在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我做咗8年文職工作,由阿仔出世到而家做咗2年FTM,打算過年後阿仔返學而我就搵嘢做啦,其實都預咗人工會少咗好多,但最近見過幾份工,每次見工時都俾人問點解咁耐唔做嘢,我話個仔無人湊又唔放心請工人湊,所以我唯有自己辭職湊啦,一講到咁樣就明顯見到D老細面色都唔同晒咁,唔通我2年無做嘢就咁難先可以再搵到工,真係做又難唔做又難

男爵府

我的育兒心得勳章 陪月勳章 hashtag影視迷勳章

佢地怕你會做唔長。

公爵府

回覆:ravian 的帖子

你講到咁,怕你第時亞仔乜乜物物時成日攞假。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

大宅

MoutonB 發表於 14-1-12 14:43
佢地怕你會做唔長。
其實我以前D工每份都做幾年架,如果我係成日轉工或者唔做嘢的話唔會做咁耐啦,唉...真係有個仔就咁難搵工咩

大宅

Mrs.Kangaroo 發表於 14-1-12 14:51
你講到咁,怕你第時亞仔乜乜物物時成日攞假。
我都諗住坦白D講啫,事實我2年無做嘢都係為咗湊仔,而家個仔返學又搵到人湊,所以自己諗住搵工呀,估唔到咁都會係好大問題囉

大宅

引用:Quote:Mrs.Kangaroo+發表於+14-1-12+14:51+

原帖由 ravian 於 14-01-12 發表
我都諗住坦白D講啫,事實我2年無做嘢都係為咗湊仔,而家個仔返學又搵到人湊,所以自己諗住搵工呀,估唔到咁 ...
一係下次講到明而家揾到人湊好放心,所以再揾野做

ravian  我都係咁答架,不過都無用  發表於 14-1-13 12:16
purple_onion    發表於 14-1-12 21:47

男爵府

回覆:做咗2年FTM...想再搵工真係好難

主要可能怕你唔可以專心返工,有所顧慮。
你下次in時可以試下講
「我個人比較喜歡專心做好一件事,生小朋友係好重要嘅commitment ,答應了去做,就想做到最好,所以做了FTM兩年。現在小朋友已經返學,我想繼續工作,專注充實自己,唔好比自己同時代脫節。」

VPL    發表於 14-1-15 15:55
rainbowyin    發表於 14-1-15 15:26
lilyh    發表於 14-1-13 22:52
catjcm  smart answer!  發表於 14-1-13 15:17
nanakobe0066  超讚!!!!  發表於 14-1-13 12:44
ravian  咁答真係唔錯,多謝你意見  發表於 14-1-13 12:16
wyrzykowska    發表於 14-1-13 10:35
louisachausw  very good  發表於 14-1-13 08:31

大宅

回覆:ravian 的帖子

你咁白係老闆都唔請你啦,唔係難搵工,係你仲未識職場技巧

公爵府

引用:主要可能怕你唔可以專心返工,有所顧慮。你

原帖由 crazycarrot 於 14-01-12 發表
主要可能怕你唔可以專心返工,有所顧慮。
你下次in時可以試下講
「我個人比較喜歡專心做好一件事,生小朋友 ...
非常好嘅答案

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

禁止訪問

引用:你講到咁,怕你第時亞仔乜乜物物時成日攞假

公爵府

畀面勳章

唔使咁坦白。。距地怕你第日會成日攞假。。。以家庭為重。。。

ravian  我又諗唔到點解釋我會2年無做嘢,所以坦白D講囉  發表於 14-1-13 12:19

大宅

引用:我做咗8年文職工作,由阿仔出世到而家做咗2

我做咗8年文職工作,由阿仔出世到而家做咗2年FTM,打算過年後阿仔返學而我就搵嘢做啦,其實都預咗人工會少 ...
真的嗎?我依家仲想辭職唔做湊囝囝添!

男爵府

陪月勳章

引用:我做咗8年文職工作,由阿仔出世到而家做咗2

我做咗8年文職工作,由阿仔出世到而家做咗2年FTM,打算過年後阿仔返學而我就搵嘢做啦,其實都預咗人工會少 ...
或者你我等多幾個月先返工,因為2歲就返學好易病,特別頭2-3個月。
同埋到時你in時可以講個仔返左學,發覺佢獨立左,又搵到人放心湊。其實可以利用湊仔突出你既優點。

ravian  我都想遲D,不過環境唔許可呀  發表於 14-1-13 12:25

大宅

hippohk2001 發表於 14-1-13 10:43
真的嗎?我依家仲想辭職唔做湊囝囝添!
JM 你真係要考慮清楚呀,我無返工2年,而家想搵工但人工都少咗幾K呀

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

ravian 發表於 14-1-12 14:23
我覺得唔係因為你無做野兩年依家出嚟搵工難, 而係人地擔心你個小朋友仲細, 好容易因為佢時常請假~
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

男爵府

樓主如果唔嫌做家務 或 湊仔, 不如做家助 或 媬姆, 市價都成 60蚊/hr 以上, 時間自由.
基層的文職工 (如無 大學畢業,專業資格, 技能), 市價約一萬蚊, EVEN 更低....
落咗疊的話要OT, 上大陸, 返星期六, 新年跟廠放 都無得SAY NO.
好工人choose您, 您choose人, 惟有努力搵.....

大宅

fatpanda 發表於 14-1-13 12:37
我覺得唔係因為你無做野兩年依家出嚟搵工難, 而係人地擔心你個小朋友仲細, 好容易因為佢時常請假~ ...
唔通有小朋友就唔可以返工,小朋友返學開支大就更加應該做嘢啦,香港到底有幾多良心老闆呀

大宅

引用:Quote:fatpanda+發表於+14-1-13+12:37+我覺

原帖由 ravian 於 14-01-13 發表
唔通有小朋友就唔可以返工,小朋友返學開支大就更加應該做嘢啦,香港到底有幾多良心老闆呀
...
做咗媽媽 如必要顧埋小朋友,工作選擇無可避免會少咗。

ravian  真係少左選擇,又想就返時間湊小朋友  發表於 14-1-15 11:03

大宅

見工有時都要「包裝」下,太誠實只會令自己更難搵工。

我都FTM左2年,好好彩好快搵到工,追得番之前人工同title,我有輕輕解釋點解2年無做野 (因為工人老佬迫不得己一定要自己湊),依家可以全職做番野因為小朋友已入左全日班,加上自己父母剛退休,可幫手湊小朋友,所以就可以好放心投入工作。

希望比到個感覺公司家庭及小朋友已安頓好,唔會隨便話唔做等等。

另一個方法係盡量令自己CV唔好空白太耐,搵part time/ freelance頂下中間D時間,咁起碼好睇DD。

希望幫到你~

大宅

生左小朋友我都有諗休息一段時間自己湊b, 但我都好驚一停低, 之後好難搵番工...... 人工又俾人壓低。
d 老闆肯定會覺得 唔做野一段時間, 自己會脫節, 有小朋友又心掛掛, 趕收工等.....

ravian  我估D老闆會係咁諗  發表於 14-1-15 11:05

首頁

尾頁

跳至