夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

呢d男人.....
樓主
官唔會判俾佢的
一年來佢都冇理過小朋友
而小朋友亦唔鍾意佢
我覺得佢係擔心你要得佢多錢....
支持你....你真係一個好媽媽

伯爵府

一次過睇晒你地d post, 我覺得你c6成家都好功利主義, 睇黎佢地屋企環境都中上, 你c6到e+仲要受你99支配, 如果你既存在係帶唔到乜野利益俾佢地, 你跟本唔會有任何存在價值, 你個仔對佢地家庭黎講係一個負資產 99一定唔想做呢個長線投資, 你同佢地住時佢地想你做擔保買樓, 但無你個名 你同佢地住時佢都無出錢養仔, 甚至係你有錢俾99做家用 在感情方面, 你搬出黎成年又對你2個不聞不問, 就算你c6真係我地講果種因為個仔有病, 唔想呢世背住佢, 咁你呢? 2口子由拍拖, 結婚, 生仔, 到個老婆帶埋個有病既仔走左, 佢竟然可以對你不聞不問? 我覺得佢簡直係冷血 佢連今次搵你傾離婚都係為左自己利益, 要用埋你今次免稅額, 又係錢字行先 你要想清楚果個係供養子女免稅額, 佢有供養過咩? 佢慳到既錢都唔會俾你或者個仔啦~~係咪?? 只係你對佢有情, 佢對你無義:;pppp: 至於離婚, 我寫包單, 就算個官判左個仔俾你, 要佢俾譫養費, 就算你告佢都唔會俾果隻, 因為佢從來都無為個仔付出過d乜野, 包括金錢, 感情和時間 以前唔會, 以後都唔會....但我就覺得你好叻, 好堅強, 要加油呀! 我地支持你, 但我又想知你無做野又點可以同個仔生活呢?? 諗到呢度又好替你擔心
原帖由 hoipui1012 於 10-5-12 00:08 發表
佢今次的態度唔同,之前咩事都拖拖下,現在好像好想快的了結件事...
還有,佢問我,今年稅款BB的QUOTA佢要用.
因我今年沒工作,QUOTA我用唔著.
我答應左佢. 其實我對嗎? ...

伯爵府

你地未正式離婚, 佢要攞小朋友的免稅額應該阻止唔到, 咪當施捨比佢囉.

至於爭撫養權, 估計都係兇你, 想比少d贍養費, 半年只要求見bb 2次, 點會真心同你爭 bb, 你叫佢試下幫手揍一星期, 話唔定又玩失蹤.

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 hoipui1012 於 10-5-12 00:08 發表
佢今次的態度唔同,之前咩事都拖拖下,現在好像好想快的了結件事...

今年QUOTA可以俾佢, 不過只限今年, 另外要白紙黑字寫明俾佢簽名, 最好有第3者見証, 玩大佢...
仲有, 佢憑乜野同你爭仔??你估個官會唔會判俾一個成年都冇乜點理個仔既人渣??唔好俾佢大到, 佢咁講只係唔想你獅子開大口, 同佢分身家咋...

複式洋房

首先我覺得你真係好叻!勁!你真是個好媽媽啊!我地個個都支持你架!
不過如果係我我就唔會俾個quota佢,因為萬一佢真係同你爭個扶養權,到時佢就大條道理話佢有養個仔,講到你好衰都得,萬一上到庭,法官只會睇証據,對你唔著數。
又,佢幾時睇過個仔,有無俾錢你地,你自己都要記低,清清楚楚,話唔唔定將來有用。

禁止訪問

伯爵府

你一日未離婚, 如果要做合併報稅都要你簽名嘛, 你自己諗清楚至簽囉, 一係計下你同個仔免稅額可以同佢慳到幾多錢呢, 叫佢即時套現俾番阿仔得唔得??不過佢可能會因為咁而同你反面, 當你連呢d利用價值都無, 佢就真係眼尾都唔會望多你地一眼 生活方面, 你無做野加埋仔仔既洗費問題, 你有無搵社工傾過呢???可唔可以申請綜緩, 還是仲有d積蓄, 所以法緩話你唔夠資格呀 你開支咁大, 就算食谷種都頂唔得幾耐架, 都要為將來打算一下 真係替你擔心

大宅

樓主,

見到你post:因為一直都好忙,要獨自照顧一個BB,真的很累!!一點私人時候也沒有,只能在BB睡了的時候,才去做家務及自己的事情。有時甚至累到哄他睡的時候,自己也一併睡著了,到了半夜,驚覺醒來,才去做家務,再加上,BB這個年紀,很容易病,這幾個月,都不知道病了多少次了

我實在鼻子一酸, 因為我過的也是一樣的生活. 放工真的攰得不行, 很多時哄孩子時都睡著了, 半夜4點才洗衫晒衫. 你的累我也很明白, 因為我也是一樣呢. 我想你比我還要累得多, 還要陪著跟病魔博鬥, 努力啊!

加油啊!我沒有說我們過得很好, 至少, 我們活得有尊嚴, 我們的孩子有我們愛. 我的孩子也是2歲多, trouble 2, 可不是玩的, 勞心勞力得不得了. 可是, 真的要加油啊(我天天也跟自己說的), 孩子最親的只有我們了, 我想孩子們一定知道誰最愛他的.

至於離婚, 個賤男搵律師搞, 所以個律師係唔會由你既利益出發架, 有野都唔好去問佢個律師. 其實以我所知贍養費都唔係大家話幾多就幾多, 到最後都係要個官ok先得(當然如果你地雙方同意, 多數會批同一個數). 同埋個數要分給你的/給小朋友的. 如果你不要他的錢, 也要他給你一蚊象徵式贍養費, 如果唔係你將來想要佢比你都唔可以架, 要留給自己一條後路.

至於爭小朋友, 我只係知道會用好多$$, 因為我搵律師離婚既(窮我都唔要個律師幫個賤人, 尤其是我法律上的事情唔熟), 個律師講到明, 雙方同意, 先會幾千蚊ok, 一唔同意就2萬起跳(要上court).你經濟ok嗎? 個賤男家有錢的嗎?還有盡量留起對自己有利的証據, eg sms. 萬一打起上黎有總好過無.

物理治療可唔可以邊做私家邊排政府丫, 政府平d呢.我知道香港復康會適健中心不錯的, 藍田/屯門也有, 唔知近唔近你, $200一次, 比$600平好多. 那裏物理治療師也做針灸的.

大宅

你情緒ok嗎?多找找朋友呻. 或者上黎呻下. 如沒有人可以傾, 打去熱線也不錯的. 我明有時忙得瞓都無時間, 但小心會breakdown. 以前的過去了就別想太多吧, 我知道其實很難很難, 我試過一段很長時間每吸一口氣, 好像都為了下一秒要用力哭出來. 就連最簡單的呼吸也覺得很難. 但時間, 朋友, 家人給了我生活/呼吸的勇氣, 現在我很少很少哭, 生活除了忙, 情緒還很ok的. 放心, 時間一定會醫好你的.
不好意思, 我很長氣, 請見諒.

努力, 互勉之.

大宅

樓主,你同BB最近好嗎?
我明白你現在的心情和感受,但為了BB和你自己的將來,請加由,支持你!

洋房

加油!!

大宅

點解世上咁多賤男人, 不負責任, 簡直枉為人, 下世投胎一定做豬比人"湯". 呢d人唔會有好結果的.

原帖由 ihsfungyee 於 10-5-25 01:40 發表
加油!!

大宅

你努力, 個仔會進步快d, 對於他及他家人, 免唔免稅額, 都唔重要, 早日離開他的摩掌過自己的新生活, 同他糾纏是浪費自己時間.

你叫他想有仔, 去搵第個同他生, 或叫他收養個第二個.

d時間花在仔仔身上, 好過花在一些不像人類的生物身上.

好支持你的決斷.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至