跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

屯門邊間小學好?

大宅

Re: 屯門邊間小學好?

你指"好"意思, 指什麼?
因為屯門學校如果你上band1學校首選所有保良局, 何日東, 拔臣, 蒙恩, 胡少渠, 青松, 屯門官小派band1中學率高. 你想小朋友讀書冇壓力, 你可以找保圓, 路德會, 呂祥光, 五邑, 何福堂.
王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
請支持正版...請支持唱作女皇
(隻碟要煲架--不是放落個煲道煲...)
click入去試聽下..月亮說
飯婦人Blog

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

五邑都好大壓力

大宅

我聽朋友講佢地隔一個星期先默書,
喺邊方面壓力呀.

王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
飯婦人Blog

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

隔一個星期先默書就等於無壓力?

不過佢地低年級以圖書教授英文
又係幾好既 教既英文生詞都幾深
老師自設書本,工作紙
高年級會幾辛苦,
跟得上既話就頂瓜瓜

考試,要靠平時上堂留心,
無指定範圍(以上資料都係係鄰居五邑小學生所知)

見到佢地默書內容真係幾深
好著重英語

每間學校都不同,
最緊要了解小朋友,將他們放係適當位置
搵出選校原則,切勿麻木跟風

別墅

拔臣好嗎?升中band1比率如何?
樂兒+穎兒

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

babyellow 寫道:
唔想小朋友大壓力呀...想佢個童年開心

其實每位家長的睇法都唔同, 我都同意你的講法.
我有個同事個仔返全日, 3點多放學, 原先請了補習老師, 之後索性去補習社, 由補習社揍放學, 一直留到晚上七點, 一天有10多樣功課, 我問同事會唔會好"肉check", 小朋友咁辛苦.

我有d唔明, 一日都上唔到10幾堂, 點解會有咁多樣功課, 我同事話只是數學都有4本.

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

各位我只係路過,囡囡今年就讀五邑一年級,本來就唔想個女去間太大壓力嘅學校讀書,所以選五邑,但係原來這間學校係好深,由其英文,上學期英默10-13句加5個生字,下學期嘅英默要默14-16句加5個生字,雖然隔星期默,但係因為句子太多,一定要用兩個星期準備,個女一聽到要溫默書就已經想哭,我做媽媽嘅都好唔開心,本來都想小二轉校,但個女唔想,其實自己都明白由幼稚園升小一,小朋友要好辛苦適應,到剛好適應,又話轉校,其實都唔係太好,所以現在就要慢慢學得平常心,就算唔合格我地都唔想鬧,淨係問佢有冇盡力,佢已經好唔開心,知道自己做得唔夠好,所以各位媽咪真係要考慮自己小朋友讀書嘅能力,我自己就係失敗嘅例子 :-( :-( :-(

民房

Hi, ada29

五邑, 我曾經考慮, 現在想路德會 (英普教學), 我女讀k1. 見到您個女咁, 我都想 :-( 多謝分享!

公爵府

好媽媽勳章

其實隔個禮拜默書但係範圍大

會好過每個星期默書, 但係範圍較細

因為就算範圍大, 但係多時間準備, 記憶會深d, 就算過一排再問返小朋友, 小朋友都會記得d字點寫點串

但係如果每個星期都要默,因為準備時間短, 就算佢默書時識晒,都只係短暫的記憶,會好快就唔記得, 過咗默書的日子, 可能兩三個星期或更短, 就唔記得晒

不過都要睇返個別孩子的能力la

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

hi 健朗媽咪:

你嘅理論係冇錯,多時間準備, 記憶會深d,但係好多時都係得一個星期溫,學校因為趕課程,根本唔夠時間溫,我自己都投訴過,但係老師就話已經算淺,都唔知間學校用咩來計算,淨係覺得佢地死谷學生~

禁止訪問

民房

各位媽咪, 我是路過的, 見標題得意, 故入來看看
我有兩個小朋友, 大的已讀 中一, 小的正讀小一,兩個小朋友都讀同一間小學 (仁德天主教小學) 希望能與大家分享,
大仔讀的時候, 我個人覺得課程較淺, 但老師十分好,可說是有教無類, 經過一番課程改革, 細仔的課程比大仔略深,
而且更較適合將來中學課程, 中文用國語教授/美文用英語教授(不過老師罸人用廣東話), 起初我都驚細仔讀唔到,但出乎意料, 冇問題,
其實讀什麼小學都有一定的壓力, 只要家長不要給與太大壓力小朋友, 小朋友便會讀得開心,冇問題, 但緊記要和學校合作, 把小朋友教好

子爵府

保良保圓玄英文小學.

我個女今年讀9月讀小一. 因為我鍾意佢活動英文教學. 我不想我個女讀傳統小學. 讀到小朋友同大人都痂左線.

不過其實我都唔知有冇選錯.

禁止訪問

好媽媽勳章

民房

蒙恩依家派位差左WOR...好多時係派譚李麗芬~

民房

我又想問仁濟醫院羅陳礎思又如何呀?蝴蝶呢邊有邊間學校你地知架,有咩意見呀?thx~~~ :-P
[img align=right]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD4/76860/6LOUIS.gif[/img]

大宅

暫時好保梁下. 上午喺傳統教學都幾谷.
羅陳還在努力當中, 不過不失.
睇你需要啦.
飯婦人Blog

別墅

屯門官小好嗎? 難考嗎?

首頁

尾頁

跳至