想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Jcat,

如果可以, 都係快D照埋輸卵管! 如果有事, 真係要快d排定政府不育科tim呀!!! 因為等第一次見醫生已經係要起碼1年ga事.

我睇董醫生時都係得26尾, 到今年將會29都未BINGO到!
入紙排政府不育科, 起碼等1年多幾個月先見到醫生. 見左醫生後, 又要等多半年~9個月先有得做treatment! 前前後後都會浪費了2年時間!!!

到今年29啦...自己就真係開始著緊!!! 由於我做ivf, 董醫生之前都有講過, 30前做treatment, 成功率係50%! 但係30後做treatment, 成功率係30%!!!

我地就好似同時間比賽一樣.....

原文章由 Jcat 於 08-3-2 00:03 發表
HappyDay2008
多謝你的回覆呀, thanks!
我仲有幾個月才三十, 唔算太大年紀, 不過我心急想生鼠bb吧.
我現在睇緊既婦科醫生都有幫我檢過晒所有野, 包括黃體胴, 一切都很健康. 佢開左排卵俾我食, 叫我量體溫, 試多兩個c ...

大宅

好媽媽勳章

原文章由 ootolai 於 08-3-1 20:55 發表
happyday2008,

咁你今天係唔係要上仁安2次?

ALL,

你地食buffet食得開心嘛?

ok吖,下次加埋你同花c9就齊哂腳....開2枱

男爵府

高齡產婦,

沙田好好行ga!! 又多野食, 又有勁大ga supermarket (西田)!!!

好呀!! 我真係好想bbq!!! 我住緊果個屋苑冇bbq, 下次搬屋一定要搵有bbq先....! 6月就完死約, 相信業主一定加....租!!!

原文章由 高齡產婦 於 08-3-2 00:02 發表
happyday,
我都行咗西田呀, 原來妳哋咁鍾意沙田, 我哋下次都可以約喺沙田啦, 對我嚟講真係very good呀.
如果我哋下次去唔到fishball新居, 都可以考慮去我屋苑嘅平台bbq, 不過一定要星期六, 因6299只有sat evening唔 ...

大宅

好媽媽勳章

原文章由 HappyDay2008 於 08-3-1 23:02 發表
All,

今日下午茶吃得太飽所以dinner食得好少。我同大家話別之後就跟住去法國打針,但係就出事la,法國新規定不會使用外來的針藥,如要打針就要直接向法國的藥房買針藥才可注射,本來都不是問題,我都只係要幫佢買藥啫,原本帶去 ...

下.....咁麻煩咖,打支針都要分咁清楚.

大宅

好媽媽勳章

happyday,
我都行咗西田呀, 原來妳哋咁鍾意沙田, 我哋下次都可以約喺沙田啦, 對我嚟講真係very good呀.
如果我哋下次去唔到fishball新居, 都可以考慮去我屋苑嘅平台bbq, 不過一定要星期六, 因6299只有sat evening唔 ...

好吖....

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

法國話怕在外帶來的藥物有變質,有problem時院方唔想負責。我諗其實可能係法國覺得只係打針收嗰八、九十蚊唔想接,但係要同佢買埋藥就可以賺多D$$。

原文章由 於 08-3-2 00:28 發表

下.....咁麻煩咖,打支針都要分咁清楚.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

all,

聽到你地的GATHERING愉快, 真想我是其中一個參與分子啊!

其實, 我都好鍾意行西田超市, 每次去完董醫生到都忍唔住買左好多野, 那次, 我老公無同我一齊去覆診, 我要自己搭巴士番屯門, 但又買左好多野喎, 真係好狼狽的!!!

原文章由 HappyDay2008 於 08-3-2 10:33 發表
法國話怕在外帶來的藥物有變質,有problem時院方唔想負責。我諗其實可能係法國覺得只係打針收嗰八、九十蚊唔想接,但係要同佢買埋藥就可以賺多D$$。

...

男爵府

真係唔好意思呀!我提意你去法國打點知就出事,我都唔知咁樣啊!上次同呀弟婦講,佢都冇提起....sorry啊!
原文章由 HappyDay2008 於 08-3-2 10:33 發表

...

男爵府

下次出黎咪得囉!
我都鍾意去沙田行街街架!耐唔耐都會去,特別係西田大減價時都會去迫下架!我喺沙田返屋企都算方便,大約搭半hr車程就返到去....
原文章由 ootolai 於 08-3-2 12:10 發表
all,

聽到你地的GATHERING愉快, 真想我是其中一個參與分子啊!

其實, 我都好鍾意行西田超市, 每次去完董醫生到都忍唔住買左好多野, 那次, 我老公無同我一齊去覆診, 我要自己搭巴士番屯門, 但又買左好多野喎, 真係好 ...

男爵府

All,
我對你地唔住呀!我返到屋企諗住upload相時,唔小心delete咗張團體相呀!好彩高齡產婦有影咋!高齡產婦拜託你喇!
原文章由 Cherry_CYW 於 08-3-1 22:16 發表
ootolai,
系呀, 傾得好開心, 吃就ok一般. 但智不在吃, 因為我哋有說不完的話, 時間好快過, 大家都希望快d去小菜廳同你哋匯合.
佢哋會send相俾你和fishball, 下次你哋出埋嚟再影, 仲有俾1張董醫生, 等佢記 ...

男爵府

好啊!好啊!等你方便就去你度bbq啦!
不過你地都大晒肚....驚唔驚太熱氣呢....
happyday,

男爵府

All,
昨晚我同老公講,抖返幾個月再去董醫生度覆診,想試下做iui,我老公話好呀!佢覺得喺私家做好過政府(我夠知啦!要 架麻!),不過係佢俾 架!嘩哈哈!可能佢見我上次照輸卵管都咁樣,所以唔想我喺政府做,不過我都會照排咗政府先....
其實我係聽完你地講要襯後生試咗先,後生d成功率都大d,所以就諗不如試下iui先.....其實呢我有d俾上次照輸卵管嚇怕咗!不過我會努力克服心理障礙架喇!

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

pochacco,

張相delete左唔駛咁驚,高齡產婦都有影到,如果唔係下次gathering再映過囉!
抖幾涸月都好,你仲咁後生唔駛怕仲有好多時間。話唔定休息期間個人輕鬆左自然bingo都唔定。我呢D老嘢就要同時間比賽,真係要爭分奪秒要休息一個cycle都覺得浪費時間。做iui當然私家好過政府啦,政府唔會用貴藥。其實私家做iui的$$都係6至7千左右都可以接受的,但私家做ivf就真係貴得嚇人。

原文章由 pochacco_ch 於 08-3-2 12:57 發表
All,
昨晚我同老公講,抖返幾個月再去董醫生度覆診,想試下做iui,我老公話好呀!佢覺得喺私家做好過政府(我夠知啦!要 架麻!),不過係佢俾 架!嘩哈哈!可能佢見我上次照輸卵管都咁樣,所以唔想我喺政府做 ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

pochacco,

以我過來人的身份, 我會覺得若係原因不明的不育, 在私家做IUI會感覺好一點的!

KWH係可以用GONAD F這隻靚藥, 但當然係自費, 不過價錢比私家平一點!

不同的是DR. WONG (KWH的不育主診醫生) 她是一個很FIRM的人, 不過好專業! 初次見面, 你可能會感覺不好, 但其實這可能是政府醫生必須做的! 見到她多一點, 你便能感受她的專業!

另外, 時間亦都比較大限制, 要八點便能到達醫院等照U/S同埋見醫生! 最後, 係做IUI當天, 未必是由醫生操刀的, 可能是由姑娘將已洗過的精子放入子宮! 我個人認為, 始終由醫生操刀感覺係好好多的! 所以, 一次後, 我便選擇到私家做IUI了, 因為我第一次係KWH做IUI都用了接近五千! 而董醫生做IUI, 咁多次都係大約五千, 相差不太遠!

原文章由 HappyDay2008 於 08-3-2 13:26 發表
pochacco,

張相delete左唔駛咁驚,高齡產婦都有影到,如果唔係下次gathering再映過囉!
抖幾涸月都好,你仲咁後生唔駛怕仲有好多時間。話唔定休息期間個人輕鬆左自然bingo都唔定。我呢D老嘢就要同時間比賽,真係要爭分奪秒要 ...

男爵府

Happyday2008,
我都希望可以自然bingo啦!
你今次iui 一定掂架喇!唔使再同時間比實架喇!
原文章由 HappyDay2008 於 08-3-2 13:26 發表
pochacco,

抖幾涸月都好,你仲咁後生唔駛怕仲有好多時間。話唔定休息期間個人輕鬆左自然bingo都唔定。我呢D老嘢就要同時間比賽,真係要爭分奪秒要 ...

[ 本文章最後由 pochacco_ch 於 08-3-2 23:02 編輯 ]

男爵府

ootolai,
好多謝你嘅意見啊!我明天會去廣華排期喇!我有個問題呀!董醫生寫果張轉介信係寫俾O&G dept嘅 Robert Chiu,O&G咪即係婦科...嘜唔係直接寫俾生育科醫生架咩?
你唔講我都唔知政府醫院做iui都要$5000幾啊!如果係咁我梗係去私家做好d啦!
原文章由 ootolai 於 08-3-2 21:37 發表
pochacco,

以我過來人的身份, 我會覺得若係原因不明的不育, 在私家做IUI會感覺好一點的!

KWH係可以用GONAD F這隻靚藥, 但當然係自費, 不過價錢比私家平一點!

不同的是DR. WONG (KWH的不育主診醫生) 她是一個很F ...

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

熱氣? 我啱啱今晚先燒完. 我個FRIEND煲咗涼茶我又唔敢飲, 近幾晚又瞓得唔係咁好, 依家生咗粒大瘡呀.
不過我好鍾意BBQ架, 但我樓下唔係用炭燒架, 係電爐加網, 夾夾下咁燒, 我都係鍾意炭燒一人一乂開心D, 好味D.

ootolai,
如果老公唔接妳, 妳下次唔好喺西田買咁多嘢喇, 妳唔可以攞重嘢架! 由沙田去tuen mun係咪要搭269D再轉車呀?

原文章由 pochacco_ch 於 08-3-2 12:48 發表
好啊!好啊!等你方便就去你度bbq啦!
不過你地都大晒肚....驚唔驚太熱氣呢....

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

各姊妹,
請PM妳哋嘅EMAIL比我啦, 我聽日返工睇下點比張相妳哋.
upload上相薄or用email attachment好d呀?

原文章由 pochacco_ch 於 08-3-2 12:46 發表
All,
我對你地唔住呀!我返到屋企諗住upload相時,唔小心delete咗張團體相呀!好彩高齡產婦有影咋!高齡產婦拜託你喇!
...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

all,

morning ah! ~~

原文章由 高齡產婦 於 08-3-3 00:27 發表
各姊妹,
請PM妳哋嘅EMAIL比我啦, 我聽日返工睇下點比張相妳哋.
upload上相薄or用email attachment好d呀?

男爵府

高齡產婦,

已send pm比妳, 請check!

原文章由 高齡產婦 於 08-3-3 00:27 發表
各姊妹,

首頁

尾頁

跳至