跳至

首頁

尾頁

男爵府

今日12:35pm 返到公司, 諗住浦一浦頭到 13:00先至出去食飯 la, 點知一返到嚟, 比人捉住....連食 lunch 既時間都無埋....早知就唔好浦頭住la, 食埋lunch 先至返la ...唉 ~

珍珠宮

原帖由 starry^.^ 於 09-9-15 13:57 發表
^o^,

唔洗客氣! 都係打個電話之麻. 大家都係家長好明白你既需要.

呢幾日我個女少左complain功課多,又可9點前完成功課,佢自己都好開心.不過d態度仍然都係忟忟憎憎,好唔耐煩咁.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

今日暖番d 喇

各位好耐冇見

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 wingogo 於 09-11-22 19:38 發表
今日暖番d 喇

各位好耐冇見

係呀!你都好耐冇上黎喇喎!

我地去哂facebook, 所以呢度沉哂底!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原來係咁

原帖由 Teresa 於 09-11-22 22:20 發表

係呀!你都好耐冇上黎喇喎!

我地去哂facebook, 所以呢度沉哂底!

別墅

各位:

你地好!又係我wahmother,好耐無上嚟,你地都好嗎?

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 Wahmother 於 09-12-21 09:21 發表
各位:

你地好!又係我wahmother,好耐無上嚟,你地都好嗎?

Hi Wahmother,

我地都好呀!!! 真係好耐好耐好耐都冇o係度留言喇..... (因為去哂facebook!)

你放假未呀? 呀仔考左試未呀? 聽唔聽話?

gavin呢, 佢岩岩考完試又派埋卷. 今次比上次好 (雖然maths肥左). 起碼我見佢既態度係好左, 唔知佢係咪知到小五唔係講笑呢?

大宅

各位好,
自從改左login名後(以前叫willin), 入黎都只睇冇留言, 大家都好嗎?
不知不覺大仔已小一了, 感覺壓力真係大左, 唔可以好似以前咁懶懶閒...

因為學校小二就普教中, 都怕阿仔唔掂, 有冇咩center 或老師可以介紹呢? 想自己買vcd黎教, 但d質素....

別墅

原帖由 Teresa 於 09-12-21 10:44 發表

Hi Wahmother,

我地都好呀!!! 真係好耐好耐好耐都冇o係度留言喇..... (因為去哂facebook!)

你放假未呀? 呀仔考左試未呀? 聽唔聽話?

gavin呢, 佢岩岩考完試又派埋卷. 今次比上次好 (雖然maths肥左). 起碼我見 ...

Hi Teresa,

我放假了,不過阿仔就未放,仲要返埋今日,今日係聖誕聯歡會,會早d放學!

Gavin 就好啦, 阿仔既學校要聖誕假期後先考試,所以呢個假期都要同阿仔温書!gavin讀書有進步,真係抵讚!祝你地呢個假期好好enjoy!

至於仔仔聽唔聽話,唉,真係越大越難教!好似衝突越來越多!有機會再上嚟慢慢請教!

今天是冬至,你地同家人食左過節飯未呢?我99個邊星期六食左,正日,即今天我會同仔仔返媽媽度食!雖然好多左鄰右里都去左facebook,但我都在此祝各位做冬同家人開開心心食番餐!大家身體健康!

遲d再上嚟傾計!

別墅

Hi,各位左鄰右里:

估唔到再上嚟既時候,已經又放完聖誕!阿仔今日考埋最後一科數學,就完成上學期考試了,我又可以鬆一口氣,
今晚可以抖番下!

你地d小朋友有無好似我個仔咁,都係呢個星期考試呢?

近來上嚟,都無嘜人嚟呢度傾!facebook嗰邊喺唔喺好熱鬧呢?咁你地上邊個既facebook呀?

Wahmother

珍珠宮

Octopusma
請問你仔仔係詸讀聖安多尼舊校呢?

wahmother
你好呀!我都好耐冇係到留腳毛了.你仔仔讀邊間呀?

all
唔知有冇人知帝后華庭好唔好住呢?實用率高唔高呢?管理費要多少呢?我要搵屋搬呀.

別墅

原帖由 ^O^ 於 10-1-26 14:28 發表
Octopusma
請問你仔仔係詸讀聖安多尼舊校呢?

wahmother
你好呀!我都好耐冇係到留腳毛了.你仔仔讀邊間呀?

all
唔知有冇人知帝后華庭好唔好住呢?實用率高唔高呢?管理費要多少呢?我要搵屋搬呀. ...

^O^,

你好呀!我仔仔讀中西區聖安多尼,即新校,佢要返埋今日先放年假!你既仔女放年假未呢?

珍珠宮

原帖由 Wahmother 於 10-2-11 08:46 發表

^O^,

你好呀!我仔仔讀中西區聖安多尼,即新校,佢要返埋今日先放年假!你既仔女放年假未呢?

wahmother

佢地今日開始放喇.

我都打算幫個仔報中西區聖安多尼,可唔可以講多d關於呢間學校既野比我知呀?

1. 功課量
2. 默書frequency
3. 課程深淺
4. 係咪二年班開始普教中
5. 一年幾多次測驗及考試
6. 通常邊個月測考
7. discipline如何

thanks.

別墅

原帖由 ^O^ 於 10-2-11 10:16 發表

wahmother

佢地今日開始放喇.

我都打算幫個仔報中西區聖安多尼,可唔可以講多d關於呢間學校既野比我知呀?

1. 功課量
2. 默書frequency
3. 課程深淺
4. 係咪二年班開始普教中
5. 一年幾多次測驗及考試
6. 通常邊 ...

^O^,

你好,恭喜發財,因為好耐無上網,所以咁遲先回覆!

1. 功課量: 我個仔就話有時都幾多,平均每日都有五至六樣,不過我見佢都唔係做好耐啫,都仲有時間玩同看電視
2. 默書frequency:每星期一次中默,一次英默
3. 課程深淺:深淺真係好難講,不如我話你知佢地用甚麼書,佢地中文用啓思,英文用EPH,數學用廿一世紀現代,常識用朗文,用既都係二年級既課本
4. 係咪二年班開始普教中:係
5. 一年幾多次測驗及考試:二次測驗,二次考試
6. 上學期: 11月測驗,1月考試
下學期: 4月測驗,6月考試
7. Discipline: 我覺得都唔錯
此外,佢地有家長核卷日,如果家長得閒,可以在這天回校睇番自己仔女既試卷!
我記得佢地學校都有開放日供幼稚園參觀,你可以留意一下或者上校網睇下!不過派位方面,我諗應該係聖彼得較好!
希望我既回答對你有幫助!

別墅

中西區各位左鄰右里,

你地好,雖然好少人再上嚟呢度,但係我都在此留言,
恭祝大家新一年身體健康,心想事成啦!
仔仔囡囡都聽教聽話!

珍珠宮

原帖由 Wahmother 於 10-2-18 09:56 發表

^O^,

你好,恭喜發財,因為好耐無上網,所以咁遲先回覆!

1. 功課量: 我個仔就話有時都幾多,平均每日都有五至六樣,不過我見佢都唔係做好耐啫,都仲有時間玩同看電視
2. 默書frequency:每星期一次中默,一次英默
3. 課程深淺:深淺真係好難講,不如我話你知佢地用甚麼書,佢地中文用啓思,英文用EPH,數學用廿一世紀現代,常識用朗文,用既都係二年級既課本
4. 係咪二年班開始普教中:係
5. 一年幾多次測驗及考試:二次測驗,二次考試
6. 上學期: 11月測驗,1月考試
下學期: 4月測驗,6月考試
7. Discipline: 我覺得都唔錯
此外,佢地有家長核卷日,如果家長得閒,可以在這天回校睇番自己仔女既試卷!
我記得佢地學校都有開放日供幼稚園參觀,你可以留意一下或者上校網睇下!不過派位方面,我諗應該係聖彼得較好!
希望我既回答對你有幫助!

wahmother
恭喜發財,祝你身體健康,少勞多得.
info好有用, thanks!
中數同聖心一樣,功課量亦相約.不過聖安多尼有得核卷,呢方面好過聖心.
我問過佢地冇安排聖心既學生去觀課,要去觀課則要individually咁arrange.
聖彼得係基督教,我prefer天主教學校.而且聖彼得既測考時間表同聖心的撞到正一正,所以唔揀了,怕分身不下幫兩個小朋友溫書.
請問中西區聖安多尼既返放學時間是怎樣呢?

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

大家好
新年快樂~~~~

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 睛靈勳章

遲來的祝賀

恭祝各位左鄰右里新的一年

身體健康! 財源廣進! 心想事成!

讀書既
學業進步, 聰明伶俐, 讀書無煩惱!

在職既
步步高升, 得心應手, 工作順利!

我每日都會到bk一遊, 只係發言甚少

別墅

原帖由 ^O^ 於 10-2-18 10:50 發表

wahmother
恭喜發財,祝你身體健康,少勞多得.
info好有用, thanks!
中數同聖心一樣,功課量亦相約.不過聖安多尼有得核卷,呢方面好過聖心.
我問過佢地冇安排聖心既學生去觀課,要去觀課則要individually咁arrange.
聖 ...

^O^ ,
不用謝!
上課時間為8:15am,午飯時間為12:05pm,放學時間為3:30pm.
Wahmother

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

祝新年進步,身體健康!

首頁

尾頁

跳至