親子旅遊

跳至

首頁
45678...9

尾頁

大宅

mllau 發表於 14-1-27 18:06
你地個個都去雪祭,恨死我,可憐我抽不到大假,新年遇上雪祭,最快要2016,我已經有幾年冇去玩雪了 ...

我都係因為今年新年遇上雪祭,才選去北海道旅行。查實,雪祭有什麼特色,點好玩法呢?有冇人可以分享下?謝謝!

大宅

回覆:FloliMom 的帖子

各位北海道達人飛未呀

公爵府

回覆:請教北海道達人

已在二世古滑雪。好大風雪,有d lift 停駛。札幌就唔算太凍。

大宅

引用:已在二世古滑雪。好大風雪,有d+lift+停駛

原帖由 heilok 於 14-01-29 發表
已在二世古滑雪。好大風雪,有d lift 停駛。札幌就唔算太凍。

公爵府

唔驚,去得北海道,緊係要凍先啱feel.

男爵府

畀面勳章

引用:唔驚,去得北海道,緊係要凍先啱feel.

唔驚,去得北海道,緊係要凍先啱feel.
可以分享吓你衣家係果度嘅穿衣裝備,點著先至夠暖嗎?有D擔心唔夠到時冷親

男爵府

而家響機場等上飛機!

子爵府

引用:已在二世古滑雪。好大風雪,有d+lift+停駛

有幾多度?

公爵府

我無特別check 幾多度。零下幾度甘上下。我自己就fleece 衫,goretex 外套。 札幌連打底都無。二世古就加heatec 底衫。 仔仔就短袖底衫,fleece 衫家防風外套。雪褲。二世古上雪山滑雪就加件打底同unilqo 薄羽絨。 雪手套,頸套,冷帽。 滑雪用頭盔就改戴包頭,頸的'帽'.

公爵府

不過,我個仔平日返學都唔會着羽絨,幾多度都係校服同校褸(一開二嗰d 款). 所以好難用佢地做準。。。

公爵府

以我的經驗,一件防風防雪嘅外套係最緊要。因為實內暖氣好勁,以前著冷衫,真係標汗,羽絨又論盡。Fleece +grotex 係最perfect 嘅。一入室內拉開拉練,唔駛又除又著。 要處理除下嘅手套頸巾已經好煩,仲要處理外套,仲煩。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

heilok 發表於 14-1-30 07:54
以我的經驗,一件防風防雪嘅外套係最緊要。因為實內暖氣好勁,以前著冷衫,真係標汗,羽絨又論盡。Fleece + ...

同意, 有件防風防水既外套真係好緊要
~試過落大雨濕晒, 但個身一啲都冇濕到, 一上車揚一揚佢再吹吹佢又乾左
~又試過落大雪, 件外套又係濕都唔濕, 所以去涷既地方點都要有返件先得~

一入室內要除衫諗起就辛苦, 試過-2X度, 一入屋就要除fleece+grotex再除件羽絨, 仲要除對雪靴, 真係冇5分鐘都未搞得掂呀

子爵府

引用:不過,我個仔平日返學都唔會着羽絨,幾多度

原帖由 heilok 於 14-01-30 發表
不過,我個仔平日返學都唔會着羽絨,幾多度都係校服同校褸(一開二嗰d 款). 所以好難用佢地做準。。。

...
Niseko 有冇好食推介 ge 餐廳?係未好多 hk 人?

公爵府

我早兩日去,未係好多hk 人。而且我stay 喺hirafu, 唔係hk 人熱門。我住溫泉酒店,一泊二食。上午同下午都滑雪,中間只有1 hr 食lunch, 所以無特別揾地方食嘢。

大宅

如去kiroro piano hotel 玩雪既媽媽,我今日去左啦。原來有架free shuttle係小樽築港駅前的,但每天只有兩三班。我地就係小樽駅前上,是local bus,要俾$的。但就好易找到,回程也是在piano hotel門前坐local bus直達札幌。超方便。入面除左玩雪,又可浸温泉。絶對是一家人的好去處!

My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.

大宅

引用:如去kiroro+piano+hotel+玩雪既媽媽,我今

原帖由 Fionyiu 於 14-02-01 發表
如去kiroro piano hotel 玩雪既媽媽,我今日去左啦。原來有架free shuttle係小樽築港駅前的,但每天只有兩 ...
感謝你的現塲報道。冷唔冷呀?

大宅

回覆:DearDaniel 的帖子

係kiroro就超凍全日落雪。但札幌就ok,可以接受

My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.

男爵府

畀面勳章

引用:如去kiroro+piano+hotel+玩雪既媽媽,我今

如去kiroro piano hotel 玩雪既媽媽,我今日去左啦。原來有架free shuttle係小樽築港駅前的,但每天只有兩 ...
感,謝報料!請問你搭邊班local bus to piano hotel ? 多人搭嗎?有無,位座?

大宅

回覆:mimiso 的帖子

我地搭上午11:30車到kiroro,有位坐,大約40分鐘車程便到hotel piano.中途有站,但很少人上車,全車也坐不滿。途經的地方好靚。

大宅

引用:我地搭上午11:30車到kiroro,有位坐,大約

我地搭上午11:30車到kiroro,有位坐,大約40分鐘車程便到hotel piano.中途有站,但很少人上車,全車也坐不 ...
than you!!

首頁
45678...9

尾頁

跳至