自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

今日我自己睇左醫生啦.....

佢兩星期前鼻敏感發作鼻塞...之後就一路咳...而且越咳越多痰...一直我都係比d止咳化痰藥佢食...點知就出事喇...今日去睇醫生...醫生話佢個肺有少少發炎呀~~~

:-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(

子爵府

Re: 各位靚媽...有事求教呀!! 恩恩有少少肺炎...除左食藥...有咩湯水幫到佢??

貝貝,

唔好擔心呀!
湯水我就唔識啦!
醫生有冇開抗生素俾佢食呀!都係一路食晒成個療程囉!一個星期多就會冇事架啦!

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

Re: 各位靚媽...有事求教呀!! 恩恩有少少肺炎...除左食藥...有咩湯水幫到佢??

lui lui,

謝謝...醫生有開抗生素比恩恩...係三日...每日一次...第一次食藥...食到最後果隻(抗生素)...就嘔番晒出黎...不過...都唔係壞事既...佢可以將喉嚨d痰清緊d...

佢琴日仲發燒...今日退左燒...希望佢快d好番啦... :-( :-( :-( :-( :-( :-(

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

以下係一個兒童健康食療嘅 web site ,希望幫到你!

兒童健康食療

同時亦希望恩恩早 d 好返啦!

男爵府

唉 !!!我個仔同你個囡囡一樣..昨日先睇完医生.....
見佢咳到面都青埋..個心真喺痛囉..我個仔身體比較弱
舊年年尾医生建意打肺炎鏈球菌針..過左3歲都要打2支ar
因為之前試過2次肺炎重喺好嚴重個隻...唉!!所以小朋友咳
真喺要好小心"打理"啊!!去有医師既有葯房問下煲d乜野湯水
是對小朋友好既,最緊要係'潤肺"嘅!!!!
我跑到喘晒氣喇!!

要追趕著甚麼?要在繁華走一轉?不經意的往往來來,盡頭會在那裡接應?

你們關注的左左右右,只是兩團會擺盪的虛浮影像罷了!

子爵府

貝貝,

抗生素應該係好難食架!我d小朋友都係會食到嘔,簡直係獲利回吐呀!

按我既經驗,會先俾佢食抗生素,等佢落左格,再隔一會,再俾其他藥佢食.通常我會分階段餵佢食.

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

ChingChing730 寫道:
以下係一個兒童健康食療嘅 web site ,希望幫到你!

兒童健康食療

同時亦希望恩恩早 d 好返啦!

Thanks~

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

imlazy 寫道:
唉 !!!我個仔同你個囡囡一樣..昨日先睇完医生.....
見佢咳到面都青埋..個心真喺痛囉..我個仔身體比較弱
舊年年尾医生建意打肺炎鏈球菌針..過左3歲都要打2支ar
因為之前試過2次肺炎重喺好嚴重個隻...唉!!所以小朋友咳
真喺要好小心"打理"啊!!去有医師既有葯房問下煲d乜野湯水
是對小朋友好既,最緊要係'潤肺"嘅!!!!

Thanks~ 希望你囝囝都快d好番啦...

珍珠宮

希望恩恩快 d 好番啦

抗生素應該唔只食 3 日 記住覆診
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

Mrssslui 寫道:
貝貝,

抗生素應該係好難食架!我d小朋友都係會食到嘔,簡直係獲利回吐呀!

按我既經驗,會先俾佢食抗生素,等佢落左格,再隔一會,再俾其他藥佢食.通常我會分階段餵佢食.

唉...我就係唔記得呢樣野囉...恩恩以前都試過食抗生素嘔...後來我都係比抗生素佢食先...今次我唔記得... :-( :-( :-( :-( :-(

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

webjen 寫道:
希望恩恩快 d 好番啦

抗生素應該唔只食 3 日 記住覆診

謝謝!! 知道!!

大宅

ChingChing730:

多謝分享

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

貝貝,

我覺得咳呢家野,
介口比整番D 湯水來得更緊要呀。
一般咩生冷煎炸食物唔在講啦,
仲有寒涼性既野都要先介口啊!

1. 菜湯,一定一定唔可以飲
2. 白色既菜唔好食,即是白菜、黃芽白、椰菜…..
3. 仲有唔好食蕃茄,唔知點解?!中醫叫架咋
4. 所有Citrus 生果,即是好似橙、檸檬、柚子…..
唔理凍定熱,熱既都唔飲得,飲左會咳的
5. 唔好食香蕉,只可以食大蕉或者皇帝蕉
6. 其實生果都唔好食咁多,最好只食蘋果或者木瓜喎

我仔細個氣管好差架,中醫話唔介口唔得好,
咁好鬼煩但都盡介口,真係好好多架。

男爵府

祝恩恩早日好番~!

大宅

貝貝:
點解會咁既......係米凍親呢? 佢咳左幾耐呀? 唉....小朋友真係易病啦......保重身體呀......試下睇多幾個醫生, 唔好咁擔心住.......食左藥睇下會唔會好d啦.....不過呢排唔好出街住啦.....唔係仲多細菌呀.....

複式洋房

可以煲蘋果水俾佢當水飲,因為食西藥會好燥,所以要飲蘋果水潤番d腸臟,呢d係個西醫教嘅
蘋果:3個
杏仁:用手拿一執
雪耳:少許
蜜棗:3-5粒
約煲個半鐘就ok啦

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

may9912 寫道:
貝貝:
點解會咁既......係米凍親呢? 佢咳左幾耐呀? 唉....小朋友真係易病啦......保重身體呀......試下睇多幾個醫生, 唔好咁擔心住.......食左藥睇下會唔會好d啦.....不過呢排唔好出街住啦.....唔係仲多細菌呀.....

美美,

佢唔係凍親...而係兩星期前佢又鼻敏感...佢次次鼻敏感發作(鼻塞)之後都會搞到氣管敏感...不過今次我冇即刻帶佢睇醫生...只係比d化痰止咳藥佢食...所以搞到咁...唉...都係我衰啦... :-( :-( :-(

我都唔想比恩恩去街...不過我個c6成日都話要同我出街(九龍)買野...本來話今晚出去添呀!! 我係都唔肯...佢先至話聽日下午先去咋!!

另外, 多謝大家回應同關心!!

大宅

貝貝:
希望恩恩快d好返

珍珠宮

貝貝:

1.係唔係己經照左x光有小小肺炎,因為抗生素最少都要食一星期.
2.千萬不要食凍嘢,同照麟媽媽張介口lists.
3.你暫時都唔駛煲乜嘢俾佢食,等佢好番先煲.
4.如果恩恩好番,你要同醫生商量打唔打肺炎鏈球菌針.

最重要黎緊呢個禮拜干萬不要帶她去人多車多的地方行街街,恩恩返學未,如果要返都唔好俾佢返,肺炎好衰架,變得好快,你肯定佢好番先過番平常生活呀!
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

nz 寫道:
貝貝:

1.係唔係己經照左x光有小小肺炎,因為抗生素最少都要食一星期.

今次冇照...係醫生聽到恩恩左邊肺有痰聲...右邊冇...而且有發燒...所以知係肺炎...而且恩恩成日按住左邊胸口位叫痛...呢d都係肺炎徵狀...醫生開果隻抗生素係三日...佢話食完就會開始好...不過佢都話如果食晒d藥...仲係好咳就再覆診 :-|

恩恩今日比琴日已經精神左好多...但係仲係好咳...醫生都話呢兩三日都仲會係好咳...之後就會好d... :-|

首頁

尾頁

跳至