家事百科

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我的育兒心得勳章 DHA勳章

轉數? 容量? 乾衣? 蒸汽? 多合1?

大宅

哈哈哈....甘多样都唔系,最紧要够多水,行机同脱水时够静,够襟!

大宅

回覆:如果買大眼雞洗衣機, 你地會考慮D咩?

我會睇磅數,轉數,靜音

男爵府

回覆 JJBee 的帖子

size, 因為放唔落識飛都冇用;
直駒, 夠靜;
其次係乾衣轉數同洗衫磅數.
以前選牌子, 用過兩個大牌子都係死死o地,
貴成陪, 不如當用一半壽命換一部好過.

--- 我是P牌爸! ---
--- 爸爸o既自尊心係建基於囡囡o既關注度 ---

男爵府

我會睇容量同轉數. 起碼都要6公斤以上, 最好有1200轉, 轉數真係差好遠.
期次想有埋乾衣, 方便好多
仲有能源標籤, 環保又慳錢嘛

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

要8公斤, 有1200轉, 1級能源標籤, 靜音又慳錢

男爵府

mikona 發表於 14-1-2 12:23

size, 因為放唔落識飛都冇用;

我睇過好多機, size 都差唔多, 係內竉分別大D.
邊2個大牌? 我曾經用過, 惠X浦, 日立, 飛歌, 白朗, 金章..
最唔好用係第一個牌子.

男爵府

MM2005 發表於 14-1-3 16:53
要8公斤, 有1200轉, 1級能源標籤, 靜音又慳錢

我睇過8公斤, 又有1200轉, 1級能源標籤, 好少牌子有.
伊萊克斯有, 最勁去到10公斤.
我諗緊, 需唔需要買部有埋乾衣功能.

男爵府

除非你好多位涼衫, 如果唔係6-7kg 都ok 了.
大型機好難做到一級, 好似冷氣機咁, 細機都有, 大機冇咩一級.
我首選要靜, 所以要直駒摩打.

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

JJBee 發表於 14-1-7 00:19
我睇過8公斤, 又有1200轉, 1級能源標籤, 好少牌子有.
伊萊克斯有, 最勁去到10公斤.
我諗緊, 需唔需要買部 ...

哈哈.....正是惠X浦, 我用左幾年啦, 但唔記得是否1級呀 !

我有個心得, 牌子都其次, 就是買機最好要KG大D, 因可一次洗多少少衣物都得, 由其是可洗被, 因比人洗好貴!
另外, KG大咁成年開機洗衣次數都減少左, 咪可以電慳D, 水慳D,

仲有一點最重要, 平時洗野唔好放過量衣物, 因佢都要有多D位轉才洗得乾淨,
你買得KG細, 唔覺唔覺你放多左衣物去洗, 咁部機都會照洗,
但長期咁樣超重咪快壞, 要維修, 換0件都好貴, 最後唔攪咪又要買部新機, 咁先至大獲!
所以話平時自己鍚住來用, 又洗下機保養佢, 耐用好多!

男爵府

我見伊萊克斯EWF12022 呢部10KG 最高1200轉, 但佢係蒸氣洗衣機, 唔知有咩唔同?

男爵府

mikona 發表於 14-1-7 11:47

除非你好多位涼衫, 如果唔係6-7kg 都ok 了.

其實真係無咩位涼衫, 所以先留意下乾衣連洗衣機.
有時係屋企涼衫, D衫掛幾日都唔乾, 有時會有霉味, 好煩.
直駒摩打又係咩黎?

男爵府

因為想慳, 冇考慮乾衣機, 潮濕天氣用天上野熱風機.

一般洗衣機用摩打帶動皮帶扯郁個洗衣機筒,
直接駒動就係摩打扣金屬齒輪轉動洗衣筒.
小o左皮帶衰老同減少振動, 咁就冇咁嘈.
市面上有幾個牌子都有直駒機, 三星, 日立同 LG 都有.
LG 有個模型o係百貨公司解釋咩叫直駒.

大宅

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

JJBee 發表於 13-12-31 15:55
轉數? 容量? 乾衣? 蒸汽? 多合1?

香港天氣潮濕同埋香港地方細, 最好買2合1洗衣乾衣機,

朋友新居入伙, 我地一班朋友睇岩Electrolux部洗衣乾衣機送比佢,

轉數有1000, 容量7/10公斤, 有蒸汽防敏功能, 同埋防皺及除味功能.

伯爵府

回覆 WingsBobo 的帖子

請問幾多錢?唔該!

公爵府

回覆:如果買大眼雞洗衣機, 你地會考慮D咩?

我白色衫同深色衫分開洗。所以對我黎講磅數唔駛多,否則有排都未夠一機衫。

大宅

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

aprilabc 發表於 14-1-9 13:39
回覆 WingsBobo 的帖子

請問幾多錢?唔該!

Electrolux EWW14012 洗衣乾衣機 10公斤/7公斤 $8799

佢仲有衣服重量感應功能, 唔會洗爆機, 日後我都會買哩款.

aprilabc  多謝回應  發表於 14-1-9 18:03

男爵府

ivycowcow 發表於 14-1-9 15:10
我白色衫同深色衫分開洗。所以對我黎講磅數唔駛多,否則有排都未夠一機衫。

...
其實多唔多人係開半機洗衫? 如果放一排都唔爆機, 分分鐘唔夠衫著.
有時D衫好污糟, 但又未爆機, 我一係開半衫, 一係就開快速洗.
不過唔知係唔係全部機, 都有快速洗衫功能?

男爵府

熱血勳章

會半機洗衫, 有些模式只係洗到半機, 啲人唔睇放成機去洗,你想到會点

grace911    發表於 14-1-13 14:26

大宅

回覆:WingsBobo 的帖子

好貴呀。

首頁

尾頁

跳至