母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

已經14個月啦! 係唔係時候隱退

不知不覺已經14個月啦! 由半人奶做到全人奶, 再有少少儲備. 但小b依然係超瘦好奀. 在無數noise及越來越少奶的情況下, 要加奶粉. 各人都好開心, 特別我媽, 因為佢湊阿b. 加上醫生話佢太瘦, 仲瘦過之前(9個月的時候). 好驚堅持住母乳, 影響阿b發育. 仲話瘦到好似營養不良. 又話4-6個月後, 母乳缺乏鐵質, 加上production的問題等等, 都影響quality. 攪到我好懷疑自己.

依家只剩下1至2餐, 希望可以繼續餵, 餵到阿b識話最鐘意食媽媽奶. 我就好滿足嫁啦!

大宅

Re: 已經14個月啦! 係唔係時候隱退

flam1975

hi, 又見到你啦...
點解你個b會越食越瘦?會唔會係佢唔吸收...?
乜母乳會缺鐡質的嗎?如果係...我都好驚..
因為我個bb都係食人奶, 除左岩岩出世食左七日奶粉後, 一直都係全人奶...., 同埋最近有食粥...

你話想餵阿b識話最鐘意食媽媽奶, 其實我都想...
不過佢有排都未識講...., 重有好漫長的日子呢....
其實如果你真係冇奶都冇辦法, 你已經好叻, 可以餵到咁耐..
我真係要向你學習....

(ps: 你昨日pm我的內容, 我睇唔到呀, 可否再pm過?)

大宅

太好la...14個月距離好遠, 我只係喂咗5個多月人奶的媽咪, 好想喂到14個月或長d, 又未必天如人願, 請問喂人奶幾時來m? 無m來會否懷孕? 因為我想生多一個,年齡大又唔可以慢慢等,惆悵...
額外問題,如果停奶後,個胸會細我知,但細幾多? 細過未有bb的時候嗎?

男爵府

唔駛太介懷,小朋友已經14個月大,主食應該唔再係母乳,母乳只係副食。佢平時食固體食物食得好唔好?有冇偏食?小朋友瘦可能係腸胃唔好唔吸收,平時要做下運動,見下陽光,有助吸收營養架。

幾時來m個個唔同架,我餵人奶到阿仔14個月時來m, 無m都會懷孕架,停奶後我又唔覺個胸細左喎,可能我本來已經好細,都冇得再細啦。

當你聽到bb話媽媽奶好香好甜的時候,真係好冧架,我個仔戒左奶就快一年,宜家都仲講緊呀!

別墅

我bb又係14個月大,我媽媽都時時叫我停,話bb大啦,我唔駛咁辛苦。我老公就冇叫我停,但間中會問我打算泵到幾時。最近佢

大宅

其實人奶要喂到何時才是隱退的時候呢?? 一路懷孕可否一邊喂人奶? 夠唔夠營養分配?

大宅

其實人奶要喂到何時才是隱退的時候呢?? 一路懷孕可否一邊喂人奶? 夠唔夠營養分配?

大宅

小朋友已經14個月大, 母乳已經係副食品了, 但當中有的抗體依然幫到小朋友. 咁大個B肥瘦好睇佢本身吸唔吸收, 運動量以及遺傳因素, 如能堅持早晚埋身餵依然是很好的. 至於下午茶個餐, 如餵一餐奶粉能讓婆婆及其他人安心, 咁我覺得無妨, 平衡家庭關係都好重要呀!!

請繼續加油!!

大宅

別墅

睇完醫生, 驗完尿話無菌, 不過要每兩星期keep住去clinic磅重monitor住阿b的磅數, 睇吓使唔使做further check.

人奶無話餵到幾時嫁喎! 最好理想當然是自然離乳. 有mama係可以懷孕依然餵人奶, 但有些醫生又說最好停餵. 視乎個人情況.

繼續努力啦! 14個月好快過嫁.

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

flam1975,

明白你在兒子的體重和身高上的擔憂, 以及受著家人和醫生的壓力. 真的好煩惱!

有一些分享pm了給你. 請你收看.
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

birdchai 寫道:

乜母乳會缺鐡質的嗎?如果係...我都好驚..

請參考一篇由台灣兒科主任醫生的一篇文章"哺育母乳的重要性"當中有提及母乳的營養成分. 此文已收納在置頂的題目【母乳餵哺資料庫】內.

http://www.bfvghtc.org/html/inportant.htm

文中有一句:
"電解質,包括鐵的含量都較牛奶低,但是它的吸收利用率甚高,所以嬰兒的血中含量正常,也因此減少嬰兒腎臟的負荷."

已知的母乳營養, 非配方奶可以完全製造得到, 更何況尚有不少未知的營養成分尚未可用科技發現. 就以現知的母乳所含的分量, 部分是會比奶粉罐上標明的為低, 但是因為奶粉的營養素是在生產時添加, 非來自人類, 而且又經過生產過程處理, 吸收利用率是不及母乳, 也非百分百適合每一位"食家".

就是因為母乳是天然, 易被吸收, 是最合人體, 所以縱然是少, 但因為質量夠. 因此, 母體有正常吸收各項營養, 包括鐵質, 母乳的質和量是最適合自己寶寶的需要. 更何況抗體, 奶粉就是沒有了.

當我們進食鐵質豐富的食物, 但我們卻忽略了維生素C的吸收, 也是沒效用的. 因為維生素C是助人體吸收鐵質, 所以母親進食時要注意. 故此當寶寶滿6個月後, 進食副食品時, 也當注意此點.

含豐富鐵質的食物: 五穀、深綠色的菜、豆類(三角豆最豐富)、蛋(尤是蛋黃)、紅莓、肉類、紫菜、海藻、黑芝麻......

希望以上的分享可為大家打氣, 加油啊!
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊