自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

回覆:請問下有冇bb有斜頸問題?可以給我一些經驗之談嗎?

我仔出世未滿月已經發覺有,之後做物理治療,一星期兩次,一歲先無再做,因BB越大越會同治療師鬥力,平時多D引佢擰去少轉嗰邊,會有幫助噶~

侯爵府

引用:Quote:原帖由+澳門媽媽+於+14-01-03+發表今

原帖由 木土土 於 14-01-19 發表
我仔bb時做過,日日去做咗幾個月!要做架,如果唔做可能大咗會大細臉!

...
岩岩做左第二次,條頸鬆左了,暫時吾覺得大細面

侯爵府

引用:我仔出世未滿月已經發覺有,之後做物理治療

原帖由 stitch13 於 14-01-19 發表
我仔出世未滿月已經發覺有,之後做物理治療,一星期兩次,一歲先無再做,因BB越大越會同治療師鬥力,平時多 ...
要做甘耐?點解有d做二至三個月就ok既?

侯爵府

引用:我仔bb時又係兩個月大check到有斜頸,又係

原帖由 ericawong213816 於 14-01-18 發表
我仔bb時又係兩個月大check到有斜頸,又係有一邊只係擰到少少,所以轉介返醫院做物理治療,由一個星期3次, ...
岩岩做左二次治療,條頸鬆左了,而家早午晚一得閒就同bb擰。

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+木土土+於+14-01-19+發表我仔

原帖由 澳門媽媽 於 14-01-20 發表
岩岩做左第二次,條頸鬆左了,暫時吾覺得大細面
係話如果唔醫唔理,長遠長大後有機會大細臉!

侯爵府

引用:Quote:原帖由+澳門媽媽+於+14-01-03+發表今

原帖由 春卷 於 14-01-19 發表
我女有,bb時做了一排物理治療(5次咁上下),唔忍心冇再做,大了又冇咩呀

...
係Lu,其實係咪一定要跟到識行先得?

侯爵府

引用:Quote:原帖由+澳門媽媽+於+14-01-20+發表岩

原帖由 木土土 於 14-01-20 發表
係話如果唔醫唔理,長遠長大後有機會大細臉!
哦!因為個治療師話仔仔就甘睇冇大細面,條頸冇硬塊,估計係佢習慣右邊訓左個幾月,所以有少少拉緊左左邊肌肉同條頸。所以一星期反一次就ok,不過寧左二次,明顯好左好多!

侯爵府

引用:我個仔嗰時得1個月大,一星期要做三次物理

原帖由 yayaya 於 14-01-19 發表
我個仔嗰時得1個月大,一星期要做三次物理治療,我唔記得做在 2 or 3個月,直至有一次做做吓,啪一聲,嚇死 ...
好羨慕,已經19歲了,幾時到我

侯爵府

引用:我仔唔係斜頸,係手腳緊,拉唔直,出左世幾

原帖由 小小葉 於 14-01-19 發表
我仔唔係斜頸,係手腳緊,拉唔直,出左世幾日就要做物理治療,到而家兩個月鬆反啲但都仲係緊…我好擔心會唔 ...
吾好甘擔心啦,我地一齊為bb加油

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+春卷+於+14-01-19+發表我女有

無規定做到幾大架,仲之鬆番晒就唔洗做,家人可以係屋企都做下,不過我自己唔敢怕整傷bb!

侯爵府

引用:Quote:原帖由+澳門媽媽+於+14-01-20+發表係

原帖由 木土土 於 14-01-20 發表
無規定做到幾大架,仲之鬆番晒就唔洗做,家人可以係屋企都做下,不過我自己唔敢怕整傷bb!

...
我有自己擰到同肩膀一樣平,個治療師叫我得閒就擰,快d好喎

侯爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+春卷+於+14-01-19+發表我女有

我去親做,奶奶見阿b喊,佢都喊,肉赤個孫,所以做做下冇去law, 就自己引阿b 擰第二面(緊果面),瞓覺就我人手幫佢移去緊個面。
不過有得做,其實做係一定好啲,鬆啲。

侯爵府

引用:Quote:原帖由+澳門媽媽+於+14-01-20+發表係

原帖由 春卷 於 14-01-21 發表
我去親做,奶奶見阿b喊,佢都喊,肉赤個孫,所以做做下冇去law, 就自己引阿b 擰第二面(緊果面),瞓覺就我人 ...
甘我仔做左二次,真是明顯鬆好多

首頁

尾頁

跳至