自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

向有寫開支票的朋友請教......

我有2個問題想問下有簽開支票的朋友(先解決第一題至再問第二題):^^

1)如果有人開支票比我,銀碼當係$3900,咁張支票上邊個寫法至啱呢......

a. three thousand and nine hundred only (有無and都應該可以)

b. thirty-nine hundred only

定係兩個寫法都可以,同樣可以入到張票過到數呢???
(多謝指教)

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

Re: 向有寫開支票的朋友請教......

子爵府

通常用 a)

大宅

我系用中文
叁仟玖佰圓整

伯爵府

咁如果有人用b的寫法,銀行又會唔會覺得有問題而拒絕幫你入票呢??? (兩個的意思上又好似一樣喎,不過如果比我,我都會用a的寫法行先)

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

I think both are OK. But I normally use a.
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我通常用 a).

不過 b) 既意思都0岩喎~~~

侯爵府

a.....好似正常d....wor...

子爵府

$3,900
a 先岩喎

b 我從未見過有咁既寫法

伯爵府

YuYuMother 寫道:
我通常用 a).

不過 b) 既意思都0岩喎~~~

係呀,比我都會用 a)的寫法,不過 b) 的意思都好似無錯,如果有朋友用 b) 的寫法比支票我,銀行都應該過到數個呵??

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

I use A also...

B既意思都無錯,不過無乜人會咁寫,應該會過到數既

大宅

定係兩個寫法都可以,同樣可以入到張票過到數呢??? Yes.
b. is the American way of saying the amount. American won't say three thousand and nine hundred. they will just say thirty nine hundred.

禁止訪問

複式洋房

A & B 嘅寫法都可以過到數,唔使擔心喎

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

Both are correct.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

2個寫法都 arm, 不過大部份人都會用 a

伯爵府

真係唔該哂大家解答左我的疑問啦,咁我都放心哂...... :mrgreen:

好啦,第二個問題係我突然間諗出黎的,如果支票的數目唔係整數,而係......$3939.39,你地又會點寫呢?

我自己的諗法係......
"thirty-nine hundred thirty-nine dollars and thirty-nine cents only"

另外有朋友就係咁......
"THREE THOUSAND NINE HUNDRED THIRTY NINE AND CENTS THIRTY NINE ONLY"

(定係有個正確的寫法呢??多謝賜教!!!)

民房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

野人好索子 寫道:
真係唔該哂大家解答左我的疑問啦,咁我都放心哂...... :mrgreen:

好啦,第二個問題係我突然間諗出黎的,如果支票的數目唔係整數,而係......$3939.39,你地又會點寫呢?

Both OK, I used both at different times, no problem encountered.

For $3939.39
Three Thousand Nine Hundred Thirty Nine and Cents Thirty Nine Only

Or Maybe, u want to try this?

Thirty Nine Hundred Thirty Nine and Cents Thirty Nine Only

男爵府

野人好索子 寫道:
我有2個問題想問下有簽開支票的朋友(先解決第一題至再問第二題):^^

1)如果有人開支票比我,銀碼當係$3900,咁張支票上邊個寫法至啱呢......

a. three thousand and nine hundred only (有無and都應該可以)

(多謝指教)
a同b都一樣過到數~

知足常樂     平凡是福 

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

野人好索子 寫道:

(多謝指教)
[size=x-large]A / B 都得 gar

不過,我就會用【A】lor
路遙知馬力,日久見人心!

首頁

尾頁

跳至