跳至

首頁

尾頁

別墅

南官幾好ga

南官幾好ga, 我個仔兩年前畢業, 個仔那班男生(20多人)都入到英皇書院啊。個仔都成績唔錯! 女生都有十多人入了庇理羅士女中, 兩間都係名校 :lol: :mrgreen:
南官都有好多課外活動, 功課不太緊迫, 學生讀得開心
推薦南區官小給各位媽媽考慮

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Re: 南官幾好ga

Hi hkw,

你係唔係都住係海怡呀? 我個囝現在係海怡讀緊康傑幼稚園呀, 會唔會有機會派去南官, 還是都係田始呢? 我知道田始會好大機會囉.

Adrian Ma Ma

別墅

Hi Adrian Ma Ma
我相信你是住係鴨脷洲的,屬 第 18 區,小一派位學校網已包括南官及田始,只需在填寫派位表格時選南官為第一志願便有機會入謮,當然要靠運氣,另外你可在小一自行選擇學位時報考南官,不過競爭頗大。你可到以下網址了解多些南官資訊 : www.hksdgps.edu.hk/

大宅

Hi hkw,

想請問你個囝畢業時有否些特殊的學生在那裡呢(如自閉或過度活躍兒等)?因我所知現在主張融入教育,好多學校都會收這些學生加上南官又是官校 ?-(

你個囝那時是否讀精英班?所以能入到皇仁,如不是精英班的學生是入那一類學校呢?

希望你能解答我的問題,thank you

別墅

Hi 珀珀,慧慧媽
據我所知南官是有融入特殊教育及輔導班,你可瀏覽它的網址 www.hksdgps.edu.hk ,我兒是讀 A 班的,A班男生全入英皇,但 B 班亦有多名男生入到英皇,C 班都有一個,A 班女生全入庇理羅士, 一個除外因她選了華富邨呂明才,B 班女生亦有多人入到,其餘學生有入讀鄧肇堅維多利亞中學,金文泰中學,及南區其他區內中學。

洋房

南官真係好好ga, 我個囡旧年畢業, 26個男生入左英皇。10個女生入了庇理羅士(包括阿囡) ,
南官有好多課外活動, 功課唔緊迫, 阿囡讀得好開心, 佢最喜愛賴秀芬老師, 李詠儀老師 , 賴志樑老師 , 亦敬重訓導主任黃sir . 當然唔小得Mr 啤梨 la

佢同同學上左中學過令月兩個月倒, 就返去探望老師

別墅

Hi dearmom
我很高興終於有南官的家長回應,我個囝已畢業兩年,現就謮英皇,上一年也經常放學後回南官探望李詠儀老師,他最愛載的老師

別墅

Hi hkw & dearmom,

南官收邊間幼稚園學生多D? 請問你個小朋友之前讀邊間幼稚園?

THX

別墅

oyi_may
南官是官立小學,並無與某間幼稚園有特殊關係。

別墅

Hi hkw, dearmom,

我的囡囡今年入南官小一, 希望她可以像你們的孩子讀得開心啦.

別墅

Hi 傲雪
恭喜你,你囡囡是自行分配入選定電腦派位入選?如派位入選,你選南官

別墅

Hello hkw,

是自行分配入選的, 即去年年尾已知個隻.

洋房

原文章由 oyi_may 於 07-6-20 23:33 發表
Hi hkw & dearmom,

南官收邊間幼稚園學生多D? 請問你個小朋友之前讀邊間幼稚園?

THX

以前海怡間啟思幼稚園, 依家搬咗去深灣軒

男爵府

原文章由 dearmom 於 07-7-11 02:53 發表

以前海怡間啟思幼稚園, 依家搬咗去深灣軒

我仔仔08升小一.我現住石排灣,我想選此校.咁我應該怎做?因老師話9月要開始

別墅

原文章由 pakwong 於 07-7-11 12:44 發表

我仔仔08升小一.我現住石排灣,我想選此校.咁我應該怎做?因老師話9月要開始

今年9月你會收到一份自行分配小一入學申請表格,填妥後交回小學等約見面試,十二月便知結果:)

複式洋房

南官派中

原文章由 dearmom 於 07-6-20 04:12 發表
南官真係好好ga, 我個囡旧年畢業, 26個男生入左英皇。10個女生入了庇理羅士(包括阿囡) ,
南官有好多課外活動, 功課唔緊迫, 阿囡讀得好開心, 佢最喜愛賴秀芬老師, 李詠儀老師 , 賴志樑 ...

即係話讀到a班, 好大機會入到 "英皇"同庇理羅士.南官的a班係精英班, d學生米多d 功課同補充做咯.

別墅

原文章由 Mickey27 於 07-7-13 08:28 發表

即係話讀到a班, 好大機會入到 "英皇"同庇理羅士.南官的a班係精英班, d學生米多d 功課同補充做咯.

對,學校放在A 班的資源是會多些(精英班ma),如P5及P6都keep到在 A 班,十拿九穩入英皇及庇理羅士,

大宅

原文章由 hkw 於 2007/07/04 22:57 發表

對,學校放在A 班的資源是會多些(精英班ma),如P5及P6都keep到在 A 班,十拿九穩入英皇及庇理羅士,

今年小兒升5B,咁請問B班又點呀?
雖然好似大想頭D,但今年C班有個男生都派去,咁好似自己個仔都似有些少希望,其實平均分KEEP住幾多先有望呢?
我個仔唔係話好醒,今年平均分得7字尾。:cry:

別墅

原文章由 wwyee 於 07-7-14 10:15 發表

今年小兒升5B,咁請問B班又點呀?
雖然好似大想頭D,但今年C班有個男生都派去,咁好似自己個仔都似有些少希望,其實平均分KEEP住幾多先有望呢?
我個仔唔係話好醒,今年平均分得7字尾。:cry:

B班都有機會入英皇,最重要是 P5 下學期及P6上下學期的成績平均保持在男生的頭20至25名內 (視乎英皇分配給南官的學位數目)便大有機會入英皇,當然统一派位要選英皇為第一志願喇,到時你可問問班主任你囝囝在男生排第幾名便心裹有數,叫你囝囝努力喇。

首頁

尾頁

跳至