懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

比亞媽湊bb連家用,你地比幾多呀!?

諗住生完之後比亞媽湊,自己就出去返工,
但唔知應該比幾多家用先最好!
你地會比幾多架?講黎參詳下丫!唔該大家!

男爵府

Re: 比亞媽湊bb連家用,你地比幾多呀!?

baby0819

我比3千咋!!!自己媽咪好老實都唔會想你辛苦,知你多o左個bb要養,就會就住你嫁喇!!!!係咪????????

禁止訪問

男爵府

123onebaby

嘩..........你搵咁多嫁?????自己唔洗留返嫁???????

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

下!媽咪收我$2500嫁咋!
仲包埋我同呀仔食同住tim呀....
我媽咪很好吧!

複式洋房

嘩,nikinokb
你媽咪咁好既,收你$2500,仲包食包住,
我本身諗住比$4000我亞媽架,只係for佢幫我湊亞b,
夜晚我會帶亞b返自己屋企,
但係我亞媽話$5000先制, :-( :-( :-(
因為佢本身有返工,搵5,6千蚊,
而家都唔知點算好~~~ :-( :-( :-(

男爵府

baby0819

你阿媽都幾狼喎!!!!!!

複式洋房

keep going!唔該大家繼續講下自己會比幾多家用丫!
我想統計一下,吸收下你地既意見,再比個中間數我亞媽湊亞b!希望佢會肯遷就下幫我啦!

別墅

我亞媽日日來幫手睇頭睇尾, 因為我已有工人.
每個月俾 6,000 亞媽. 因為細佬仲讀梗大學, 所以要俾多少少.

男爵府

astridwong

咁你一定搵好多..................你仲要比埋工人,一個月咪要成$10000????????????

大宅

baby0819,

你呀媽係咪有成棚人要養呀??係就無法喇,各有各難處!!如果唔係,甘就無話可說!!不如街外搵人幫你湊,唔過夜,4-5,000應該ok!!
我覺得$4,000適中喇!!搵得多咪比多D!!我就無呢D煩惱,因我媽講明無論點都唔會湊,幾瀟灑,慳番D口水.
比我奶奶湊,就一個仙都唔使,仲驚我地唔夠使,可以比埋錢你,不過奶奶同老爺身體一般,唔想佢地操勞!!

男爵府

bonbon16

你講得好型呀!!!!!
你奶奶一定好恨抱孫喇!!!!

大宅

pomuimui,

我奶奶已有7個孫,所以多個唔多,少個唔少,呢D係發自每個人本性,無得強求,要睇緣份既,有D人覺得呀媽至好,話到奶奶一錢不值,但我奶奶就好到無信,佢長期係大陸住,但一知我有左,就講明座月時佢要陪我,話到時會好悶,仲話要煮飯我食,要陪足我2,3個月,上2個月仲寄左10幾kg涼果比我,怕我作悶無得食,你話甘既奶奶去邊度搵,自問自己呀媽都未有一半!! :cry: :cry:

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

其實我覺得, 如果阿媽 / 奶奶返工搵開5-6000,如兩公婆負擔得到,比返呢個數都合理嘅,因為老人家唔要份工幫你湊bb,遲d bb大d可能又唔使佢湊時,佢年紀咁大又搵唔返之前份工,咁對佢都好冇保障啦。自己家人,乜野都有商有量,問下老人家意願再傾下比幾多囉。

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

別墅

我同我老公都係比4k~~包我地3餐~~~但bb既野就我地買返晒囉~~~~~

男爵府

未有bb之前比開的家用, 再加$2000

大宅

你哋就好啦~~俾$阿媽幫手湊bb個老公都冇反對
我媽咪本身都有番工,都有成7k一個月架~~當我陀緊身第二個時,本身我大姑拉都話會幫手湊埋細細b架,後尾又話自己個仔要結婚,未必會過嚟幫手 跟住又話我哋拎到公屋搬咗出去住就過嚟幫手...跟住就係成堆藉口 咁我咪同我老公提議叫我媽咪幫手湊阿b,象徵式俾番d$我媽咪,佢立即反應好大咁講:唔係嘛!阿婆幫手湊個孫都要俾$?我阿媽,阿爸幫手湊阿b都唔駛俾$啦!叫我唔好同人講:叫阿婆幫手湊個孫要收$呀~~費事笑死人 我咪話佢囉:我阿媽點同你阿媽呀!你阿媽冇做嘢都有人俾$佢駛,但我阿媽係番緊公叫佢過嚟幫手湊阿b呀!而且我娘家得番佢一個人番工搵$,而我自己出嚟做嘢咁耐都冇本事拎少少番屋企 :-( :-( :-(
換轉係你哋個老公對你話要俾$阿媽湊阿b有咁大反應,你哋會點做?
熙媛BB,熙倫BB

男爵府

其實我都覺得係因應自己能力去俾咋。
冇可能人俾幾多就俾幾多既。

又唔可以話拎個中位數去計,依家又唔係公務員人工調查。唔通我用徐子淇個數去計咩。

我唔係想話你呀,不過我只係覺得唔好咁比囉,因為自己會辛苦咋。

只要你俾得安心,你媽媽冇問題就ok啦。仲有,自己有能力既話未俾多dd囉。冇能力既話都冇辦法呀。

小少爺係ma mi 既心肝寶貝

大宅

我都覺得係, 家用多與少都係因人而異. 有d 人搵幾萬一個月, 不過連少少家用都唔比. 有d 人搵萬幾, 但都會為父母既生活憂慮, 情願自己洗少d, 比多d 父母.

可以講既係唔好以為父母都要幫自己照顧個仔女 (即佢地既孫). 我覺得唔係必然既. 當然唔係一般既僱傭關係啦. 只不過要將心比己. 當自己係度根根計教既時候, 重要 comment 父母/對方父母根根計教, 係唔係有少少傷茅盾呢.

父母都好辛苦, 佢地養大仔女, 而仔女呢??? 我覺得商量下, 計下咩為之大家開心既數目啦.

clementying 寫道:
其實我都覺得係因應自己能力去俾咋。
冇可能人俾幾多就俾幾多既。

又唔可以話拎個中位數去計,依家又唔係公務員人工調查。唔通我用徐子淇個數去計咩。

我唔係想話你呀,不過我只係覺得唔好咁比囉,因為自己會辛苦咋。

只要你俾得安心,你媽媽冇問題就ok啦。仲有,自己有能力既話未俾多dd囉。冇能力既話都冇辦法呀。

大宅

Ida*Chan,

不要怪我直言喇!我覺得你老公混帳,甘你呀媽無左份公, 邊個養呀??幫你湊仔,佢唔使食飯呀??你話如果你呀媽唔使做已經有錢使,或有人比家用佢,就勉強,但都會唔好意思唔比錢喇, 象徵性都要比錢老人家買野食呱!!
你老公都顛既,你呀媽無飽飯食,無錢交水,電,煤,點同你湊仔呀??唔通湊住你個仔訓街呀?

唔好意思,只系個人意見,唔好見怪!!

首頁

尾頁

跳至