論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我工人個右胸摸到有硬塊,噚日佢去左睇普通疹所醫生,醫生check完話摸到有一粒1cm大好硬嘅硬塊,醫生寫左封信,我地拎咗封信去屯醫幫工人排專科,但要排到11月中先有得睇。
個醫生話粒硬塊有成1cm咁大粒,估計都係cancer,仲要唔係初期
我book左聽日同佢去出面嘅化驗所做咗啲夾胸檢查先,但保險話冇得claim
希望佢冇事喇!!
但如果真係中咗,我係咪要醫到佢contract完?? 佢黎做咗4個月咋

伯爵府

畀面勳章

來了4個月? 4個月前BODYCHECK無事?

複式洋房

回覆:菲傭胸有硬塊

Body check 冇問題架!!!

大宅

你都係同佢排政府啦, 不是不幫她, 但醫藥費很金, 如何幫呢 ?

大宅

我個工人身體都有事,政府排期做手術要等到9月,佢自己要返菲律賓做

男爵府

比佢排政府咪得,touchwood佢真係cancer又唔炒得,唔影響平時工作咪得

大宅

排政府la, 有排醫,除時要化療及做手術,一般市民都未必應付到這醫療$,又何況是姐姐呢?其實姐姐來港前是否已知呢?一心來免費醫病嗎?只有她自己最清楚!

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

我都會叫佢照排政府,比得佢11月都唔係好嚴重,女人胸有硬塊亦好常見,多數係乳腺瘤之類,亦係良性居多,佢太擔心既不如返鄉下醫。
唔係冇同情心,而係好難對一個只做在4個月既外人傾囊相助,自己有病都唔係下下私家,$留返自己家人應急的。不喜勿插。

子爵府

引用:我工人個右胸摸到有硬塊,噚日佢去左睇普通

原帖由 ellymak 於 14-01-07 發表
我工人個右胸摸到有硬塊,噚日佢去左睇普通疹所醫生,醫生check完話摸到有一粒1cm大好硬嘅硬塊,醫生寫左封 ...
No need to check, you should ask her to see gov Dr directly.

Mama likes you, Mama loves you, Mama adores you.

公爵府

去排政府就得,係急既政府都唔會拖佢症。

珍珠宮

無錯, 政府對佢地咁好, 有咩事一定好快有安排, 唔會拖佢時間.

男爵府

你俾佢排政府,有事政府醫院會CalI佢返去D,我之前個姐姐都係,我問醫管局係Cancer都係同香港人一樣收費,但在合約內你唔炒得,但如做唔到嘢可叫醫生寫紙就可以提前斷約。斷約之事已問過勞工處同平機會,係0K。

大宅

引用:我工人個右胸摸到有硬塊,噚日佢去左睇普通

原帖由 ellymak 於 14-01-07 發表
我工人個右胸摸到有硬塊,噚日佢去左睇普通疹所醫生,醫生check完話摸到有一粒1cm大好硬嘅硬塊,醫生寫左封 ...
都睇左醫生排左期,做乜去做夾胸檢查?X Ray 會照到有野但唔會知是否cancer, 只有抽組織驗先知是否cancer

複式洋房

引用:排政府la,+有排醫,除時要化療及做手術,一

原帖由 decmama 於 14-01-07 發表
排政府la, 有排醫,除時要化療及做手術,一般市民都未必應付到這醫療$,又何況是姐姐呢?其實姐姐來港前是 ...
佢以前幫我家姐做過兩年,之後果4年喺香港另一個家庭做的。
之後係我地轉佢過黎我呢邊做架

複式洋房

引用:我都會叫佢照排政府,比得佢11月都唔係好嚴

原帖由 5R2H 於 14-01-07 發表
我都會叫佢照排政府,比得佢11月都唔係好嚴重,女人胸有硬塊亦好常見,多數係乳腺瘤之類,亦係良性居多,佢 ...
希望佢只係良性啦

複式洋房

引用:Quote:原帖由+ellymak+於+14-01-07+發表我

原帖由 steplovebb 於 14-01-07 發表
都睇左醫生排左期,做乜去做夾胸檢查?X Ray 會照到有野但唔會知是否cancer, 只有抽組織驗先知是否cancer

...
係疹所個醫生叫我地去做夾胸,check咗如果佢有好多粒,可以拎個report返去屯醫,咁屯醫醫生會提早睇佢。

珍珠宮

驗左又點? 你會同佢私家醫? 或是私家驗可拎報告比政府排快啲? 希望良性啦

大宅

陪月勳章

引用:你俾佢排政府,有事政府醫院會CalI佢返去D

原帖由 Joanma03 於 14-01-07 發表
你俾佢排政府,有事政府醫院會CalI佢返去D,我之前個姐姐都係,我問醫管局係Cancer都係同香港人一樣收費, ...
請問醫生會大概寫什么?話佢unfit for work? 我有同一個問题。。。

大宅

回覆 ddddssss 的帖子

想問下,係咪其它有外傭的國家都要傭主提供所有治療費用?

男爵府

ddddssss 發表於 14-1-8 00:58
請問醫生會大概寫什么?話佢unfit for work? 我有同一個問题。。。
係要睇你請姐姐是照顧咩人,如NB,老人家,做傢務姐姐是否可以0K,唔0K醫生會寫紙証明姐姐長期做唔到以上工作,我姐姐當時在醫院排期做手術,我冇諗炒佢,係佢自己想返菲做手術。其實有D姐姐知自己有病要在港做手術都驚,會自己返去。

首頁

尾頁

跳至