在職全職

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

哈哈,咁就好喇
唉!! 呢樣我已經好難同佢執返正喇,其實都係自己衰,同佢時中時英,但當然係中多過英囉 同埋我發覺佢而家講全中的時間更多,但又會問返我佢剛講完果樣野的英文係咩野(點講),咁我就更難同佢撥亂反正.....有d頭痛

原帖由 CottonCandy 於 10-2-10 23:24 發表
今日我地完全聽得明酌b講乜呀, 講得好成熟tim:)
但, 佢講中文時夾雜好多英文詞呢...

侯爵府

oh,酌爸追我要去訓喇,大老爺而家成個我的私家看護咁呀

goodnight覺位靚媽咪

大宅

係囉! 酌B男仔中都係聽講聽教架啦! 真好!

逸希...就仲係只有我話佢先比較肯聽, 其他人講佢/叫佢唔好做的事就一定唔開心又發脾氣話要做番個D錯的事出來!
情緒的表達同學習對佢來講仲有一段日子先可以好D!

原帖由 tupytupy 於 10-2-10 23:26 發表
哈哈,改為同周公玩:lol :lol

係呀,我聽佢講我都覺得佢應該無錯,次序都o岩。 嘻,酌b好好笑,佢仲話彩虹動感果度"隻馬停左先可以落黎"

其實酌b都真係算聽話,呢樣我係好感恩的,酌b起碼肯聽同肯做(雖然未必即做),不過佢就係 ...

大宅

酌b真係好詳細喎

我好感動呀! 幾乎每一件事佢都同我: 唔該auntie!
如遞張紙巾比佢, 幫佢穿外套... 同佢沖涼, 除衫又講, 沖緊又講, 抹身時又講... 好乖

酌b又好錫heiyee, 喺商場拖住heiyee行, 行行吓又攬吓, 好照顧妹妹呀:loveliness:

同埋, 講:拖住嘞, 佢即刻拖實. heiyee爸話佢超乖, 好鍾意佢.

原帖由 tupytupy 於 10-2-10 23:26 發表
哈哈,改為同周公玩:lol :lol

係呀,我聽佢講我都覺得佢應該無錯,次序都o岩。 嘻,酌b好好笑,佢仲話彩虹動感果度"隻馬停左先可以落黎"

其實酌b都真係算聽話,呢樣我係好感恩的,酌b起碼肯聽同肯做(雖然未必即做),不過佢就係 ...

大宅

問番英文係咩, 係佢想學新野姐...都係好事!

逸希有時都係咁問我又問普通話TIM, 有時我真係唔識普通話, 佢就會話爸爸返來問爸爸啦!

原帖由 tupytupy 於 10-2-10 23:31 發表
哈哈,咁就好喇
唉!! 呢樣我已經好難同佢執返正喇,其實都係自己衰,同佢時中時英,但當然係中多過英囉 同埋我發覺佢而家講全中的時間更多,但又會問返我佢剛講完果樣野的英文係咩野(點講),咁我就更難同佢撥亂反正. ...

大宅

所以酌B咁人見人愛囉! 真係乖仔!

原帖由 CottonCandy 於 10-2-10 23:35 發表
酌b真係好詳細喎

我好感動呀! 幾乎每一件事佢都同我: 唔該auntie!
如遞張紙巾比佢, 幫佢穿外套... 同佢沖涼, 除衫又講, 沖緊又講, 抹身時又講... 好乖

酌b又好錫heiyee, 喺商場拖住heiyee行, 行行吓 ...

伯爵府

原帖由 mavis_chiu 於 10-2-10 23:22 發表
不過, D小朋友係咁架啦, 佢地係學校係好好多的, 逸希都係一樣, 佢就算同圖畫班老師講野都正經D同清楚D啦!

對住我地又會撒嬌又會摟下計....
不過, 汶汶好叻喎"可以表達自己情感需要", 逸希呢樣野就係我成日同佢講想 ...

其實汶汶咩都講, 仲好o力投訴, 反問, 質疑, 講道理... 我期望~~ 如果佢講得再暢順d就更好啦!

我發現有樣野佢好醒, hehe~~

我同爸爸問佢:"你中意爸爸定媽媽?"
汶:"爸爸同埋媽媽"
"咁最中意邊個ㄚ?"
"爸爸同媽媽"

伯爵府

原帖由 mavis_chiu 於 10-2-10 23:37 發表
所以酌B咁人見人愛囉! 真係乖仔!

大宅

我都去訓, 對眼皮跌落黎...

原帖由 tupytupy 於 10-2-10 23:32 發表
oh,酌爸追我要去訓喇,大老爺而家成個我的私家看護咁呀

goodnight覺位靚媽咪

大宅

返來喇...今日下午行左花市,消費左$100內,hehe

伯爵府

原帖由 mavis_chiu 於 10-2-10 23:36 發表
問番英文係咩, 係佢想學新野姐...都係好事!

逸希有時都係咁問我又問普通話TIM, 有時我真係唔識普通話, 佢就會話爸爸返來問爸爸啦!

汶汶:"不如, 我地講英文啦!" "不如, 你講普通話啦!" "不如, 講中文啦!"
通常都係點我講, 唔係佢講!

話是話, 酌媽, 我見你之前的post, 都發覺酌B中+英真係mix得好緊要! 真係要言念言念辦法改改好d... 其實, 我覺得佢key words多數講英, 不如你同佢講英文... 學校就教佢中文!

伯爵府

原帖由 CottonCandy 於 10-2-10 23:26 發表
咁我估5500啦, 開估啦

精明的消費者, 嘉媽點估??

大宅

KA媽,

你太夜了! 都瞓左兩個靚媽啦!

原帖由 PUIPUI28 於 10-2-10 23:40 發表
返來喇...今日下午行左花市,消費左$100內,hehe

大宅

原來你地咁齊人係到吹吹風呀.....不過我唔得閒睇post住,做緊正經野,聽日先...hehe

大宅

同逸希一樣...佢會答"爸爸媽咪囉!" 或者"媽咪囉, 爸爸囉!"

原帖由 jjtseung 於 10-2-10 23:38 發表

其實汶汶咩都講, 仲好o力投訴, 反問, 質疑, 講道理... 我期望~~ 如果佢講得再暢順d就更好啦!

我發現有樣野佢好醒, hehe~~

我同爸爸問佢:"你中意爸爸定媽媽?"
汶:"爸爸同埋媽媽"
"咁最中意邊個ㄚ?"
"爸爸 ...

大宅

原帖由 mavis_chiu 於 10-2-10 23:46 發表
KA媽,

你太夜了! 都瞓左兩個靚媽啦!

hehe,食完飯搞掂晒都夜喇,kaka都係11:10先訓著
我都係開電腦做d野,所以上來講1句囉,hehe
咁聽日再傾過啦,goodnight

大宅

原帖由 jjtseung 於 10-2-10 23:45 發表

精明的消費者, 嘉媽點估??

我未得閒追post呀...你開住估先啦...
我做返正經野先,聽晚再傾88

大宅

我都差不多GOOD NIGHT啦!
BYE BYE!

伯爵府

今日老師唯一的負面comment, 就係汶汶太心急~~

凡事要爭先~~~ 講野要爭, 攞野要爭, 做野要爭... etc...

我已經係屋企好多時都要佢耐心等候, 睇來又要train!

仲有, 汶汶有時要係老師的提醒下先肯同小朋友sharing... 等我仲覺得佢呢方面好好添!mouth: 學校係呢d方面的要求明顯高過我!

不過, 今日我最開心的comment就係, 汶汶成日都會幫助其他小朋友! :loveliness: (因為佢為人心急, 所以手腳快!)

伯爵府

首頁

尾頁

跳至