論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

聽日有個賓姐姐來面試,
我主要請佢照顧初生bb,幫輕下我坐月..
應該test 佢啲咩好?
如果叫佢overnight 幫我,
我下午比3pm-5pm 佢休息,咁好唔好?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:Jorgina 的帖子

Overnight 之後剩係3:00 ~ 5:00 先休息,我諗你問咩都冇人肯做

~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~  ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~  ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 http://i117.photobucket.com/albums/o61/ANDYCH151/829.gif

大宅

引用:Overnight+之後剩係3:00+~+5:00+先休息,我

原帖由 veroshea 於 14-01-09 發表
Overnight 之後剩係3:00 ~ 5:00 先休息,我諗你問咩都冇人肯做
咁湊new born 應該比咩offer..

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆:請賓姐姐照顧初生,面試問佢咩好?

我當年要湊孖女,甘工人一定要半夜起身幫我。我泵人奶出黎,一人餵一個,半夜我餵完奶掃完風,就比工人換片拍bb瞓,我就去瞓。工人7點半起身做家務,我有陪月9至5。陪月一到我就比工人入房休息直到食lunch先出黎,陪月會煮埋lunch, 工人食完lunch,洗埋碗,又入房休息,直到4:30, 因陪月臨走前要話比工人知晚飯煮咩比我食。
你可能覺得工人休息甘耐?但初生bb 每3個鐘食一次奶,掃埋風換埋片,到bb瞓著分分鐘用咗個半鐘,即工人瞓個半鐘又要起身。佢仲要做家務,老實佢唔夠瞓我驚佢跌咗個b落地。

男爵府

回覆:請賓姐姐照顧初生,面試問佢咩好?

如果你己經生咗可以叫佢換下片, 睇下佢細唔細心,鍾唔鍾意bb. 見工d 嘢唔駛講到咁實, 佢哋真係𨍭d彎都唔得架。

大宅

引用:我當年要湊孖女,甘工人一定要半夜起身幫我

原帖由 FennieMan 於 14-01-09 發表
我當年要湊孖女,甘工人一定要半夜起身幫我。我泵人奶出黎,一人餵一個,半夜我餵完奶掃完風,就比工人換片 ...
咁你又岩,咁同佢講主要照顧初生bb,橫掂家務我大伯有個工人都做緊,我陪月都係朝9晚5.. 咁樣變相有兩個人分2更幫我湊bb.. 咁你請戈時有冇注意啲咩? 湊初生bb 嘅工人應該以後生為主嗎? 體力都好緊要...

大宅

引用:如果你己經生咗可以叫佢換下片,+睇下佢細

原帖由 seenfu 於 14-01-09 發表
如果你己經生咗可以叫佢換下片, 睇下佢細唔細心,鍾唔鍾意bb. 見工d 嘢唔駛講到咁實, 佢哋真係𨍭d ...
最緊要都係識換片同氹訓教....
咁樣就算我夜晚埋身餵奶都無咁攰..
咁bb 得半個月大應該跟工人訓嗎?

大宅

引用:我當年要湊孖女,甘工人一定要半夜起身幫我

原帖由 FennieMan 於 14-01-09 發表
我當年要湊孖女,甘工人一定要半夜起身幫我。我泵人奶出黎,一人餵一個,半夜我餵完奶掃完風,就比工人換片 ...
其實我想知陪月到期走佐,咁係咪日頭都會俾工人瞓足上下晝?不過我明湊孖會辛苦好多。

珍珠宮

減齡達人勳章

引用:Quote:原帖由+FennieMan+於+14-01-09+發表

原帖由 Jorgina 於 14-01-09 發表
咁你又岩,咁同佢講主要照顧初生bb,橫掂家務我大伯有個工人都做緊,我陪月都係朝9晚5.. 咁樣變相有兩個人 ...
你同工人講主力湊b,但bb瞓咗覺都要幫手做家務(如手洗bb衫,換bb床單,洗奶樽)因如你話只湊b, 佢地真係成日抱住個b, 乜都晤做。仲要冇陪月後,佢就冇得再長時間休息.

珍珠宮

減齡達人勳章

引用:Quote:原帖由+seenfu+於+14-01-09+發表如果

原帖由 Jorgina 於 14-01-09 發表
最緊要都係識換片同氹訓教....
咁樣就算我夜晚埋身餵奶都無咁攰..
咁bb 得半個月大應該跟工人訓嗎?
可以一間房,但bb瞓bb床,最緊要唔好比bb和工人同床瞓。因bb一痴人瞓會瞓得好好,好少醒。工人唔想成晚起身,就會攬b瞓。最重要係危險

珍珠宮

減齡達人勳章

引用:Quote:原帖由+FennieMan+於+14-01-09+發表

原帖由 Michelle.Bb 於 14-01-10 發表
其實我想知陪月到期走佐,咁係咪日頭都會俾工人瞓足上下晝?不過我明湊孖會辛苦好多。

...
梗係唔會喇!因我陪月做2個月,之後bb每4個鐘先食奶,因bb大隻咗,食奶又快咗,所以就算半夜起身餵奶既次數少咗,和快咗好多。我就只會比佢食完lunch後,又餵完bb食奶後,入房休息3個鐘,但bb喊佢就要起身幫手。

首頁

尾頁

跳至