論盡家傭

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

外傭獲加薪至3480元 僱主外傭同樣失望

外傭最低工資再加80元

【明報專訊】公務員獲加薪的同時,本地23萬名外籍家庭傭工亦連續第3年獲加薪。今日起,外籍家傭的最低工資加80元,由3400元增至3480元,升幅2.4%。僱主團體強烈反對加薪,認為外傭累積加幅高於本港打工仔,

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

Re: 外傭獲加薪80元 每月增加至3480元

佢地做得咁Q衰仲要規定我加人工比佢地, 咩道理 ??? 咩政府 ???
[size=x-large]天呀 !!!!!!!!

大宅

oh, too bad﹐年年老馮地加﹐加幅多過好多打工仔﹐包括我 :-(

男爵府

有冇攪錯!
今時今日咁

複式洋房

咪係! 外傭salary in HK already higher than other countries la. how come!?!
我的小天使 ~ Howard 仔仔 於2006年11月13日出世啦!

等待驗證會員

我幾年無加個人工!!!
我都係想做個好人''遮''

大宅

好媽媽勳章

政府班白痴垃圾有無理過我地,話加就加,又唔見為我地爭取吓,只顧大企業利益,一味壓榨我地呢d小僱主
~~ pet : chili ~~★2寶 blog★

伯爵府

好媽媽勳章

其實政府係咪"昆"我地架, 最初$3,670時話要賓賓交$400乜乜再培訓稅, 好啦, 變左$3,270之後就成日加佢地人工, 依家成$3,480, 咁加埋o個$400稅, 咪成$3,880, 嘩, 遲些再加, 最後咪會$3,670+400, 嘩, 成$4,070. 政府真係好好好好好好冇冇冇冇冇冇冇能呀!!!!!!!!!!!!!!!!

大宅

唉... :-(
巳經係全包啦, 重要年年有得加...
呢份工去邊到揾......
剩係香港先有 :-( :-( :-(
:-D

子爵府

好媽媽勳章

唉~~~岩岩聽到新聞, 真係冇野講~~

珍珠宮

條氣最唔順就係個個月俾$400 levy
如果唔使俾levy,咁加多$80或者再多d俾外傭,我都無所謂

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

正糞正苦, 聽到

別墅

我有份空白的contract,原本打算昨晚同賓賓簽續約,但係我早睡著了...

我今晚「拿拿臨」同佢簽3400,會唔會超衰呀?

唉,超豬丙!

珍珠宮

2024年龍年勳章

我都無話可說了!

:-( :-( :-(

公爵府

好媽媽勳章

坦白講, 加$80真係唔大問題, 但加的理據何在?
唔通我地正苦有痛腳比人揸住? 唔係乜得佢咁順攤?

大宅

香港正苦正pk吸血鬼 我都諗住唔養工人,辭了份工返屋企揍仔攞綜媛等佢地養我呀!!!!日挨夜挨將d $$$$比哂正苦同工人都唔知為咩 !!!!!!

子爵府

醒目開學勳章

好彩唔係加$400咋.......呢招果然有效
下一步,向取消$400 levy進一步施壓,大家努力!加油!

對唔住呀各位,係我諗法因為之前知道會點加法,我驚足咁多日,而家加$80係比預期少好多[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1497.gif[/img]

別墅

http://mud.mm-a1.yimg.com/image/277124801

別墅

無能啲政府, 真係眼火爆.

看看Singapore Government.
http://mud.mm-a1.yimg.com/image/277124801

首頁
12345...7

尾頁

跳至