自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:我女兒的英文,好煩!請指教!

翡翠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

去英國文化協會睇下有乜next step。不過最重要個女有無興趣

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

點解老師可以搵個學生批改文章咁不負責任?

男爵府

BK Milk勳章

好叻! 係咪國際學校?

又放假!!!

公爵府

好媽媽勳章

樓主話好煩,其實開心都來不反。

carmenyan206    發表於 14-1-15 11:33
家龍mA    發表於 14-1-14 13:15
lojo11    發表於 14-1-14 11:42
MARCHYAN    發表於 14-1-14 10:40
[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

"在人生道路上面對種種不同的困境時, 最困難不是要面對那個問題, 而是堅持一個信念: 向前看. 就算問題有多複雜都好, 只要你肯正面地面對, 一定可以克服. 當事情過去後, 回望整件事都是不外如是........................"

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

sabun 發表於 14-1-14 08:25
首先說明絕是
我女剛12歲,幾年前啲英文已被評為超越他人4年以上程度,reading speed超快,超厚的英文小說(大人看那些)可在兩,三小時看完,–老師時常以為她沒認真看或講大話,所以考問她內容,她又真的明白,writing隨時可時出4000字以上的故事,佢睇戲完全不需看字幕,佢最愛追如福爾摩斯BBC之類的英美劇....,有時老師臨時有meeting行開,會叫我個女去幫佢批改學生文章,我從未見過個女去串字,但好鬼長又深的字佢一聽就懂點解同點串,我唔識啲英文都是問她,我在google search又真是對的。
老師說叫我幫她找一些計劃or programme or exam再提升,唔好浪費了她的才能,但我不知那兒有,有人知嗎?
好煩 ...
咁叻,我都要mark低先

I/LOVE/3T  跟唔跟你mark底佢呢? 比小小時間我諗吓。  發表於 14-1-14 09:16
我係c奶  醒到你亚  發表於 14-1-14 08:57

男爵府

睇書睇得快,不如比多D文學作品佢睇呀!

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+天瑜+於+14-01-14+發表有可能

男爵府

你個post 好好笑

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆 sabun 的帖子

exam 幫唔到佢發展, 去揾學校教育學家 或教育局.

大宅

引用:首先說明絕是我女剛12歲,幾年前啲英文已

原帖由 sabun 於 14-01-14 發表
首先說明絕是
我女剛12歲,幾年前啲英文已被評為超越他人4年以上程度,reading speed超快,超厚的 ...

樓主,請問哪裡可以做評估,知道自己小朋友的英文程度是超越 or 落後同輩多少年呢?哪個負責評估的機構不可以提供你要的資料嗎?謝謝分享。

(樓主﹐我是真心請教的﹐因為朋友也想找類似機構去了解自己小朋友的英文程度。Thanks!)

伯爵府

考晒d公開英文試佢

翡翠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+gemiling+於+14-01-14+發表你

原帖由 天瑜 於 14-01-14 發表
这是佛學大師开示。有理據的。

不是說笑。
我知道你意思,亦有dd 贊成,只係你個點評寫得令我諗起漫畫個畫面

伯爵府

搬去外國住啦!咁佢先可以發揮所長啊!

小倩  遲早問題~樓主係CS,子女可申請LEA出國升學  發表於 14-1-14 16:22

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+天瑜+於+14-01-14+發表这是佛

禁止訪問

引用:首先說明絕是我女剛12歲,幾年前啲英文已

大宅

引用:老師點可以叫學生批改同學的功課

原帖由 caribbean1 於 14-01-14 發表
老師點可以叫學生批改同學的功課
我以前讀書果時都幫過老師改薄同改卷,不過係改低form既。其實好多老師都會咁做,在學校入面属於正常既事,我覺得大家唔洗大驚小怪。
而我當時改卷時,真係唔識低form果啲人,而且有曬標準答案,又唔會有唔公平既情況出現。遇上一啲模糊既答案就摺返起份卷交返比老師。

翡翠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+gemiling+於+14-01-14+發表我

原帖由 天瑜 於 14-01-14 發表
明白。

龍珠?z?改?哪套?
好似係z

我吾記得啦!龍珠拖太長。最後好亂

天瑜  Thx!  發表於 14-1-14 09:07

禁止訪問

回覆:BB豬Mami 的帖子

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

3991 發表於 14-1-14 08:56
回覆 sabun 的帖子

exam 幫唔到佢發展, 去揾學校教育學家 或教育局.

在香港只會沒出色
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

首頁
12345...14

尾頁

跳至