論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 外傭獲加薪80元 每月增加至3480元

錯曬啦 係我哋啲顧主比政府呃, 唔係外庸比政府呃呀 :evil: 就算回水都冇外庸份啦! 各位請看下文

引文
FA8866寫道:

唔好再與外傭既薪金混淆.

當時係2003年3月減外傭人工,係因hk經濟唔好,好多人都要減薪,呢個係好正常既做法.

而係同年既10月,政府考慮到因好多HK人失業,所以向外傭僱主徵收"僱員再培訓徵款"以培訓本地勞工之用.

而兩者並無關連"只是外傭工會一廂情願以為關佢地事,而走去同政府拗.我地唔好同佢地一般見識,我地要向政府爭取取消"僱員再培訓徵款",只係我地認為政府現已存有29.8億,根本無須再向僱主開刀.

即時我地能成功爭取,亦不等於要"加番比外傭"因呢d係我地既血汗錢.

亦請將這訊息傳開,等外傭僱主明白此徵款真正意思.

複式洋房

Its really unreasonable to increase their salary without our consent!!!

angry! very angry!!

大宅

僱主要遊行,話咁麽易咩, 現家可能個個僱主都話遊行時要預埋,到時又成盤散沙,正苦就係睇死我地呢班無團結心的僱主,先至”禁”住我地來屈。

sarahlee 寫道:
我真係好憎個政府做乜收o個$400再培訓呀???? 以前要交400, 工人人工變左$3,270,

但之後係咁加係咁加人工, 仲講度工人人工依家只係$3,480, 嘩大佬, 你仲未計個$400, 如果加埋, 咪成, $3,880.

搞搞下, 遲些咪變成$3,670+400, 咪又係搵我地僱主"笨"

外傭話要遊行~~我地僱主都要遊行反對政府呀!!!!

大宅

遊行真係唔係一個好辦法....我地最重要既係要有個渠道面對面話比d官知...我地有乜苦况...亦都要幫埋班豬炳諗吓d拆...用咩政策去行...唉~~~我做官好過啦... 不如請我地罷啦...[quote]
zipzip 寫道:
僱主要遊行,話咁麽易咩, 現家可能個個僱主都話遊行時要預埋,到時又成盤散沙,正苦就係睇死我地呢班無團結心的僱主,先至”禁”住我地來屈。

[

該用戶已被刪除

大宅

呢位朋友放心...我地會經過安排去同政府唔同嘅部門去反映...[quote]
Kary&Kelly 寫道:
反對 !! 有咩渠道可以反應我地傭主既意見 ??

男爵府

其實加外傭人工唔係問題,但政府剩係識得加數同減數,其他

公爵府

好媽媽勳章

Bingo!
各位, 遊行真係唔係最好辦法
遊行只係make noise的一種手段/途徑
除非你嘅訴求好特別, 或者, 參與嘅人有gimmick
大家可能唔知....而家政府總部個個禮拜都有十單八單遊行架, 市民大眾注意到幾多?

反而最重要, 係大家點樣肯團結爭取
同埋, 之後點樣跟進, 邊個同政府講數

我地僱主們, 係時候集合力量架啦.

zipzip 寫道:

男爵府

我的要求好簡單,就是請政府將那個什麼僱員再培訓的每月400元的錢取消了。每次都係向我們這些中產開刀,好的成果又唔到我們去享..但錢的野就一定從我們身上取。

我都好想自己湊番個女唔做野,我唔做野咪係去取綜援,如果個個好似我咁,政府都快無錢啦。就算我唔取綜援我無做野,都無稅要交啦,政府咪一樣無稅收..雖則我唔係要俾好多稅,但積小成塔,始終多多少少都有影響。

無錢,點解唔加多點利得稅呢?

大宅

ella,
最衰冇一個好大既地方容納咁多人←但我唔係講遊行呀...

男爵府

Just know that maid's salary is adjusted up to $3480.

What's a BIG POWER of maids in HK to fight for their benefit! Salary is increased every year!

The point is not $80, but employer voices hadn't been listened by our "OWERLESS" Government! What's a Beautiful excuse of her to request the levy $400/month???

Our so "Smart" Gov'nt,
Come on, please learn more from Singapore Gov'nt la!!

Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

別墅

我覺得有被"正苦"屈 lor. 佢地冇問過我地 lee 班僱主, 甘就年年响我銀包拿$$. 物唔係工作表現應同加薪幅度掛勾咩? 我地先至係出糧嗰个, 係僱主, 我地一d話事杈都冇, 真好笑!! 可悲 !!

至於再培訓个筆, 又係屈得就屈.

子爵府

民房

各位:

今早五時多看見新聞話外傭人工終於加HK$80,還即日生效,我好不開心。

因我除了請了第一個外傭有續多個合約外,第二個好容才做了一個合約,第三個來港七天豪華團,第四個做了五個月後,即扣完人工,即變臉,日日黑面,最近還無大無小,不分尊卑,呼喝我,買一樣菜也不願去買,叫她和小女剪指甲,還反問小女為何媽媽不跟她剪。

冬天又話凍到FOOLISH,夏天又話熱到不想郁,姨媽到,又話痛要訓落床,一年三百六十五日,有多少日工作?

合約第九條還講工人頭暈身熱,全是僱主負責,就算労保不包的自殺,僱主也要包運屍回鄉。相反,如被工人激到死,工人會否替辦身後事。

這個無能政府,只保護外傭,將我們一班既要工作,無法顧及小朋友的小家庭欺壓。

表現不好,Just for playing,要她們走,又要補什麼,不甘俾錢的我,只好不停看工人在玩什麼。

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

政府話加就加,一d都唔洗資詢下,離晒譜,除左人工,我地仲要包食包住,又要比政府稅,計計下d外傭好過本港嘅清潔工人~

洋房

Support you all!!!!

大宅

3,480+400=3,880... 仲未計食,住,保險, 機票..........

個工人好就俾得值, 但依多數都是用緊賤人 , 練精學懶, 榨傻扮濛, 唔係話唔知就係唔記得...., 最叻話大話, 唔認錯......(真係數到聽日都未完呀)

D咁既質素的工人可以有最完善的保障, 一年閒閒地都加2次人工........我地就算有得加都無加2次啦.......

個政府都唔知是盲定聾的, 一D都唔顧我地D僱主的感受, 知知唔係個個都好似佢地咁高薪厚職, 肚滿腸肥............物價係咁加...我地人工就無得加...政府人工又要加...

真係有苦自已知 :-( :-( :-( :-( :-( :-(

[quote]
芝達 寫道:
其實加外傭人工唔係問題,但政府剩係識得加數同減數,其他

民房

Yes, 外傭salary in HK is already the 2nd highest among all cities. The highest pay offer for 外傭 is Taiwan.
howard1113 寫道:
咪係! 外傭salary in HK already higher than other countries la. how come!?!

男爵府

唉 再係咁我去做好過
個個月3千幾蚊包食宿
我交埋水電煤, 租, 日常生活費
扣埋可以用既都無3千幾蚊咁多呀
個工人仲好搵過我
日曦 - 2006/11/18 02:29am(2.65kg)
2nd - 2008/05/16
3rd - 2009/06/09
4th - 2012/01/07 14:14pm (3.57kg)
4次懷孕 但只有2個出世, 沒能力帶到世上的, 媽咪沒有忘記, 你永遠在我心裡,懷念你們

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

開門見山 寫道:
ella,
最衰冇一個好大既地方容納咁多人←但我唔係講遊行呀...

開門,
您想要幾大呀??? 邊個話您聽無呀??? 我頭先先同winnie講,我地除左遊行,仲有其他辦法可正面反擊既.[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_115.gif[/img]
但...仲未夠鐘,我要睇下7.1之後,佢夠膽行出黎,我地就可借個勢黎還拖啦.
仲有,我地有計搵到個地方有平又大.咁咪唔駛其他僱主夾$$囉,呢家野難唔到我同winnie既.

首頁

尾頁

跳至