

佢本身約左私家生都要預坐底十萬,預多十萬不時之需㗎喇,冇錢又學人生仔

公爵府

回覆樓主:

大小平安!十七萬抵俾啦!

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

ensureyip 發表於 24-1-29 19:20
我第一時間都咁諗,開關冇幾耐就有咗一齊喺香港避疫幾年日見夜見又唔中
...

子爵府

莫失莫忘 發表於 24-1-29 19:06
「為此Ryan向多個部門,包括特首辦求助。幾經交涉,他早前終於能替女兒取得出世紙,解決了一個煩惱,但留 ...

走數正人渣,千祈唔好走數。

男爵府

其實由懷孕開始,一日未有HKID,就要有backup plan。因為懷孕係咩緊急事都會發生,唔係等發生之後就賴地硬。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

向銀行借錢之後分期付款囉,十七萬又唔係百七萬,邊個叫佢預得咁緊,有錢裝修,冇錢生仔,講唔通喎。早產多凶險,而家大細平安,幾多錢都值。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

Adiezz 發表於 24-1-29 17:26
已經批咗,就快係香港人

算得太盡反效果,等到成為香港人再懷孕,就保險多了

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

Rita 發表於 24-1-29 18:46
穿羊水點解唔去比咗訂金的私家醫院呢?
X2

珍珠宮

回覆樓主:

本來就應該要等到身份肯定先計劃要BB la~
邊度有寫包單一定足月出世ga!

珍珠宮

echoo 發表於 24-1-29 23:38
佢本身約左私家生都要預坐底十萬,預多十萬不時之需㗎喇,冇錢又學人生仔
...

公家先17萬
如果去私家睇下收你icu幾錢

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

攪果陣又吾諗
以為係咁
真係記得找數
要負責任

子爵府

要求政府嚴正執法,對任何人要一視同仁,李家超唔好大細超!

水晶宮

Rita 發表於 24-1-29 18:46
穿羊水點解唔去比咗訂金的私家醫院呢?

可否CALL白車到指定私家醫院急症室?

我們「不能夠」 CALL白車到指定私家醫院.首先,需要召喚救護車服務,即表示病者情況並不穩定,沒有自行乘坐公共交通工具到私家醫院的能力,身體也有一定程度虛弱.救護員沒有足夠醫學知識就著每位病者特殊的醫療背景,為是否適合送病者到私家醫院作出決定.到達急症室後,急症室醫生需要不同專科的醫生作出支援.假如私家醫院床位爆滿,或沒有相應的專科醫生可以針對實際病情作出支援的話,病者即使到達私家醫院也會被送到其他的急症室,變相延誤了治療.沒有人能夠承擔因為送病人到私家醫院後延誤了治療的風險,所以我們不能召喚救護車到達指定的私家醫院.

病者也會問:既然我有專責照顧我的私家醫生,那能否預先請醫生寫好醫生信,遇上緊急情況時,就要求救護車送到私家醫生有掛牌的指定醫院?這也是不能夠安排的!由於召喚救護車時身體狀況較虛弱,充滿著各種不穩定因素,所以救護車只會把病人送往就近急症室,以減少因為延誤送院而構成任何生命威脅.

如果身體感到不適,不想被送往公立醫院,又沒有能力由自家前往指定私家醫院的話,那就視乎你能否聯絡自己的主診醫生.如果你的主診醫生已初步了解你的病況,成功聯絡主診醫生並安排了私家醫院的床位,在病者能夠承擔風險的前提下,主診醫生可以為你安排私家救護車.私家救護車服務單程收費數千元不等,可以安排由家中出發,送往指定並已預約好床位的醫院,由該醫生預先為病者作出一切準備.由於牽涉一定程度風險,一般需要醫生與病者預先仔細討論,才能作出私家救護車服務的安排.

一般而言,病者如沒有能力自行到指定私家醫院求診,召喚救護車後則會被送往就近公立醫院急症室再送上病房,情況穩定後與當時主診醫生討論並決定何時較適合把病者送往已預約好病牀的私家醫院作進一步照顧,這就是現在比較常會處理的方法.

LINK

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊