論盡家傭

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

Re: 外傭獲加薪80元 每月增加至3480元

還有積全了29億, 回水呀 :-(

winnie_sh 寫道:
放心!首要我地會爭取取消再培訓徵款

今日等我教大家讀一次,講出來會理直氣壯D,世人才會覺得外傭僱主可憐! :-(

[size=xx-large]係$9600再培訓徵款

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

我今年都冇人工加啦, 佢地有得加 $80
好彩我剛剛簽左個印傭
主 賜 平 安

男爵府

ecling 寫道:
我今年都冇人工加啦, 佢地有得加 $80
好彩我剛剛簽左個印傭

me too~~~

子爵府

僱主﹕3年累積增幅超打工仔
外傭憤怒﹕未追回400元「再培訓稅」

【明報專訊】香港家庭傭工僱主協會主席羅軍典認為外傭今年應凍薪,過去兩年本港打工仔的加薪幅度並不理想,外傭亦有加薪,就算今年打工仔普遍加薪2.5至3%,幅度只與通脹相若。

大宅

政府咁樣突然要加外傭薪金,真係嚇親正準備請工人既僱主呀。
本來只係要比3400/月, 而家然又加80蚊/月。
政府,我地搵既係血汗錢,唔係冤枉錢o黎架。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

唉... 佢又唔係hk 市民, 點解要年年檢討佢地d 人工.
仲要年年加?!

d 外傭仲要話唔合理!!

救命呀, 我個個月仲要俾成400 元培訓費架.
淨係培訓費一年成$4800, 兩年約係$9600 呀!!
一個月我現銀俾成$3880架!!! 呢個先係實數呀!!!

外傭仲話要加?! 叫佢地搵政府俾番佢啦.
我地僱主一齊俾晒$$!!
唔好再迫我地呢d 小僱主呀!!
人都顛!!!

大宅

聽到依個消息真係好嬲, 有無攪錯加左無耐又加, 顧主除左比人工$3480外, 又要比外庸$400, 保險,包食包住等等. 如果真係工人要加人工, 都應該諮詢下顧主意見,如果係咁顧主有權收取外庸伙食費例如每月$500.

點解 Singapore 咁好,又唔會限定比工人薪金,按表現同年資決定.平均每月波子都係$260~300, 大約係港幣千多元.

我想問我地可唔可以提出反對!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

唉,我份合約昨天先打緊字上去,都未send去簽.佢話加就加,有無攪錯架?咁應該係個400蚊度減番出來啦.一路都話吾係事實,突然又落實,究竟邊個玩野架??

禁止訪問

別墅

頂, 無能政府.........
咁不如$400 levy 取消啦.....

男爵府

Then please immediately cancel the $400 tax.

別墅

係影響新約, 舊果d不用加!
真係唔明點解連續幾年都加比她們, 我同我老公都幾年無人工加! :-( :-(

禁止發言

大宅

下一個約先加
jessicalau 寫道:
咁現在我家做緊工的工人,有無得加80元呢?定係到下個約才加至3480呢?

別墅

各位, 唔係$400 外佣稅,

係HK$9,600 大元呀!!!!

努力呀, FA, Winnie, 開门 您哋頂住呀 !!!

点解正苦次次都揾我哋笨架, 又話關注民生? 頂!!!

伯爵府

好媽媽勳章

我真係好憎個政府做乜收o個$400再培訓呀???? 以前要交400, 工人人工變左$3,270,

但之後係咁加係咁加人工, 仲講度工人人工依家只係$3,480, 嘩大佬, 你仲未計個$400, 如果加埋, 咪成, $3,880.

搞搞下, 遲些咪變成$3,670+400, 咪又係搵我地僱主"笨"

外傭話要遊行~~我地僱主都要遊行反對政府呀!!!!

侯爵府

好媽媽勳章

簡直離晒譜 姊妹門 站起來 早排睇 d post 話 yip lau 會幫我地 而家攪成點 pls

大宅

你打比我啦...
ShinTeresa 寫道:
簡直離晒譜 姊妹門 站起來 早排睇 d post 話 yip lau 會幫我地 而家攪成點 pls

大宅

無能政府, 手指拗出唔拗入

公爵府

我想問我5月30號選左工人簽左合約...31號工人亦已簽番張紙比agent話會o黎hk...咁我哩個case係應該計$3400 or $3480呀

首頁
12345...7

尾頁

跳至