跳至

首頁

尾頁

複式洋房

健康院同公立醫院產檢有什麼分別?

我剛剛踏入第7w,已經在廣華登記左,但要7月26日才第一次檢查。而睇開的私家醫生好full,也要6月20日才作第一次檢查。怎麼辨呢?
同埋我想知道健康院同公立醫院產檢有什麼分別?

男爵府

Re: 健康院同公立醫院產檢有什麼分別?

我就唔知,不過我睇個個家庭醫生 (佢都係婦產科醫生),佢話去健康院做產檢個d係"蠢人",佢份人係幾串,我無問點解呀,所以都唔敢去健康院排期,淨係排醫院ja~~~

raycjaneh 寫道:
我剛剛踏入第7w,已經在廣華登記左,但要7月26日才第一次檢查。而睇開的私家醫生好full,也要6月20日才作第一次檢查。怎麼辨呢?

大宅

又唔好咁講,健康院同醫院好唔同,健康院程序通常包括度高(1st time),磅重, 量血壓, 驗腳腫, 見姑娘(通常問你近況, 如果第一胎, 其實姑娘的經驗也很寶貴), 有時會見醫生(看情況, 如第一次去, 中途好像也有一兩次, 要轉介信, 你有問題時), 驗血, 度子宮大小, 聽講座。我個人很喜歡去健康院,因為姑娘、姐姐和醫院都很好人,尤其是姑娘,無論是產前產後都會教你很多,而且跟醫院診所很不同,是會和你討論一些坊間的問題或疑難。另外bb出世後一定要去健康院,確保bb一直都有檢查和跟進,因為就算私家醫生,有時也會問你取bb的成長紀錄看。
至於醫院,其實你不會去很多次,亦沒可能book很多次期。去那裏通常也會磅重,量血壓,也有可能是會照u/s, 見醫生和姑娘雖然好像專業一點,但又不夠健康院的體貼。去醫院我覺得是因為醫院要確保你在那裏生之前,有曾經在那裏出現過,知道你的病歷,讓生的時候能給予大人和bb比較有保證的醫療服務。(即是不會像自遊行般連孕婦血型和有沒有AIDS都不知道)
兩個地方都有很多course可以上,無論去哪裏,不妨問問姑娘,請她幫你book,第一胎很有用。

複式洋房

多謝你們的保貴意見!!
始終今次是第一胎,真的有點不知所措。

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 爸B勳章 BK Milk勳章

raycjaneh 寫道:

廣華係一站式既. 無健康院跟, 全部要去廣華做檢查, 無論產前產後.
其實我諗係無咩大分別, 只係健康院多數都係姑娘check(無u/s)

我都係第一胎呀. 功課係做得咁多咋

首頁

尾頁

跳至