想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

是不是月經?

近兩個月也沒有來經,DAY67開始流出很少量淡紅色的液體,有時會是啡色的,水汪汪唔似係月經,已經流了4天....

有無人知道究竟點解會咁呢?
這究竟係唔係月經?
還是身體出現咗毛病,要睇醫生?

謝謝!

男爵府

Re: 是不是月經?

==> utopian

首先要問的是,妳有沒有驗過自己是否懷孕了?

男爵府

我係唔係不嬲m都唔準架,如果唔係.我諗你要睇醫生.因為你成2個月都冇黎.同埋你有冇驗過呀.
朗朗B 2010年10月9日出左世勒..

大宅

我已經用d仔驗過4次,都係無懷孕,有無可能d仔驗唔到呢?
其實我一向M都唔係好準,近半年自己買調經藥食,keep住 30日一個cycle,只係今次唔知點解會咁.... 以前隔咗兩個月無嚟,再嚟都會係正常0既經血....

好煩惱...請各位指點!!

子爵府

我lee 兩日都同你一樣...真煩, check 左check 唔到..... :-( :-( :-( :-( :-(

子爵府

del.

大宅

cwol888,

你以前有無試過咁樣架?有無打算睇醫生呢?
你而家day 幾?會唔會係太早未check到呢?
我就已經day60幾,如果係有bb的話,怕且唔會咁遲都check唔到?!

cwol888 寫道:
我lee 兩日都同你一樣...真煩, check 左check 唔到..... :-( :-( :-( :-( :-(

大宅

utopian,

我都係唔準時的人,我認為你有必要睇醫生,其實唔準時已經代表身體上有某d缺欠,加上d m血唔健康,我擔心會影響懷孕的機會,或者供應俾個bb的營養有問題。如果你唔打算生bb的,咁都可以唔去理的。

大宅

我之前都試過, d 啡色仲流了成三個星期呀 ! 最好,去睇西醫,她先比了停 m 藥我食。之後又比了一個月調經藥我。之後那次又正常返。
我建議你若不急,先等多幾日睇下點,再考慮睇下醫生。
睇左個心安樂 d 啦。

大宅

tt007,

謝謝你的意見!
我正是打算生第二個bb的,所以努力想keep番cycle日數正常....以往也試過因m遲來而看西醫,但醫生總是認為cycle長短因人而異,叫我無需擔心云云!

今次我都打算睇醫生,不過唔知睇中醫調理下會唔會好d?

大宅

ccmssm,

謝謝你的分享!
請問你食過西醫的調經藥 m come正常番之後,係唔係cycle一直都keep住正常?
我的case是,正常過一排後,cycle又亂番!
因為想生bb,所以都幾煩惱!

子爵府

utopian 寫道:
cwol888,

我就已經day60幾,如果係有bb的話,怕且唔會咁遲都check唔到?!

[quote]
cwol888 寫道:
[/quote]

utopian,

你以前有無試過咁樣架?NO AR 咁先煩
有無打算睇醫生呢?打電話book, 但好full , 之前睇開果個e生, 要 6月21先有位 :-(
你而家day 幾?今日day 33 la, 平時都係30 days 1cycle 會唔會係太早未check到呢?就係唔知搞乜先煩

係喎....你又冇check吓温度呀, 我一路都check 住係高溫, over 37.xx, 唔知會唔會係排卵遲左呢, 但又留左3日啡......都唔知想點
:-( :-( :-( :-(

複式洋房

會唔會係排卵性出血?
我都兩個月未來m
禽日我去睇中醫話的
無問題的
我都今日第三日有啡色分泌
utopian 寫道:
cwol888,

[quote]
cwol888 寫道:
[/quote]

大宅

utopian,

我都你情況好像,就是食完藥好番後又再次亂左。跟住我就去睇中醫...第一次睇中醫是因為來的 m又是啡色又唔停,食左四劑藥後停了。跟住那個月又來得多左啦,不過日數唔多。
再跟住個月就又多又長,我又睇那個中醫,食了兩劑就停了。之數兩個月都 ok 啦,數量及日數不多,但準時囉。
而家到今個月啦,我遲左3日來(今日來了),量都是好小,我打算睇多兩日睇下點,唔得又要睇中醫了 ~
好麻煩囉,因為成日唔準一定是不健康啦,那幾時先可有 bb 呀 ~ :-(

大宅

cwol888,

我無check體溫或排卵,只順其自然咋!
我就覺得自己無bingo,所以睇定d先...
如果你keep住高溫,會唔會真係bingo呢?你會唔會考慮下睇第二個醫生先呢?

cwol888 寫道:

utopian,

你以前有無試過咁樣架?NO AR 咁先煩
有無打算睇醫生呢?打電話book, 但好full , 之前睇開果個e生, 要 6月21先有位 :-(
你而家day 幾?今日day 33 la, 平時都係30 days 1cycle 會唔會係太早未check到呢?就係唔知搞乜先煩

係喎....你又冇check吓温度呀, 我一路都check 住係高溫, over 37.xx, 唔知會唔會係排卵遲左呢, 但又留左3日啡......都唔知想點
:-( :-( :-( :-(

複式洋房

甘嘅環境, 梗係睇中醫啦,
我都係你一樣証狀.(甘多女人有呢個問題),
中醫叫呢個病叫做: 經期延長.
我睇嗰個中醫叫我keep住調理,
我自已調了3個月食中藥, 因為我的問題,經期收唔到, 所以我做了幾次針灸.幫手.
經期在第4個月叫做正常番, 來了7日.
m又由瘀黑色轉番鮮紅色.
m期唔準,你點知幾時可以行埋, 要bb呀.
好彩,我有聽我個中醫講.KEEP睇.
(雖然1日中藥都成65蚊,想個人健康同做媽咪,無計)
我細妹都係咁, 攪左半年調經,隔2個月先有左.

寶貝媽咪 :-? :-? :-? :-?

大宅

mclook,

排卵性出血係唔係排卵期間發生的呢?
換言之,我DAY60幾先排卵

mclook 寫道:
會唔會係排卵性出血?
我都兩個月未來m
禽日我去睇中醫話的
無問題的
我都今日第三日有啡色分泌[quote]

大宅

ccmssm,

我覺得西醫治標唔治本,暫時情況改善,但日子久了又亂番...
不過我的生活習慣都可能影響到我的period,主要係夜訓啦~
見你睇中醫後都有些改善,希望你個中醫可以繼續幫你調理好身體,快快bingo啦!努力!!!

大宅

寶媽咪,

謝謝你的分享!
唔係開呢個topic,我都唔知咁多人同我一樣!
睇中醫最麻煩就係要長期keep住睇,我真怕我無耐性!

大宅

utopian,

我都是沒耐心而沒去睇了。不過,我打算下個星期六會再去睇。因為,今個星期來緊,等來完睇下中醫...打理下身體...因為我發覺我用 d 仔 check 左成個月都沒咩深下線 !!!!!
我怕是因為我身體不好而沒布排 egg...那就... :-(

首頁

尾頁

跳至