論盡家傭

跳至

首頁
23456...7

尾頁

伯爵府

Re: 外傭獲加薪80元 每月增加至3480元

APPLE :

外 傭 團 體 一 直 爭 取 將 最 低 工 資 回 復 至 02 年 3,670 元 的 水 平 , 外 傭 團 體 Asian Migrants Coordinating Body 發 言 人 Eni 指 , 加 薪 80 元 少 得 可 恥 , 已 決 定 今 日 發 起 外 傭 到 政 府 總 部 抗 議 , 今 年 7 月 1 日 再 號 召 千 人 參 與 7.1 遊 行 。
另 一 外 傭 團 體 KOTKIHO 發 言 人 Mia 也 對 政 府 加 「 雞 碎 咁 多 」 表 示 憤 怒 , 「 公 務 員 都 加 薪 近 5% , 我 好 多 姊 妹 都 係 同 公 務 員 打 工 , 但 只 係 加 少 過 2.4% , 相 差 成 倍 , 好 唔 公 平 。 」
但 香 港 家 庭 傭 工 協 會 主 席 羅 軍 典 卻 指 摘 港 府 漠 視 僱 主 的 負 擔 , 促 請 當 局 毋 須 每 年 檢 討 外 傭 薪 酬 , 「 如 果 經 濟 冇 乜 太 大 變 動 , 外 傭 人 工 應 凍 結 某 一 個 水 平 , 唔 使 年 年 都 加 。 」
港 府 表 示 , 政 府 在 釐 定 外 傭 最 低 工 資 時 , 會 考 慮 香 港 整 體 經 濟 和 就 業 情 況 、 工 資 和 物 價 的 變 動 等 。 根 據 《 僱 傭 條 例 》 , 僱 主 如 支 付 少 於 現 有 僱 傭 合 約 列 明 的 工 資 , 即 屬 違 法 , 一 經 定 罪 , 可 被 判 最 高 罰 款 35 萬 元 及 監 禁 3 年 。

公務員, 香港打公仔要交稅, 做工人又唔使, 點可以比 ; 再者, 老闆人工加唔等於要加比你架 . . . . 工人日日都係做果 d 野, no pressure, 香港人打工幾大壓力, 佢地根本唔知 . . . . 佢地又唔使咩 wok!! 咩 quota. . .!! 我老闆夠gain a lot. . . .唔通我又叫佢分d俾我咩!!!

大宅

小喇叭 ...加比佢仲話可恥????我地當埋條低褲比佢吖...佢地正一無恥...[quote]
benben 寫道:
APPLE :

外 傭 團 體 一 直 爭 取 將 最 低 工 資 回 復 至 02 年 3,670 元 的 水 平 , 外 傭 團 體 Asian Migrants Coordinating Body 發 言 人 Eni 指 , 加 薪 80 元 少 得 可 恥 , 已 決 定 今 日 發 起 外 傭 到 政 府 總 部 抗 議 , 今 年 7 月 1 日 再 號 召 千 人 參 與 7.1 遊 行 。

別墅

別墅

講真, 我到而家都重未諗得明, 點解我老闆出糧俾我有得報去稅務處, 而我地每年出成四萬幾蚊俾外傭就冇得報? 四萬幾蚊我地真金白銀攞出嚟, 但又冇得扣稅, 呢個咩世界?

別墅

「 公 務 員 都 加 薪 近 5% , 我 好 多 姊 妹 都 係 同 公 務 員 打 工 , 但 只 係 加 少 過 2.4% , 相 差 成 倍 , 好 唔 公 平 。 」

佢high上腦呀, 正苦家陣話"全港打工仔劃一加薪5%"咩? 我地一般打工仔都冇得同公務員平起平坐加5%, 外傭憑咩咁樣要求???????

別墅

[size=medium]我都未見過加人工比人,重要比人鬧

外傭咁唔滿意,唔好要囉

民房

benben 寫道:
公務員, 香港打公仔要交稅, 做工人又唔使, 點可以比 ; 再者, 老闆人工加唔等於要加比你架 . . . . 工人日日都係做果 d 野, no pressure, 香港人打工幾大壓力, 佢地根本唔知 . . . . 佢地又唔使咩 wok!! 咩 quota. . .!! 我老闆夠gain a lot. . . .唔通我又叫佢分d俾我咩!!!

對呀....仲有唔係所有外傭顧主都係公務員, 我地自己都無年年加人工呀, 我地03年之後都大幅減薪啦, 到而家都未加番去以前個位呀。佢地有呢個不知所謂既政府幫佢地, 我地呢?

呢個咩正苦, 無啦啦調咩整, 兩邊唔討好, 正無能, 白痴

班外傭已經屬高人工一族, 有人工加都要話少, 先至係最可耻 唔好黎香港做啦笨, 等我地可以申請我地d同胞來

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

妖...嫌加得少既就走啦))))))))))))))))))))))))))
真係巴Q閉.
仲要呀,我地僱主記住個"再培訓徵款"唔係係班外傭既人工扣出黎架,係我地個荷包架.唔係咩外傭稅,千祈要分清呀,我地要爭取架.))))))))))

大宅

我真係唔係好明,d外傭吓吓要求同僱主加薪睇齊,我地香港打工仔加唔加人工完全由僱主話事,唔加亦冇符,點解外傭加唔加人工唔係由僱主話事,係由政府話事??? 已經set左最低工資保障好過我地d香港人,加唔加人工應該depend on個工人0既performance,做得好,加幾多由僱主決定,我地香港打工仔都係咁,點解香港政府要主動involve外傭0既加薪幅度呢?更冇理由一刀切,全部工人都加,做得唔好都有得加,咁仲有推動力去做好咩?呢個唔係自由市場社會咩?

子爵府

好媽媽勳章

嘩~~~佢都真係獅子開大口呀, 依家公務員加人工關佢叉事呀, 人加幾多, 佢加幾多, 佢地真係係度嘆到忽忽地, 想咩都唔使做, 淨逗份人工.

都唔知邊鬼個年年係度檢討外傭d人工, 真係要揪佢出黎

大宅

其實如果啲外庸覺得香港人工低福利少, 佢哋可以去其他國家打工, 所以我覺得政府唔應該乾與外庸的薪金問題, 只需管理那些有關於到人權的問題就可, 不需談及人工, 因現今社會都是看供求去自由訂價的 :tongue:

大宅

嘩, 真係好無道理呀~~

任何僱傭雙方, 都有權利去商議同反映薪酬問題, 點解外傭僱主就要企定定由政府話加幾多就幾多, 人地有工會有組織就淨係聽佢, 我地做僱主既因為冇組織就講乜都冇用....

工務員加薪唔代表私人機構有得加呀, 仲有好多私人機構係幾年冇加過, 早幾年俾人減左果d都未回番位呀...

僱主請人可以報稅, 我地就冇得報, 仲要交$9600俾政府, 我地一年交既薪俸稅都未有$4800咁多喇, 有冇攪錯呀, 果班政府官員完全不知所謂, 有咩理由長期都係外傭僱主硬食架

民房

wb-bn,
同意!可惜無乜可能行番轉頭啦 ,只可俾佢禁住搶。:-(

我地今次真係要團結!其實自有外傭,呢十幾二十年,外傭僱主的支出,除左九九年個190大元外,從來無少過。由九七金融風暴,sars,到依家,hk普遍外傭僱主的人工,大幅下調,有d係50%以上,而家話經濟好左,除左大財團,一部份零售業外,我地的收入比起九七前仲係差左大截,而我地係外傭開支上3480+400,卻已超越97年年前了。
而且,我地仲要付擔佢地日常支出的通脹率,加上不公平的僱用條例,及不斷下降的外傭質素.... :-( :-( :-(

fa, winnie, 開門, ellen,
努力!努力!支持你!支持你!

男爵府

我唔知自己有冇理解錯, 就我所理解, 勞工法對外傭同我地本地人就有以下兩點不平等待遇, 例子如下:

1.外傭無須試用期, 即使立即唔用佢都要補足一個月, 仲要貼
埋機票錢比佢走;

2.外傭服務滿五年, 僱主要比長期服務金, 但我地做滿幾多
年, 假如係自己辭工, 一分錢長期服務金都冇。

我真係唔明白政府攪咩, 有人可以解答下嗎?

提外話, 曾經有未試過請外傭的人同我講, 話住居屋都請工人, 扮晒野, 我聽到後個心好唔舒服, 我同佢講, 如果攪得掂, 我諗都冇人想請
, 真係有苦自己知 :-(

大宅

我好慘呀!!!!!!

我而家個工人喺4月10號到港既,

因為做得唔好,我早幾日上agent度選咗另一個工人,

等2.5個月後到港再炒咗而家呢個,

到時就要俾$3480新工人啦,我真係超黑仔喎,

新工人就好好運啦,仲要加埋$400稅,$3880呀,頂!!!!

我而家條氣"chog"住"chog"住呀

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

睿睿豬 寫道:
我唔知自己有冇理解錯, 就我所理解, 勞工法對外傭同我地本地人就有以下兩點不平等待遇, 例子如下:

1.外傭無須試用期, 即使立即唔用佢都要補足一個月, 仲要貼
埋機票錢比佢走;

2.外傭服務滿五年, 僱主要比長期服務金, 但我地做滿幾多
年, 假如係自己辭工, 一分錢長期服務金都冇。

我真係唔明白政府攪咩, 有人可以解答下嗎?

提外話, 曾經有未試過請外傭的人同我講, 話住居屋都請工人, 扮晒野, 我聽到後個心好唔舒服, 我同佢講, 如果攪得掂, 我諗都冇人想請
, 真係有苦自己知 :-(

第1點您無理解錯.
但第2點係...如外傭辭職,係無長服既,同本地打工仔一樣.

伯爵府

好媽媽勳章

Ivy124,

你呢個case應該係計$3,400既. 我就慘咯, 早兩日口頭同工人講續約, 但未俾份約佢簽, 依家.....唉.....:-( :-( :-( :-(

Ivy124 寫道:
我想問我5月30號選左工人簽左合約...31號工人亦已簽番張紙比agent話會o黎hk...咁我哩個case係應該計$3400 or $3480呀

男爵府

試問有幾多工人可以做到完約? 如果佢地的薪金不斷加, 真係自己湊番好過, 因為請一個外傭每月平均支出約 $5000, 同本地的差唔多, 今次加完仲要話加得少, 不如佢地遊行反對 "香港正苦" 減左佢地 $400 作 levy 啦 ?-(
因為整個事件最大得益者係 "正苦" 呀

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

其實家務助理陪訓個400蚊點解要同請外傭既僱主掛單姐.佢地都無請家務助理,係其他人請架嗎.請咩野人有自由架,應該連請家務助理的僱主一起分擔啦.點解佢地要人俾錢讀書姐,第2d行業又要人俾錢讀書咩?做家務點解要讀姐?人地考保險都係自己俾錢架啦,吾通要買保險個客俾錢佢考咩?
講到尾,個400蚊係一個問題,外傭年年加薪又係另一個問題.個個同公務員打工既就加4.62%,吾係既無得加..佢都痴既~~

公爵府

我o岩o岩問過agent佢話多數當舊價...但如果領事館拖慢o黎做攪到d文件耐左去入境處...我一樣要比$3480..而且重會拖慢左個工人到港日期tim呀 :-(

[quote]
sarahlee 寫道:
Ivy124,

你呢個case應該係計$3,400既. 我就慘咯, 早兩日口頭同工人講續約, 但未俾份約佢簽, 依家.....唉.....:-( :-( :-( :-(

首頁
23456...7

尾頁

跳至