論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問究竟菲傭...好d..定是印印好d呢?好煩........請比d意見...thanks

我之前請過印印...但她竟然留下我五個月囝囝在..自行出街...激到我 所以也很擔心...今次再請人如何選擇呢?自己無信心.....但大囡要升班..學費貴了...而我還有個囝囝..現在16個月...我要出外工作...只好請人照顧她們...好煩...Thanks...
歡迎入我Dream House參觀 ---- 哈..... 我叫 寶寶 ......,,,,,, 由媽咪肚已這樣稱呼,我是2004年4月26日 在瑪麗醫院出世.........。 :-o :-o :-P 22/1/2005 - 第一次講 :媽媽: 十個月71.5cm - 6.21kgs(輕磅) 八個月懂向後爬 十個女懂向前爬 19 / 3 / 2005 - 懂自己扶住bb床企了 5/4/2005 - 7.1kgs,,,,, 13/5/2005 - 6.8kgs (76cm) 22/5/2005 - 可以放手自己行了 22/9/2005 - 8.2kgs (79cm) :-P :-PBoBo #### Photo ;-) [link=http://lilypie.com][img noborder]http://bd.lilypie.com/hQg8p8[/img][/link][url=:http://www.babyhome.com.tw/bb/47925]BO BO Photo[/url] 第二個小寶寶 - 2006年1月20日出世了

男爵府

Re: 請問究竟菲傭...好d..定是印印好d呢?好煩........請比d意見...thanks

雖然我上手果個都係衰印,比我炒

大宅

Re: 請問究竟菲傭...好d..定是印印好d呢?好煩........請比d意見...thanks

我比較喜歡印印,較純品.
而賓賓自尊心強,唔聽教,怕蝕底,怕怕.

大宅

我就幾大都請bun bun
其實之前對印印d印象唔係咁好, 仲要比我早幾日見到個印印拉住個女仔走, 我估拉到佢好痛, 跟住個印印o係我視線範圍外打個女仔, 我諗都幾大力打, 因我離佢地幾遠下都聽到 :evil: 跟住個印印就離開個女仔幾十米, 即係一前一後咁行...跟住我同我bun bun講, 佢點可以咁做ga? 我話我見到佢僱主一定會同佢講~
過左幾日, 我bun bun話再見返個印印, 佢話同個印印講, 叫佢唔可以打細路仔, 就算個細路幾難應付都唔可以出手, 頂多氹下佢, o係hk係唔比打

bun bun雖然知法律, 但因為佢地知到, 所以唔敢犯法(除非膽生毛);
印印雖然對法律唔熟, 但因為佢地唔知有咩做得, 有咩做左係犯法, 所以佢地好多時係因無知而犯法

[img align=left]http://i30.photobucket.com/albums/c347/yokochiang/DSC00397r.jpg[/img]

子爵府

凡事總有兩面嘛!
bun~佢地各方面都本身有一定常識,若employer本身無做犯法o既事,其實佢識法律唔代表係一年壞事,正如mako所講,只少佢地本身已知道邊d係唔應該做了!
印~真係聽教d,特別係照顧小朋友或老人家可能比bun較有耐性!
其實睇自己需要去揀吧!無話邊一個好d~
以下係我身邊朋友經驗
(例一)用bun的,萬一小朋友有小小唔舒服,bun有能力帶小朋友到附近西醫睇病,佢地可以用英文同醫生溝通到!bun本身轉數高d,及有一定常識,小問題可以幫到手,呢點印未必做得到!(有經驗除外啦)
(例二)朋友有個歲幾小朋友,前用印,而家用bun,以前個印餵粥仔,真係超有耐性,每餐氹到小朋友食晒為止!但就餐餐餵得耐囉!而家個bun唔係用耐性去氹,佢用佢方法去引小朋友食得快左,不過相對每餐份量又無以前食咁多!
~~~~~~~~~
而我自己用bun,因我自己無耐性去教一個印,bun本身有一定衛生常識及一定危機感,我可以教少好多野!

珍珠宮

Cameo 講得好啱, 總有好同唔好, 但我睇表面, 已經極唔 like 印印, 衣著極暴露 (當然係一啲啲啦), 又同性戀, 又唔衛生, 以前我個 friend 請之前又話點好點聽話, 其實咪又係想黑市價慳錢, 最後都頂唔順, 因為話人蠢喎.

首頁

尾頁

跳至