自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

EVA222 發表於 13-9-19 11:15
所以婆媳版,不代表全部新抱,物以類聚,個仔乜料配乜人,隔離版果班極品特別邪惡. ...

同意, 個男人壓得住, 個女人就唔敢放肆. 好似 99 細仔新抱都係細仔一担擔先會敢對 99 咁樣.
响呢個家庭做新抱, 雖然 99 始終唔會待我係囡, 我覺得自己已好幸運了.

大宅

回覆:sleepybaby 的帖子

Agree

男爵府

回覆:生仔唔洗愁,生女唔一定好.......

仔大咗又會驚佢學壞,又驚佢冇本事搵唔倒錢,養唔倒家;女大咗又係驚佢學壞,識錯男人比人呃。各自有各嘅擔心啦!
所以生仔/女都隨緣吧!

珊瑚宮

環保接龍勳章

咁點呢?男女可以揀的嗎?男或女都可以孝順或唔孝順架啦

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

男爵府

好難講 大個斬死父母多數係男仔.....
唔諗先至唔愁

子爵府

呢個世界唔係男就係女,生男生女都係隨緣,各有各好啦,唔洗講到咁複雜

瑪瑙宮

peggykwan 發表於 13-9-19 11:37
好難講 大個斬死父母多數係男仔.....
唔諗先至唔愁

咦, 又好似係, 不過好似多數有精神病, 會唔會顯示男人患精神病機會高 d 呢?

侯爵府

2018復活節勳章

Jasber 發表於 13-9-19 10:28
我都係甘話, 見到 BK 婆媳版就怕怕
婆媳版新抱心目中 99 永遠係冇腦自私污糟麻煩

生仔:自己做奶奶,遇到麻煩新抱,自己受氣。

生女:個女係新抱,遇到麻煩奶奶,個女受氣,我重心痛;遇到 long 禮女婿,真係有苦自己知,聲都唔敢出。冇計,時代點進步都好,女人始終都係蝕底。因此我成日教我女,要讀好書,自食奇力,千祈唔好為生活為兩餐要忍衰男人。

其實呢個世界開唔開心,睇下自己命水。
我媽和我奶奶都算好命,仔女新抱女婿個個都 ok。

我有一仔一女,我估我應該幾易相處。
至於將來 d 新抱女婿,我信物以類聚。
如果自己教到仔女好好地,應該佢地都係群 d 性格好的人。
唔識尊重配偶父母的人,我覺得係冇家教,如果真係有 d 咁既新抱女婿,只好怪仔女唔戴眼識人。

Nancy20090615  我 99 同我媽都係   發表於 13-9-19 11:52

別墅

我鐘意囝多D, 小D野擔心,但囝我會怕大個變宅男(身邊都有好幾個男性同學都係)

禁止訪問

叻叻勳章 畀面勳章

禁止訪問

瑪瑙宮

EVA222 發表於 13-9-19 11:15
所以婆媳版,不代表全部新抱,物以類聚,個仔乜料配乜人,隔離版果班極品特別邪惡. ...

EVA 姐,

我都希望我有我 99 1/4 幸福就好了. 旨意我個囝, 生骨大頭菜就有.

大宅

我有一個仔, 一直都覺得如果係女, 會溝通得無所不談, 但始終係會好擔憂, 例如, 而家我仔仔大左, 由住大學宿舍, 到有時出夜街, 我都會放心D

男爵府

畀面勳章

真開心,見到 d positive 的意見,個仔k1,唔受教,百厭,見到佢的女同學仔好乖,聽媽咪話,好羡慕!

我會用你個post安慰自己!

子爵府

我會甘諗,男女取向系佢選擇做男人定女人,唔糸我想,我都系兩個仔亦會喜歡女仔多點,但絕不追女,兩個無論生理經濟都負擔很重,唯有安慰自己,男仔埋粗養D,唔使他將來每月M痛,懷孕分娩之苦!

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我係女人下世都想做男人,

做仔係著數舒服過做女, 現今做女人好蝕低...

男爵府

引用:我以前都鍾意女,但生左兩個仔,仔越大,越

原帖由 Candylau138 於 13-09-19 發表
我以前都鍾意女,但生左兩個仔,仔越大,越覺仔好,簡單,直接,唔記仇,大仔16歲,因高大,去街成日踏住我 ...
請問你點教架?好羨慕

珍珠宮

育兒性格勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我覺得仔女都OK
各有各好同唔好... 但只要係自己小朋友.. 我都會錫~!

現在有1個仔.. 佢都好錫我.. 我都好開心, 好SWEET 了!

侯爵府

2018復活節勳章

EVA222 發表於 13-9-19 11:47
各有弱項,厭食症比例9女男1,抑鬱症以女性多,青少年思覺失調,男女比例差不多,隱青男比例較多. ...

eva 姐位千金係有為的女性,其實都係因為 eva 姐識教。
eva 姐成日謙虛話自己冇乜點讀書,但係胸襟和見識真係值得佩服。

其實仔女真係各有各的煩腦。
好怕有部份家長 (係有部份,唔係個個係咁),自己生女,就話生仔點唔好唔好;自己生仔,就話生女點唔好唔好。
講真,邊有得咁樣比較?
我自己就覺得,萬事有因有果,仔女都有好,都有忤逆,要睇父母點教。
仔女唔好,只好怪自己當日唔識教。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

我唔敢講第時我仔仲聽唔聽我支笛,但家下佢中五都仲仍然肯好多野同我講,我知佢好多秘密架

可能係由細管佢、教佢之餘都尊重佢嘅表達,亦唔會一味頓起個家長款

我就試過攪散過佢兩個豆芽夢,好鬼好笑 家下同梗好好朋友嘅女同學(我同佢講我唔認呢 d叫女朋友架!)係我最初已經覺得最順眼,所以就由得佢!

有時我都會放下做亞媽呢個角式嘅權威,好似女朋友仔禁嗲佢架!所以佢會係我 M痛時照顧我,佢知道第時賺到錢買嘅第一隻鑽石介指係送比亞媽先!佢家下仲肯同我手拖手出街!所以家陣我都好冧好滿意嗰仔禁乖!

我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

首頁

尾頁

跳至