想生BB

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

放心啦, 佢唔mind架!

原文章由 Belle_Piano 於 08-2-29 20:51 發表
ootolai,pochacco_ch,
如果董醫生唔mind,甘可能我就話她知我既concern啦…
唔該哂!

大宅

大家好呀! 我係新黎架!

其實我只是排左期, 26/3會第一次見董醫生, 不過見你地咁friend, 咁helpful, 所以想join埋你地一齊傾計, 希望你地唔mind啦.

我想要bb都已經九個月了, 一直用住d仔, 二月份第一個cycle食排卵藥, 又check住體溫, 不過都係fail左. 希望三月見董醫生後好快就bingo啦.

係呢, 請問係唔係一定要無避孕一年都無bb才做iui架? 我好心急想快d有bb呀.

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

Jcat,

Hello! 一般來說35歲以下一年沒有避或35歲以上半年沒有避都不成功就可看不育科,醫生唔會立即給你決定做iui,佢多數會要你和先生再作詳細檢查,如女要驗荷爾蒙,照輸卵管,男的要驗精之類。如果女方係輸卵管兩邊塞左做iui係沒有用的可能要做ivf,一切係由醫生決定是否適合。如果你仲後生唔緊要,放鬆些可能會好快成功,因為你都係試左9個月啫!不過見下董醫生再作詳細檢查係可以安心多一些。祝好孕!

原文章由 Jcat 於 08-2-29 22:29 發表
大家好呀! 我係新黎架!

其實我只是排左期, 26/3會第一次見董醫生, 不過見你地咁friend, 咁helpful, 所以想join埋你地一齊傾計, 希望你地唔mind啦.

我想要bb都已經九個月了, 一直用住d仔, 二月份第一個cycle食排卵 ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

happyday2008,

今天咁早?

原文章由 HappyDay2008 於 08-3-1 06:57 發表
Jcat,

Hello! 一般來說35歲以下一年沒有避或35歲以上半年沒有避都不成功就可看不育科,醫生唔會立即給你決定做iui,佢多數會要你和先生再作詳細檢查,如女要驗荷爾蒙,照輸卵管,男的要驗精之類。如果女方係輸卵管兩邊塞左做i ...

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

ootolai,

今朝咁早係因為要攞老公D精精去仁安雪,所以早些起身準備。我想八點鐘交到去就可以快些走,因為老公今日長週要返工。

原文章由 ootolai 於 08-3-1 07:55 發表

今天咁早?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

咁你今天係唔係要上仁安2次?

ALL,

你地食buffet食得開心嘛?

原文章由 HappyDay2008 於 08-3-1 11:08 發表
ootolai,

今朝咁早係因為要攞老公D精精去仁安雪,所以早些起身準備。我想八點鐘交到去就可以快些走,因為老公今日長週要返工。

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

ootolai,
系呀, 傾得好開心, 吃就ok一般. 但智不在吃, 因為我哋有說不完的話, 時間好快過, 大家都希望快d去小菜廳同你哋匯合.
佢哋會send相俾你和fishball, 下次你哋出埋嚟再影, 仲有俾1張董醫生, 等佢記得我哋, 收便d , 仲有成功咗就"tick"起.
原文章由 ootolai 於 08-3-1 20:55 發表

ALL,

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

Cherry_CYW,
妳有冇食dinner呀? 我只比錢同睇住媽咪&姨生仔食, 但物都冇食, 因dinner time真係大飽喇.
不過依家同老公一齊食, 佢啱啱踢波嚟喇!

ootolai,
係呀, 我哋今日相應晒, 好開心呀, 大家真係要多d聚會, 互相支持鼓勵呀! 妳同fishballbaby下次一定要join我哋呀.

原文章由 Cherry_CYW 於 08-3-1 22:16 發表
ootolai,
系呀, 傾得好開心, 吃就ok一般. 但智不在吃, 因為我哋有說不完的話, 時間好快過, 大家都希望快d去小菜廳同你哋匯合.
佢哋會send相俾你和fishball, 下次你哋出埋嚟再影, 仲有俾1張董醫生, 等佢記 ...

侯爵府

All,

今日下午茶吃得太飽所以dinner食得好少。我同大家話別之後就跟住去法國打針,但係就出事la,法國新規定不會使用外來的針藥,如要打針就要直接向法國的藥房買針藥才可注射,本來都不是問題,我都只係要幫佢買藥啫,原本帶去的藥可留侍星期一用。點知法國的藥房就係沒有我要的藥,佢話有隻唔同牌子成份一樣的要唔要,我當然沒有要到,跟住我就飛的入左仁安打。如果大家以後要去法國打針就要注意這一點。

男爵府

Happyday,

趕得到6點幾去仁安打針嗎?? 痛唔痛呀?
多謝妳ga資料呀...咁我下次要帶藥出去打針, 都只係可以去仁安啦.

原文章由 HappyDay2008 於 08-3-1 23:02 發表
All,

今日下午茶吃得太飽所以dinner食得好少。我同大家話別之後就跟住去法國打針,但係就出事la,法國新規定不會使用外來的針藥,如要打針就要直接向法國的藥房買針藥才可注射,本來都不是問題,我都只係要幫佢買藥啫,原本帶去 ...

男爵府

ootolai,

今日gathering真係好開心 .....真係有無數ga說話可傾!!!
真係要多d搞gathering呀!!! 聯誼得黎, 完全冇壓力!! 正!

我地真係有影大合照呀! 之後會send返比妳+fishballbaby! 下次等埋妳+fishball, 我地再黎多張大合照

原文章由 ootolai 於 08-3-1 20:55 發表

ALL,

男爵府

all,

我返屋企冇耐, 就又出去..! 事關我老公勁肚餓..冇辦法, 唯有都要出去啦.

我地入左沙田, 新城市廣場1期最底果層ga餐廳~Tutto食dinner! 係勁勁勁....難食呀 !!! 睇佢間餐廳都好大, 裝修都ok, 餐牌ga food都好吸引ga oh!!! 點知....上當囉!!! 仲要唔係平, 2個人都食左成300元! 仲要我老公食到肚潟 , 返黎立即要食藥tim呀....! 仲之去意粉屋食好過呀!!!

原文章由 高齡產婦 於 08-3-1 22:27 發表
Cherry_CYW,
妳有冇食dinner呀? 我只比錢同睇住媽咪&姨生仔食, 但物都冇食, 因dinner time真係大飽喇.
不過依家同老公一齊食, 佢啱啱踢波嚟喇!

ootolai,
係呀, 我哋今日相應晒, 好開心呀, 大家真係要多d聚會, 互相 ...

侯爵府

PJ,

我飛的去仁安所以都趕得切六點幾打針,今日姑娘都好好手勢所以唔覺痛。 法國嘅姑娘話一月份時已將這操施通知晒所有同法國有聯系的診所包捨董醫生的診所。

原文章由 PJ 於 08-3-1 23:23 發表
Happyday,

趕得到6點幾去仁安打針嗎?? 痛唔痛呀?
多謝妳ga資料呀...咁我下次要帶藥出去打針, 都只係可以去仁安啦.

侯爵府

PJ,

我打完針又係同老公去左沙田新城市喎!我地去左行西田百貨。

原文章由 PJ 於 08-3-1 23:36 發表
all,

我返屋企冇耐, 就又出去..! 事關我老公勁肚餓..冇辦法, 唯有都要出去啦.

我地入左沙田, 新城市廣場1期最底果層ga餐廳~Tutto食dinner! 係勁勁勁....難食呀 !!! 睇佢間餐廳都好大, 裝修都ok, 餐牌g ...

男爵府

happyday,

唔痛就好啦...! 我諗董醫生都唔會再suggest我地去法國打啦.

原文章由 HappyDay2008 於 08-3-1 23:40 發表
PJ,

我飛的去仁安所以都趕得切六點幾打針,今日姑娘都好好手勢所以唔覺痛。 法國嘅姑娘話一月份時已將這操施通知晒所有同法國有聯系的診所包捨董醫生的診所。

...

伯爵府

唉呀, pj, 我都喺新城市呀, 我都去過一次tutto, 都係覺得no la.
各位, 下次去沙田, 都唔好試喇, 真係no no哋架.

原文章由 PJ 於 08-3-1 23:36 發表
all,

我地入左沙田, 新城市廣場1期最底果層ga餐廳~Tutto食dinner! 係勁勁勁....難食呀 !!! 睇佢間餐廳都好大, 裝修都ok, 餐牌g ...

伯爵府

happyday,
我都行咗西田呀, 原來妳哋咁鍾意沙田, 我哋下次都可以約喺沙田啦, 對我嚟講真係very good呀.
如果我哋下次去唔到fishball新居, 都可以考慮去我屋苑嘅平台bbq, 不過一定要星期六, 因6299只有sat evening唔係屋企.
原文章由 HappyDay2008 於 08-3-1 23:44 發表
PJ,

我打完針又係同老公去左沙田新城市喎!我地去左行西田百貨。

大宅

HappyDay2008
多謝你的回覆呀, thanks!
我仲有幾個月才三十, 唔算太大年紀, 不過我心急想生鼠bb吧.
我現在睇緊既婦科醫生都有幫我檢過晒所有野, 包括黃體胴, 一切都很健康. 佢開左排卵俾我食, 叫我量體溫, 試多兩個cycle, if都唔得既才去照輪卵管和check埋老公. 不過佢俾藥我食無再follow up呀, 只係叫我下次來經再去睇佢咋.

咁我諗住今個月照食佢開既排卵藥, 再自己試下. 月尾去睇董醫生再算.

我都祝你地各位早早懷孕, 生個健康既bb(s)!!
哈哈.....打孖上, 慳番d時間.

伯爵府

我今日唔知點解, 好sleepy呀, 唔知係唔係食足咁多餐, 飽過頭呢?
我係咪真係好大食呢? 真係想唔做肥c9都唔得呀!
我聽日又有full day節目, 要瞓喇, 頂唔順喇, 星期一再傾過!
good night my friends!

侯爵府

高齡產婦,

沒辦法啦!鬼叫仁安醫院同董醫生診所都在沙田,再加上我老公又在沙田返工,所以我都要成日要在沙田出現。

原文章由 高齡產婦 於 08-3-2 00:02 發表
happyday,
我都行咗西田呀, 原來妳哋咁鍾意沙田, 我哋下次都可以約喺沙田啦, 對我嚟講真係very good呀.
如果我哋下次去唔到fishball新居, 都可以考慮去我屋苑嘅平台bbq, 不過一定要星期六, 因6299只有sat evening唔 ...

首頁

尾頁

跳至