嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 早產嬰兒交流站..

amon28, podi,

exactly!amon28 果個1,2,3 完全中晒! 好似講緊我咁.
1.我都驚孖b第日資源唔夠, 無錢俾佢地學多d其他野,仲要孖喎....
2.孖b老豆壓力真係大到死, 得佢一個人搵錢, 我都好驚...
3.孖b餵食問題我都周不時癲癲地(都有同你地提及過), 情緒唔好已經唔係奇事, 睇下係每日/2日/3日發作一次'遮'.我依家train緊自己唔係唔好發脾氣(因為根本無可能, 而且發出黎好過唔發, 積住仲唔健康,怕遲早爆鑊勁!), 而係發火後,收火要快, 要'禁'得住

amon28講得arm, 我地真係要接受事實, 同埋我個人認為, 我地一定要相信我地既b係一定得, 一定能追上足月狀況, 只差時間而已, 要相信自己既仔女'行'!

podi,
其實早產b平均到2yr(corrected age)就追到足月既, 你囝囝距離2yr仲有成4,5個月(足月計), 頗長時間呢俾佢追呢!你都知啦, 細路既成長有時係突然之間出現, 今日做唔到既野, 隨時訓醒聽日就做到, 俾個驚喜你 ! 仲有成4.,5個月, 足夠有餘了.

至於番唔番學住既意見, 就俾唔到意見你了, 因我唔太了解hk既情形. 依度3yr先去nursery, 即n1.

大宅

大宅

amon28,
我想囝囝大個左我可能忘記早產呢件事既, 我都好想囝囝可以有個開心童年.

我囝囝同你囝囝唔同, 我囝囝只係痴我一個, 我一返屋企佢就即時要我抱, 我同佢坐一陣, 之後去沖涼佢又喊要痴住我; 我媽屋企入面有度門隔住個走廊, 每次我開門入去, 見我關門佢又喊(同一間屋咋); 我scold佢佢見我嬲, 佢喊住要我抱….我唔擔心我囝囝跟工人唔跟我. 你講果3個pt我同你一樣, 份工人工算OK, 我媽湊得好好, 返工時好放心, 但始終自己湊番係最好, 我想幾年後就可能要自己湊番啦.

啟思有好多分校, 你可以去 www.creative.edu.hk check下, 我見杏花村啟思下午校仲有位, 打算今個weekend去視察環境再作決定.

Conniesm,
有時weekend要我全日湊仔, 我自己個人都會火爆d, 真係好辛苦同無耐性, 個仔又痴到實, 唔知係咪知係weekend就成日都痴住我, 我媽話可能平日好少見咁weekend就痴實d.

複式洋房

podi,

你媽媽講得arm, 你囝囝係因為少見你, 所以一見你就'痴'住.

我諗我同你相反, 孖b大左如果佢問我有關出世既事, 我會照直將早產及所有野講俾佢知, 係要佢知生命係好可貴, 爸媽從來都無放棄過, 希望大個左佢地識愛惜自己, 好好做人, 堅強! 我相信第日佢地見到自己手背上的一點點針孔印, 都好自然會問係咩黎, 都好難扼到過關呢.

其實你就讀完書啦, 完左係米會比較多番d時間俾囝囝?如果你依家份工做到好夜至收工, 有無諗過遲d讀完書後轉過份比較穩定,朝9晚5/6準時收工個隻, 咁一來你又多d時間俾囝囝, 2來又唔使話完全唔做野, 少個人收入, 況且你媽媽都湊得咁好! 我就唔同啦, 想做野都好難, 無親人湊孖b, 如果請人湊/俾人湊, 個份人工差唔多俾晒請人(依度人工低,湊孖b double計!), 仲要依度俾人湊質素唔得, 咁我不如唔好做自己湊!

大宅

Conniesm,
我想你誤會了, 其實我意思話我自己時時刻刻都咁在意囝囝早產呢件事, 因為佢真係早產左3個多月, 每次有人問起囝囝幾大時我都會諗起, 又會想佢係咪delay in development, 有好多野都唔敢比佢咁快試住, 怕佢唔識, 有驚呢樣驚果樣. 我老公人成日都同我講, 唔好比早產件事影響左我, 其實佢都會長大, 要比多d機會佢. 有時囝囝扭計我唔多唔少都會遷就佢, 因為佢咁細個就受咁多苦….可能等囝囝大個左, 追番進度我先可以真正放碡心頭大石, 唔會咁著緊.

我份工其實好近屋企, 15分鐘door to door, 同埋都係6點幾就收工, 7點前一定可以返到屋企, 但during office hour就做到死死下咁囉, 好彩after office hour就無support(我做IT), 以前份工after office hour半夜三更要起身support架.

複式洋房

podi,

oic!誤會左, sorry!其實我又何嘗唔係吖!我都係好在意早產依回事(雖然孖b依家非常健康, 亦總算追番體重, 但當然依然係勁細碼喇!development up to now還可以): 每次見到人地既bb, 我十分focus on bb有幾重, 幾大隻, 根住諗起自己個b.....總係成日覺得心裡面好似差禁d野, 好似始終有個缺口, 唔完滿既感覺, 直到依家都係咁, 控制唔到自己咁諗. 所以我相信就算孖b大個左, 我都唔能夠忘記早產依件事.

不過雖然有依個心理問題, 我成日都提自己唔可以因'早產',而'特別優待'佢地, 而事實上我都無咁做, 有時我都覺得自己幾狼心下架 同埋都提自己要當佢地好似其他足月bb咁看待, 因怕如果連媽媽都用'早產'二字睇佢地, 咁第日佢地大左又點會能夠覺得自己係正常呢!

其實你份工都幾好喎, 準時收工, 又近. 不過如果你想做全職媽媽, 真係要認真考慮, 因為番開工唔番, 全職湊仔, 係需要好一段時間黎調整自己, 我都係個種做開野,番開工既人, 個時突然孖b早產, 根住就無番工顧佢地, 我心理上精神上都要成年時間至適應全職媽媽既生活, 因由朝到晚對住2個b真係唔簡單, 不過我無得選擇, 死頂都要頂.

複式洋房

hi podi,

you are working in IT field...me too. ..!
i m workin in kowloon bay..=)

WONG_BB

大宅

wong_bb,
oh...咁arm我同你係同行....haha....以後就多d話題啦. btw, 我係bank入面做IT development, office係shau kei wan, 如果你熟bank既IT就知我係邊間度做架啦

大宅

conniesm,
今日我媽同我講話今日剛剛見左個friend既bb囡, 幾日大, 我第一時間問佢出世時幾重, 佢答我5磅幾....我即時話佢體重等於我囝囝3倍幾....我同你一樣, 對個磅數好敏感, 有時d人話佢個b幾個月大就要用XL片片, 我又諗我囝囝依家仲用緊Pampers M碼, 你對女都仲好, 睇落都有肉, 我囝囝就得棚骨.

我依家暫時都無心理準備做全職媽媽, 所以我好佩服你架!

amon28,
今日收到大口環根德兒童發展評估中心(大約係呢個名)電話, 約我下星期二同囝囝去做1.5歲評估, 你有無收到電話? 另外星期三下午又要上東區醫院做1.5歲評估, 我希望囝囝跟得上個進度啦.

複式洋房

你對女都仲好, 睇落都有肉, 我囝囝就得棚骨.

podi,

但我發覺孖b真係比較short, 依家先得80cm左右!都好short下!
兒科e生話早產係一個因素, 遺傳都會, 因為雖然我係算高妹, 但老公o係男人當中都算short個類, 或者孖b就似老公.唯有希望大個d發育時期, 谷佢地做多d運動, 打波游水. 孖b真係好鬼細粒架!

別墅

podi,

係唔係我記錯呢,你囝囝唔係9月出世咩!定係跟足月計呀!
無論點都好,唔好抱太大期望,囝囝仲細,有時間慢慢追。

別墅

conniesm,

係呀!都會有關遺傳,我老公都算幾高,而我就細細粒,囡囡似足我都係細細粒架,好似你咁念,唯有谷佢做多d運動啦!

大宅

dorischung,
我囝囝9月29日出世(預產期12月29日), 足月計先剛剛夠1.5歲, so醫院都係用番足月計去做評估. 但返學讀書就跟出世日子, 所以學校話囝囝10月1日就可以返n1.

amon28,
今日我去左杏花村啟思, 佢話我個special case可以隋時插斑, 因為唔知我囝囝係咪可以年尾就追番2歲程度, 要視乎情況, 佢叫我番pre-nursery playgroup先, 一星期2 or 3days, 始終我囝囝仲細要有人陪住上堂, 唔suggest 9月讀n1因為n1要自己上堂有可能仲未係時候.

別墅

podi,
哦!我記得囡囡到1.5歲(按出世)就做評估,唔同的係每3個月做一次,所以好多嘢佢仲未追到,連講嘢都得幾隻單字,不過佢最叻係"番"書&執珠仔放入小樽內。

其實,啟思肯比你囝囝隋時插班都ok喎,依家同佢玩住playgroup,遲d習慣咗可以返足5日仲好,快d進步!

複式洋房

好奈無見catcatchong, 唔知佢最近忙緊咩?

複式洋房

Hi all moms

Want to share somepoints after reading your conversations. As my boy is going to be 3 years old, so hopefully could give you some advise.

My kid is easy to get sick too - fever, flu etc. (just visited doctors twice :( & almost visit doctors every month). I didn't try "goat milk tablet" before. however, the doctor used to give my boy one piece tablet after visiting each time, so I have bought one bottle for my boy. It is so called "Calcuim Tablet", they are in animal shape and with fruit flavored, 100 tablets per bottle, around $70-80 per/btl, it provides extra supplement of calcium, vit A & D3. & I bought it from the dispensary. my boy could only have this kind of "CANDIES" but not others ^_^ it doesn't tastes very sweet at all. what i think it, as it was given by doctors at least it should be no harm.

My kid is skinny & short too, now he is just 24-5 pounds only. guess the shortest boy in his class. But as long as our kids are healthy, don't care if he is fat or not, coz' their weight is not a thing that we could manage or control, right. There are a lot of reasons behind. So, Podi, don't be guilty and blame yourself.

In my opinion, it is better to let the kid to go to school as early as possible. My kid was in N1 since last Sept. (He was born in Aug and 8 weeks pre-mat). alternative, you may let your kid to start the 2nd semester in next Jan. My kid can't express himself, nor even talk, didn't quit diaper etc. But i think this is a good choice. He is happy everyday after school. I could see him learnt a lot of new skills and as the school also accept "兼收特殊學位" (though my boy is not a 兼收位 student). the teachers are more caring and experienced. If you don't tell other that your kids are in 兼收位, who knows?? I know that some kids in 兼收位 are speech delay or motor skills delay. The school provides a very good environment for them to learn. Think how can we provide our kids 6 hours training everyday at home (motor, speech and social skills). If they are study or stay at school, at least they could communicate & play, imatate skills each other & learn discipline. I know that the speech therperist will visit the school frequently and other professionals do so. But 兼收位 should be referred by social dept or social worker. My boy will go to another K1 this Sept, though I am quite worry if he could take the school bus by himself coz' he is extremely attached to me. We still have to let go and let our kids to grow and learn.

男爵府

Bowenbebe

多謝你的分享,使我更了解兼收位的問題,另外我仲有一個問題,兼收位的學校有無K1讀,我見好多都是讀完N1就升N2,其實有咩分別,你囝囝要轉校讀K1是否因為這個原因呀

podi

原本我也打算囝囝插班讀下學期N1,但係首選個幾間幼稚園無N1,我唔想囝囝讀半年岩岩習慣間學校又轉校,所以取消插班啦
你打算點呀,係咪繼續比囝囝10月入學

沒有打比我話要做1.5歲評估,我覺得做評估一係追到同齢,唔係我就覺得令願表現差,咁政府就會幫你排治療,最慘就係中間要觀察先

大宅

Bowenbebe,
Your info is quite usefule. Thanks for your sharing. 令我對兼收位多一樣理解, 我可以點樣知邊間幼稚園有兼收位呢?

amon28,
今日我好唔開心, 囝囝去完評估, 得出結果係佢有自閉症傾向......遲d會有醫務社工幫我排早期訓練同特殊幼兒中心. 我打算同囝囝排協康會做訓練, 因為我囝囝社交能力只係約1歲左右, 我想我好快就好似conniesm一樣做全職媽媽啦.

男爵府

podi

唔好唔開心,早發現可以早治療,除了協康,靈實都有,你可以睇吓邊度排得快

你係咪已決定做全職媽咪,如果可以我都好讚成自己湊,小朋友真係學嘢都快好多

兼收位資料http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_rehab/sub_listofserv/id_serpresch/

點樣去測試有無自閉傾向,係咪少同小朋友玩所以社交能力比較底,平時你囝囝同唔同其他小朋友玩,我囝囝好少同其他小朋友玩,
我都幾擔心囝囝有過份活躍症和自閉症,都唔知係咪要2歲先有得做評估

[ 本文章最後由 amon28 於 07-7-3 23:56 編輯 ]

大宅

amon28,
今次評估係東區醫院幫我安排, 只收$100. 如你有問題可以打比我(真的, 我好想同你share), 其實依家只不過係初部, 我知道囝囝有呢個case我都不停流淚, 但時間總會過, 我唔想錯過左任何幫囝囝既機會, so我老公都讚成我做full-time mom.

首頁

尾頁

跳至